10 بیماری شایع کودکان و درمان آنها

دکتر حمیدرضا بادلی

view

10 بیماری شایع کودکان و روش های درمان آنها

همه کودکان شایسته دریافت بهترین مراقبت های پزشکی هستند. اگر اطلاعات درستی از این بیماری ها و نحوه درمان آنها در دوران کودکی داشته باشیم به همین هدف بدرستی خواهید رسید.

بیماری ها و درمان هایی که در این نوشتار آمده‌اند بر اساس آخرین منابع پزشکی و درمانهای رایج انتخاب شده اند.

 

گلو درد

گلودرد از بیماری‌های شایع دوران کودکی است اما فقط گلو دردهای باکتریال هستند که نیاز به آنتی بیوتیک دارند. طول دوره بیماری در عفونت باکتریال بین ۷ تا ۱۰ روز می باشد. اما اگر کودک شما گلودرد ویروسی داشت که عمدتاً اغلب گلو درد ها نیز از این نوع می باشند درمان آنتی بیوتیکی کمکی به روند بیماری او نخواهد کرد. فقط گلو دردی که ناشی از میکروب استرپتوکوک می باشد نیاز به درمان آنتی بیوتیکی دارد.

 

همیشه عفونت استرپتوکوکی معاینه گلو تشخیص داده نمی شود. گاهی نیاز است برای تشخیص از تستی به نام تست سریع استرپ استفاده شود. که اگر مثبت درآمد پزشک می‌تواند درمان را شروع نماید.

مجددا تاکید می نمایم که طول دوره درمان با  آنتی بیوتیک باید حتماً بین ۷ تا 10 روز باشد.

 

 

 

معمولاً شیرخواران و کودکان کمتر از سه سال دچار این بیماری میکروبی نمی شوند.  اما کودکانی که در تماس با فرد آلوده مانند والدین و یا مهد کودک رو می باشند ممکن است حتی در این سنین پایین هم دچار گلودرد باکتریال شود.

 

درد گوش

گوش درد شایع بوده و دلایل زیادی برای آن وجود دارد که که شامل عفونت گوش میانی،بیماری گوش شنا گران،فشار ناشی از سرماخوردگی یا عفونت ویروسی،درد دندانی که به سمت فک تیر میکشد و علل دیگر

برای اینکه بدانیم کدام یک از علل یاد شده عامل گوش درد میباشد باید پزشک معاینه دقیق گوش به عمل آورد. اگر کودک شما درد گوش به همراه تب بالا، درد در هر دو گوش و یا علائم دیگر بیماری داشت معمولاً پزشک برای فرزندتان آنتی بیوتیک  شروع خواهد کرد.

هنوز آموکسی سیلین یکی از بهترین درمان ها برای عفونت گوش میانی می باشد مگر اینکه کودک شما حساسیت به این دارو و یا عفونتهای مکرر گوش داشته باشد.

بسیاری از دردهای گوش ناشی از عفونت ویروسی هستند و نیاز به آنتی‌بیوتیک ندارند. اگر پزشکتان به این نتیجه رسید که درد گوش فرزند شما ناشی از ویروس است برای شما راه حلی برای کاهش درد و ناراحتی حتماً پیشنهاد خواهد کرد.

 

 

 

عفونت ادراری

وقتی میکروب درد مثانه روشن کند باعث ایجاد عفونت مثانه یا سیستیت می شود. عفونت ادراری در هر سنی از نوزادی گرفته تا دوران نوجوانی و جوانی اتفاق می‌افتد.

علائمی عفونت ادراری شامل درد و سوزش در هنگام ادرار کردن تکرر ادرار شب ادراری و بی اختیاری ادرار در طی روز درد شکم یا درد پهلوها و کمراست

 

برای تشخیص عفونت ادراری حتماً باید نمونه ادرار توسط پزشک تان برای آزمایش کامل ادرار و کشت ادرار درخواست شود. بر اساس نتیجه آزمایش پزشکی برای شروع دارو که در واقع آنتی بیوتیک می‌باشد تصمیم لازم را خواهد گرفت.

 

عفونت پوست

در کودکانی که تشخیص عفونت پوست داده میشود باید حتماً نمونه ای برای کشت به آزمایشگاه فرستاده شود. اگر کودکتان سابقه عفونت با میکروب استافیلوکوکوس مقاوم به متی‌سیلین داشت حتماً برای انتخاب بهترین آنتی بیوتیک به پزشکتان اطلاعات دقیق دهید.

 

برونشیت

 

برونشیت مزمن معمولا به عفونت راه های هوایی بزرگتر گفته می شود و معمولا در بزرگسالان بیشتر دیده می شود. غالبا واژه برونشیت برای عفونت های ویروسی ریه که نیاز به آنتی بیوتیک ندارد استفاده می شود

 

برونشیولیت

برونشیولیت از عفونت های شایع شیرخواری و کودکی است که در فصل سرما و آنفولانزا دیده می شود. در معاینه کودکان ممکن است پزشک صداهای خس خس یا ویزینگ در معاینه بشنود.

برونشیولیت بیماری ویروسی است بنابراین نیاز به مصرف آنتی بیوتیک ندارد. بیمارمبتلا به برونشیولیت معمولا نیاز به آرامش، تب بر و مصرف مایعات کافی دارد. داروهای آسم مانند سالبوتامول و استروئیدها تاثیر چندانی در موارد خفیف تا متوسط ندارد. بیمارانی که نارس بدنیا آمده اند و یا بیماری زمینه ای دارند نیاز به درمانی متفاوت برای برونشیولیت دارند.

 

درد

بهترین داروی ضد درد در بچه ها استامینوفن و ایبوپروفن است. برای مصرف دقیق آنها حتما با پزشک کودکتان در تماس باشید.

داروهای مخدر ضد درد مناسب دردهایی مانند پیچ خئردگی، درد گوش و گلو درد نیستند. داروهایی مانند کدئین برای کودکان می توانند ایست تنفسی و حتی باعث مرگ شوند.

 

سرماخوردگی

سرماخوردگی به دلیل وجود ویروس ایجاد می‌شود. بسیاری از کودکان به خصوص آنهایی که در مراکزی مانند مهد کودک نگهداری می‌شود ممکن است در طی سال 6 تا 8 بار هم دچار سرماخوردگی شوند. علائم سرماخوردگی مانند آبریزش بینی، احتقان و سرفه ممکن است  7 تا 10روز هم طول بکشند.

وجود ترشحات سبز رنگ، به این معنا نیست که حتماً بیمار نیاز به آنتی بیوتیک دارد. اما اگر پزشک تان مشکوک به بیماری سینوزیت شد شاید برایتان آنتی بیوتیک شروع نماید

 

سینوزیت باکتریال 

 

بدلیل وجود باکتری درسینوس ها اتفاق می افتد. سینوزیت وقتی تشخیص داده می شود که علائمی مانند آبریزش، سرفه های در طی روز برای بیش از 10 روز طول بکشد بدون اینکه بهبودی در علائم ایجاد شود

سینوزیت زمانی به آنتی بیوتیک نیاز دارد که ترشحات ادامه دار زرد رنگ بینی و یا تب بیش از 3 تا 4 روز ادامه یابد.

 

سرفه

 

معمولاً به دلیل بیماری ویروسی ایجاد می شود ونیاز به آنتی بیوتیک ندارند.

داروهای ضد سرفه برای کودکان زیر 4 سال نباید مصرف شوند. برای کودکان 4 تا 6 سال فقط با توصیه پزشک باید استفاده شود. مطالعات زیادی ثابت ثابت کرده اند که این داروها در کودکان زیر 4 سال نه تنها تاثیر ندارند بلکه عوارض خطرناکی هم ممکن است به ارمغان آورند. داروهای ضدسرفه کدئین دار نباید در کودکان استفاده شوند.



اگر علائم بیماری های بالا شدید شد چکارباید کرد ؟

گاهی ممکن است علائم بیماری های ویروسی و باکتریال بالا شدید شوند. دراین مواقع حتما به مطب متخصص کودکان تان مراجعه نمایید. دراین مواقع اگر بیماری شدید شده باشد ممکن است روش درمان را تغییر دهد.

 

اگر دقت نموده باشید در تمام مطلب اصرار بر این بوده از مصرف بیهوده آنتی بیوتیک بپرهیزید.

 

دکتر حمیدرضا بادلی

دکتر حمیدرضا بادلی۶۳۱ مطلب

فوق تخصص کلیه کودکان
بیماری های کلیه مجاری ادرار فشارخون همودیالیز،دیالیزصفاقی اختلالات ادرارکردن(بی اختیاری ادراروشب ادراری) کودکان ونوجوانان
دارای بورد تخصصی از دانشگاه علوم پزشکی ایران و بورد فوق تخصصی ازدانشگاه علوم پزشکی شیراز

متخصصین

حمیدرضا بادلی

حمیدرضا بادلی

فوق تخصص کلیه کودکان

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید