مهمترین علل اختلال رشد کودکان چیست؟ قسمت دوم

دکتر محمود عاطف راد

view

اگر پزشکتان تشخیص اختلال رشد کودک داد اقدام بعدی چیست؟

 

اگر پزشکتان تشخیص اختلال رشد در کودک شما را داده است او را مورد ارزیابی دقیق قرار می‌دهد و از شما سوالاتی مانند سوالات پایین خواهد کرد:

 

  • تغذیه و رفتار تغذیه ای او:  مقدار شیر مادر و یا شیر خشکی که در طول روز مصرف می کند.  شیر خشک را چگونه تهیه می‌کنید. و یا هرگونه چالشی که با فرزندتان برای شیر دادن دارید.
  •  تاریخچه پزشکی او، وزن زمان تولد، هرگونه بیماری مزمنی که باعث رنجش او شده باشند هرگونه بستری هرگونه آسیب و مشکلات گوارشی که دارد.
  • داروهایی که در گذشته و حال حاضر می گیرد
  •  وضعیت اجتماعی او، مانند چه کسی از او مراقبت می کند آیا هر گونه استرسی در خانواده وجود دارد؟ 
  •  ارزیابی افراد خانواده و بررسی هر گونه بیماری که ممکن است بر روی رشد او تاثیر گذار باشد

 

بیشتر بخوانید:چه زمانی باید نگران رشد کودکم باشم؟

 

 مهمترین علل اختلال رشد کودکان چیست؟ قسمت دوم

 

 

 وضعیت تکاملی شیرخوار او نیز مورد ارزیابی قرار می گیرد چون در بسیاری از اوقات اختلالات تکاملی با اختلالات رشدی همراه هستند.

 

پس از پرسش های یاد شده پزشک او را مورد معاینه قرار می‌دهد تا هرگونه عاملی که می‌تواند روی رشد او تاثیر بگذارد را شناسایی نماید. معاینه دقیق می تواند بیماری های ژنتیکی که  باعث اختلال رشد می شود تا حدی مشخص نمایند و گاهی علائم کودک آزاری هم،  در این فرآیند مورد بررسی قرار می گیرد.

پزشک ارتباطات بین شما و فرزندتان را مورد ارزیابی قرار می دهد. در شرایط ایده‌آل حتی ممکن است از شما درخواست نمایند یک وعده غذایی یا شیردهی و یا یک میان وعده را در حضور او به فرزندتان بدهید تا خُلقیات او و رفتارهای شما را به دقت مورد ارزیابی قرار دهد. این مشاهدات می‌تواند کلید حل معما نیز گردد.

 

بیشتر بخوانید:فیلم چگونگی ارزیابی و پایش رشد قدی در کودکان

 

 مهمترین علل اختلال رشد کودکان چیست؟ قسمت دوم

 

 

 درمان اختلالات رشد شیرخواران و کودکان

 

  •  اولین قدم شناسایی عامل ایجاد کننده اختلال رشد میباشد
  • تغییر در رژیم غذایی و رفتارهای تغذیه‌ای است
  • شیرخواران به نسبت بزرگسالان به نسبت وزن خود نیاز به سه برابر کالری دارند
  • همه کودکانی که اختلال رشد دارند نیاز به یک رژیم غذایی پرکالری برای وزن گیری مجدد و سریع دارند
  •  والدین باید او را ماهانه به نزد پزشک ببرند تا روند رشد رو به حالت طبیعی برگردد

 

پایش و تغییرات لازم در رژیم کودک مبتلا به اختلال رشد

 

 اگر هنوز نگران وضعیت تغذیه هستید بهتر است یادداشتی از سه روز پیاپی او و نحوه تغذیه او را برای پزشک  آماده کنید. تمام مواد غذایی که در طی این سه روز مصرف کرده است را به دقت یادداشت نمایید. این لیست را نزد پزشک خود ببرید تا او بتواند ارزیابی صحیح از مصرف مواد غذایی و دریافت انرژی او داشته باشد.

 

 اگر پزشک کودکان تان تشخیص داد که فرزندتان مبتلا به اختلال رشد است نیاز است که کالری مواد غذایی او را در هر وعده افزایش دهید. بچه هایی که اختلال رشد دارند هر وعده غذایی آنها باید کالری بیش از ۵۰% معمول داشته باشد. یا به زبان دیگر می توان گفت میزان کالری مورد نیاز باید بیش از ۵۰ درصد است کالری توصیه شده برای آن سن باشد.

به عنوان مثال شیرخوار ۱۰ تا  ۳۰ روزه  به صورت معمول نیاز به ۱۲۰ کالری به ازای هر کیلو گرم به بدن دارد اما اگر این شیرخوار مبتلا به اختلال رشد باشد نیاز کالری به ۱۸۰ کالری در روز باید رسانده شود.

 

بیشتر بخوانید:فیلم آموزشی چگونه هورمون رشد را تزریق کنیم؟

 

 

 مهمترین علل اختلال رشد کودکان چیست؟ قسمت دوم

 

 تغییر رژیم غذایی شیرخوار یا  نوپا

 

 اگر کودک شما هنوز فقط شیر مادر و یا شیر خشک مصرف می کند و تشخیص متخصص کودکان تان این است که نیاز به کالری بیشتری به دلیل اختلال رشد دارد یکی از راه های جبران کمبود کالری شروع تغذیه می باشد.

 روش های زیادی برای افزایش میزان کالری مواد غذایی در شیرخواران بزرگتر و نوپایان وجود دارد. شما می توانید مواد غذایی را دلپذیرتر، چربی آن را بیشتر یا از خامه و کره در غذاها استفاده نمایید.

 گاهی ممکن است مولتی ویتامین ها را برای او شروع نماید.  اگر شما برای فرزندتان مولتی ویتامین شروع کرده اید حتماً با پزشکتان در مورد آن صحبت نمایید چون گاهی ممکن است ترکیبات این ویتامین ها مناسب سن او نباشد.

 

بیشتر بخوانید:رشد قدی در کودکان

 

مدیریت عادات غذا خوردن در کودکی که وزن گیری مناسب ندارد

 

 برای هر پدر و مادری اختلال رشد بسیار دلهره آور است اما مهم تر آن است که شما نباید برای جبران این اختلال به زور به او غذا بدهید. سعی کنید در زمان غذا دادن او شتاب زده نباشید و زمان غذا خوردن را برای او دلپذیر نمایید. اگر برای او غذای جامد شروع کرده اید دقت نمایید صندلی او راحت و در زمان تغذیه سر او بالا قرار گرفته باشد. سعی کنید ابتدا وعده های غذایی کم و به تدریج مقدار آن افزوده گردد. او را به خوردن انواع غذاها تشویق نمایید. اگر هر چهار نوع ماده غذایی را به او آشنا کرده اید، سعی کنید در هر وعده غذایی آنها  استفاده شوند.

اگر تغییرات یاد شده بالا به درستی انجام گرفت ولی هنوز وزن او به حد ایده‌آل نرسید حتما او را نزد یک متخصص کودکان و نوزادان ببرید.

 

 مهمترین علل اختلال رشد کودکان چیست؟ قسمت دوم

 

 

بیشتر بخوانید:

متخصصین

حمیدرضا بادلی

حمیدرضا بادلی

فوق تخصص کلیه کودکان
ستیلا دلیلی

ستیلا دلیلی

غدد و متابولیسم کودکان
مریم شاملی راد

مریم شاملی راد

کودکان و نوزادان
مرجانه زرکش

مرجانه زرکش

نوزادان

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید