علایم خطر در سرطان ریه

دکتر آزیتا تنگستانی نژاد

view

از مهمترین علل مرگ و میر ناشی از سرطان، سرطان ریه است. به آرامی شروع و گسترش می یاید و ممکن است علایمی مانند درد سینه، خس خس و یا علایمی دیگر داشته باشد.



علایم خطر در سرطان ریه کدامند؟

 

  1. سرطان ریه، مهمترین عامل مرگ و میر ناشی از سرطان در زنان و مردان می باشد.

    اما در همه دوران زندگی انسان ها اینگونه نبوده است. قبل از دستگاههای مکانیکی ساخت سیگار، سرطان ریه در جوامع بشری بسیار نادر بوده است. از هر 10 مورد مرگ ناشی از سرطان ریه، 9 مورد آن به سیگار ارتباط دارد در حالیکه موارد باقیمانده به عواملی مانند گاز رادون، آلودگی ها و عوامل کوچک دیگر ارتباط دارد.2.چرا سیگار سرطان زا است؟

 

 

    2. سیگارها با مجموعه ای از عوامل سرطان زا بسته بندی شده اند. آنها سیستم دفاعی ریه را خلع سلاح می کند. مسیر هوایی در ریه ها از مژه هایی پوشیده شده اند که نقش مهمی در حفاظت ریه ها دارند. آن ها باکتری ها، مواد سمی و ویروس را از ریه ها به سمت بیرون جارو می کنند. تنباکو مانع فعالیت مژه ها می شود. با این کار عوامل سرطان زا در بدن یا ریه ها تجمع می یابند.

 

 

 

  1. علایم سرطان ریه

سرطان ریه اغلب بدون سر و صدا شروع می شود. متاسفانه در مراحل اولیه، علایم اخطار دهنده ندارند. اما با شدت گرفتن سرطان ریه علایمی مانند:

  • سرفه ای که تسکین نمی یابد.
  • درد قفسه سینه مخصوصا در زمان تنفس عمیق
  • ویزینگ (خس خس) یا تنگی نفس
  • سرفه با خلط خونی
  • خستگی

 

 

 

  1. آیا می توانید از وجود سرطان ریه با خبر شوید؟

نوعی از سی تی اسکن بنام اسپیرال، توانایی تشخیص سرطان ریه در مراحل اولیه را دارد اما با یافتن آن، تضمینی برای بقاء فرد وجود ندارد.

مرکز پیشگیری بیماری ها در آمریکا به افراد سیگاری قهار با سن بین 55 تا 80 توصیه می کند سالیانه یک بار سی تی اسکن انجام دهند. البته حتی آنهایی که سیگاری قهار بوده اند و ظرف 15 سال پیش هم سیگار ترک کرده اند مشمول این دستورالعمل می شوند.

 

 

 

  1. تشخیص سرطان ریه

اگر پزشکتان به دلیل خس خس و سرفه های طولانی مدت شما به سرطان مشکوک شد برای تان درخواست سی تی اسکن یا عکس ساده سینه Chest X-Ray می کند. اگر هر دوی این روش های تشخیصی تایید کننده بودند باید از شما نمونه بافتی یا بیوپسی گرفته شود.

 

 

 

  1. بیوپسی بافت ریه چیست؟

مقداری از بافت مشکوک را برای بررسی میکروسکوپیک به پاتولوژیست می دهند. پاتولوژیست می تواند با آن به تشخیص سرطان و سپس نوع آن برسد.

 

 

 

  1. دو نوع اصلی سرطان ریه ها

سرطان نوع Small- Cell رشد سریع و توانایی دست اندازی یا متاستاز به جاهای دیگر بدن را دارد. بیشتر در افراد سیگاری دیده می شود و در دیگر افراد کمتر دیده نمی شود. اما نوع غیر Small- Cell رشد آهسته تری دارد. این نوع دوم حدود 85% علل سرطان ریه را شامل می شود.

 

 

  1. مراحل یا Stage (استیج) سرطان چیست؟

Stage یعنی اینکه چقدر سرطان گسترش پیدا گرده است.

نوع small- cell به دو نوع تقسیم می شود.

1- نوع محدود که به یک ریه و غدد لنفاوی آن محدود است.

2- نوع گسترده که به دو ریه و دیگر اعضاء گسترش یافت

اما نوع غیر non-small-cell به 5 مرحله تقسیم می شود. که هر چه عددها بزرگتر شود مفهوم آن گستردگی بیشتر است.

 

 

  1. درمان مراحل ابتدایی

اگر سرطان ریه فقط به یک ریه محدود می باشد گاهی جراحی می تواند کمک کننده باشد. گاهی قسمتی یا کل یک ریه برداشته می شود. گاهی برای بعضی از بیماران پس از جراحی تجویز شیمی درمانی و یا رادیوتراپی می شود. جراحی برای سرطان small-cell اغلب مناسب نیست چون این گروه از سرطان در زمان تشخیص گستردگی زیاد دارد.

 

    10. اگر سرطان ریه گسترش یافته بود؟

گاهی بر چنین مواردی هم ممکن است بارقه های اسیدی با شیمی درمانی و رادیوتراپی باشد. که با این اعمال توده تومور ممکن است کوچکتر شود. برای نوع small- cell معمولاً شیمی درمانی درمان اصلی محسوب می شود.

 

 

درمان های جدید سرطان ریه

تارگت تراپی به همراه شیمی درمانی گاهی در مواردی که عوامل دیگر موثر نباشند استفاده می شود. گروهی از این داروها مانع از رشد عروق خونی تغذیه کننده بافت سرطانی می شود. گروهی دیگر از این دارو با نشانه گیری مناسب مانع رشد و تکثیر سلولهای سرطانی می شود.

ایمونولوژی، در موارد بسیار پیشرفته با دستکاری سیستم ایمنی بخصوص در موارد non- small- cell با تومور مبارزه می شود.

معمولاً در بسیاری از افراد تاثیری ندارد ولی اگر تاثیر گذاشت اغلب بسیار موثر واقع می شود.

 12. به گروه مورد مطالعه بپیوندید

گاهی پزشکان و محققان در حال مطالعه ای جدید هستند که هنوز مجوز رسمی مصرف داروهای شان وجود ندارد. در حالت اینکه اصول اخلاقی رعایت شود می توانید در مطالعه آنها شرکت نمایید.

 

 13.ترک سیگار

اگر برای شما تشخیص سرطان ریه داده شده است. اگر شما سیگار می کشید هنوز برای ترک سیگار دیر نشده است. مطالعات نشان می دهد آنهاییکه هنوز در این مرحله سیگار را ترک می کنند به نسبت گروهی که سیگار کشیدن را ادامه می دهند عاقبت بهتری دارند.

 

    14. مواجهه به دود سیگار دیگران

فقط سیگار کشیدن احتمال سرطان ریه را افزایش نمی دهد بلکه مواجهه با دود سیگار افراد غیر سیگاری خطر ساز است. با افراد سالمی که با فرد سیگاری ازدواج می کنند احتمال بروز سرطان ریه در آنها 20 تا 30% بیشتر است.

 

  1. مشاغل پرخطر برای سرطان ریه

بعضی از مشاغل باعث ایجاد سرطان ریه می شوند. افرادیکه با اورانیوم، آرسنیک و مواد سمی دیگر در ارتباط هستند باید مواجهه خود را با این مواد کم نمایند. آزبست که قبلا برای ایزولاسیون استفاده می شد و از عوامل خطر سرطان ریه بود اخیراً مصرف آن در بسیاری از جوامع منع شده است، اما افرادیکه در گذشته با آن مواجهه اشتند هنوز در ریسک سرطان ریه هستند.

 

   16.گاز رادون و سرطان ریه

این گاز رادیواکتیو که بصورت طبیعی در بعضی مناطق وجود دارد در بعضی از نقاط دنیا غلظت بالاتری دارند. مردمان مناطقی که در معرض گاز بیشتر هستند اگر سیگار هم بکشند دو عامل خطر مهم برای سرطان ریه خواهند داشت. متاسفانه این گاز قابل رویت و بودار نیست و دومین علت مهم سرطان ریه بعد از سیگار در آمریکا است.

 

 17. آلودگی هوا:

اگر چه به نسبت سیگار تاثیر کمتری در سرطان ریه دارد اما هنوز به عنوان خطر باید مراقب آن بود. مهمترین عوامل آن آلودگی خودروها، کارخانه ها و حوالی نیروگاه ها است.

 

18. چه عواملی دیگر افراد را در معرض خطر سرطان ریه قرار می دهد؟

  • وجود سرطان ریه در سابقه خانوادگی
  • مصرف آبی که آلوده به آرسنیک است.

 

اما گروهی از افراد بخصوص در زنان مواردی از سرطان ریه وجود دارد که سابقه مواجهه با هیچکدام از عوامل یاد شده ندارند. اغلب نوع سرطان آنها آرنوکارسینوما است.

 

 19. جلوگیری از سرطان ریه

اگر چه سرطان ریه از مهمترین علل سرطان ها و در نتیجه مرگ زنان و مردان می باشد اما اگر سیگار نکشید و یا در معرض دود سیگار نباشید احتمال سرطان ریه را بسیار کاهش خواهید داد.

 

 

 

 اگر سیگار می کشید آن را حتما  ترک کنید. اگر چه تکنیک های مختلفی برای ترک وجود دارد اما تلاش خود را برای ترک متوقف نکنید.

 

سیگار نکشید و در معرض دود سیگار دیگران قرار نگیرید.

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید