عددهای جدید فشار خون را بهتر بشناسیم

دکتر حمیدرضا بادلی

view

اعداد فشارخون تان چه می گویند؟

 

آیا اعداد فشار خون را می شناسید؟ اعدادی که پزشکان به آن فشار سیستولیک (حداکثر یا ماکزیمم) و فشار دیاستولیک (حداقل یا مینیمم) می گویند.

آیا می دانید دانستن این اعداد فشارخون بسیار ضروری است و می تواند زندگی و سلامت تان را حفظ و نجات دهد. 

با ما باشید که خلاصه ای از آخرین گایدلاین یا راهنمای فشارخون در اواخر سال 2017 توسط انجمن قلب امریکا ارائه شده، را به زبان ساده تقدیم تان نماییم.

 

مفهوم فشار خون سیستولیک (حداکثر یا ماکزیمم) چیست؟

 

وقتی قلب تان منقبض می شود و خون را از قلب به شریان اصلی می فرستد فشاری در رگ ها ایجاد می کند که به آن فشار سیستولیک می گویند.

  • فشار خون حداکثر یا ماکزیمم باید زیر 120 میلی متر جیوه باشد.
  • به فشار خون های بین 129-120 افزایش یافته ٍElevated Blood pressure می گویند.
  • به مقادیر 139-130 مرحله اول پرفشاری خون یا Stage1 hypertension می گویند.
  • به مقادیر بالاتر از 140 مرحله دوم پرفشاری خون یا Stage2 Hypertension می گویند.
  • به مقادیر بالاتر از 180 حمله پرفشاری خون یا Hypertensive Crisis می گویند که باید بلافاصله به اورژانس انتقال پیدا نماید.

 

فشار خون حداقل یا مینیمم یا دیاستول چیست؟

 

به مقدار فشار خون باقی مانده در شریان ها که در زمان استراحت در رگ ها باقی می ماند گفته می شود. در این مرحله قلب با خون اکسیژن دار در حال پر شدن است.

  • فشار خون دیاستول نرمال کمتر از 80 میلی متر است.
  • اما اگر شما فشار مینیمم کمتر از 80 داشتید ولی فشارخون حداکثرتان بین 129-120 بود هنوز هم فشار خون افزایش یافته ٍElevated Blood pressure دارید.
  • فشار خون دیاستول 89-80 مرحله اول پرفشاری خون Stage1 hypertension دارید
  • فشار خون دیاستول بیشتر از 90 مرحله دوم پرفشاری خون Stage2 Hypertension دارید
  • فشار خون دیاستول بیشتر از 120 حمله پرفشاری خون Hypertensive Crisis گفته می شود که باید بلافاصله به اورژانس انتقال یابید.

 

 فشار خون های شما چگونه تفسیر می شود؟

در جدول زیر مراحل فشار خون وجود دارد:

 

اعداد فشار خون را بهتر بشناسید

 

پس از بستن کاف دستگاه فشار خون به بازو (بعضی از دستگاه ها به ساعد و مچ وصل می شوند که معمولاً دقت کافی ندارند). پزشک یا پرستار با گذاشتن گوشی پزشکی به صداهای موجود آن گوش می دهد. و بعد از آن فشار خون سیستولیک که اولین صدایی است که می آید را ثبت و بعد شماره فشار دیاستولیک را یادداشت می کند که معمولاً به شکل 80/120 یادداشت می کنند.

 

با چه فواصل زمانی فشار خون تان را اندازه گیری نمایید؟

 

  • اگر فشار خون تا 120/80 بود سالی یکبار آن را چک نمایید یا بر اساس صلاحدید پزشک تان دفعات آن تعیین می گردد.
  • اگر فشار خون ماکزیمم یا سیستولیک بین 129-120 بود فشار دیاستولیک پایین تر از 80 بود معمولاً پزشک تان فشار خون تان را هر 3 تا 6 هفته چک می کند و در این فاصله از شما می خواهد روش زندگی تان Life Style تان را تغییر دهید.
  • اگر فشار خون تان در مرحله پرفشاری خون مرحله 1 داشتید یعنی فشار خون سیستولیک بین 139-130 و دیاستولیک 80 تا 90 داشتید پزشک برای تان تغییر روش زندگی 3 تا 6 ماهه را توصیه می نماید. بر اساس میزان ریسک هایتان فواصل ارزیابی را کمتر می کند.
  • اگر فشار خون تان در حد پرفشاری خون مرحله 2 بود پزشک، برای تان دارو ضد فشار خون شروع می کند. البته در این مرحله نیز از تغییر روش زندگی هم باید استفاده شود.

 

 

آیا می توانم فشار خونم را چک نمایم؟

 

گرفتن فشار خون در منزل اهمیت بسیار مهمی دارد. با این کار پزشک تان می تواند مطمئن باشد که آیا درمان تان موثر می باشد یا خیر؟ حتی پزشک برای اطمینان از عدم وجود White Coat Hypertension یا پرفشاری خون روپوش سفید، می تواند از این روش استفاده کند. یعنی با اینکار استرس محل مطب که باعث افزایش فشار بعضی از افراد می شود مورد بررسی قرار می گیرد.

 

اعداد فشار خون را بهتر بشناسید

 

از پزشک تان بخواهید یک دستگاه فشار خون مناسب و آسان برای گرفتن فشار خون در منزل به شما معرفی نماید. اگر بازوهای شما بسیار بزرگ است استفاه از کاف های معمول باعث بیشتر از حد واقعی نشان دادن، فشار خون تان می شود. بنابراین پزشک تان، دستگاهی یا کاف ی  بزرگ معرفی می نماید.

مهم نیست که چه دستگاهی دارید شما می تواندی آن را به مطب پزشکتان بیاورید و آن را با مقادیر فشار خون ثبت شده با دستگاه پزشک در مطب مقایسه نمایید.

 

اگر می خواهید فشار خون تان را در خانه بگیرید این مراحل را رعایت نمایید:

 

  • از مصرف کافئین، سیگار، انجام ورزش از 30 قبل از گرفتن فشار خون بپرهیزید.
  • بر روی صندلی بنشینید و کف پای تان را روی زمین قرار دهید.
  • از پزشک تان بخواهید روش صحیح استقرار بازوها را در زمان گرفتن فشار خون به شما نشان دهد.
  • در ساعات مختلف تعیین شده بگیرید
  • با هر بار گرفتن، سعی کنید، حداقل دو بار دیگر با فاصله یک دقیقه از اولی فشار خون را مجدداً، با همان روش و محل استقرار بگیرید و حتماً همه آنها را یادداشت کنید.
  • سپس نوشته ها و یادداشت خود را به مطب پزشک تان ببرید تا او آن ها را مطالعه نماید. پزشک تان تصمیم می گیرد آیا شما نیاز به دارو دارید یا خیر.

 

دقت کنید همیشه لازم نیست شما برای فشار خون بالا علامت دارد باشید. به زبان دیگر می توان گفت ممکن شما پرفشاری خون داشته باشید اما هیچگونه علائم ظاهری نداشته باشید. ممکن است اولین علامت پرفشاری خون تان "حمله قلبی، سکته مغزی و آسیب شدید کلیه های باشد."

 

بخاطر داشته باشید سازمان بهداشت جهانی برای بیماری پُرفشاری خون لقب " قاتل بی صدا" گذاشته است.

 

 

اعداد فشار خون را بهتر بشناسید

دکتر حمیدرضا بادلی

دکتر حمیدرضا بادلی۶۳۱ مطلب

فوق تخصص کلیه کودکان
بیماری های کلیه مجاری ادرار فشارخون همودیالیز،دیالیزصفاقی اختلالات ادرارکردن(بی اختیاری ادراروشب ادراری) کودکان ونوجوانان
دارای بورد تخصصی از دانشگاه علوم پزشکی ایران و بورد فوق تخصصی ازدانشگاه علوم پزشکی شیراز

متخصصین

حمیدرضا بادلی

حمیدرضا بادلی

فوق تخصص کلیه کودکان

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید