میزان مورد نیاز ویتامبن در سالمندان چقدر است؟ قسمت اول

خانم الهام سلیمانی رحیم ابادی

view

ایا مصرف منطقی برای دریافت مکمل در سالمندان تعریف شده است؟

ایا مصرف بیش از نیاز مکمل عوارضی در پی دارد؟

 

بیشتر بخوانید: ورزشهای سالمندان در منزل

 

 

مکمل های تغذیه ای سالمندان

  بسیاری ازافراد مسن به سختی از یک رژیم غذایی سالم پیروی می کنند.

هنگامیکه رژیم غذایی به تنهایی نمی تواند نیازهای غذایی را تامین نماید، مکمل تغذیه ای خوراکی به رژیم غذایی عادی افراد افزوده می شود. دریافت مکمل یک روش بالینی مناسب برای پیشگیری یا درمان سوء تغذیه است.

 

بیشتر بخوانید: میزان مورد نیاز ویتامبن در سالمندان چقدر است؟ قسمت دوم

 

 

استفاده از هر نوع مکمل برای سالمندان مجاز نیست

 

اگرچه، در دوران سالمندی  که فرد ممکن است با کمبود ویتامین‌ها مواجه می‌شود به برخی از مکمل ها  به اندازه مشخص-نیاز دارد. اما استفاده از هر نوع مکمل برای سالمندان مجاز نیست، بسیاری از این افراد مستعد عوارض کلیوی هستند. مصرف میزان زیاد مکمل‌ پیامدهای منفی به دنبال دارد و استفاده از مکمل‌ها باید برحسب نیاز صورت گیرد.

 

بیشتر بخوانید: سوء تغذیه در سالمندان

 

 

انواع ویتامین های مورد نیاز و عوارض مصرف بی‌رویه برخی از پرمصرف‌ترین ویتامین‌ها:

 

مصرف کلسیم در سالمندان

با بالا رفتن سن، حجم توده استخوانی بدن کاهش یافته و نیاز به دریافت کلسیم بیشتر جهت پیشگیری از بروز پوکی استخوان یا استئوپروز شدیدا احساس می شود. به طور معمول کلسیم مورد نیاز روزانه بدن ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ میلی گرم است که البته این میزان به نسبت سن فرد تغییر می کند. با مصرف روزانه 2 واحد از مواد لبنی این نیاز تامین می شود.(هر واحد لبنیات شامل 1 لیوان شیر، ماست یا دوغ است).

 

بیشتر بخوانید: فواید ماموگرافی منظم در زنان سالمند

 

 

مصرف ویتامین D در سالمندان

 

با افزایش سن، بدن انسان بخشی از توانایی خود در تبدیل نور خورشید به ویتامین D را از دست می دهد؛ و بدون ویتامین دی بدن قادر به استفاده از کلسیم نیست. یک لیوان شیر حاوی حدود 100 واحد بین المللی (IU) ویتامین D است. در دهه ۵۰ زندگی مقدار ویتامین D مورد نیاز بدن روزانه ۴۰۰ و در دهه ۷۰، ۶۰۰ IU است.

جدا از ماهی های چرب، منابع غذایی سرشار از ویتامین D چندان گسترده نیستند. افزون بر این، مردم به میزان کافی در معرض نور خورشید قرار نمی گیرند تا ویتامین D کافی در بدن شکل بگیرد. بر همین اساس، کمبود ویتامین D بسیار شایع است. برآورد شده است حدود یک میلیارد نفر در سراسر جهان به میزان کافی از این ویتامین دریافت نمی کنند.

امکان دریافت بیش از اندازه ویتامین D از طریق رژیم غذایی و قرار گرفتن در معرض خورشید به تنهایی وجود ندارد. با توجه به نتایج ازمایشگاهی و بالینی میزان دوز مورد نیاز مکمل ویتامین D تجویز می شود.

 

بیشتر بخوانید: فلفل تند بخورید و بیشتر عمر کنید

 

 

علامت اصلی مسمومیت با ویتامین D 

 

علامت اصلی مسمومیت با ویتامین D  هایپرکلسمی یا همان افزایش سطح کلسیم در خون است. سطح بالای کلسیم می تواند به بافت های مختلف بدن آسیب برساند، کلیه ها از این جمله اند.

مسمومیت ویتامین D نادر است و تقریبا برای افرادی رخ می دهد که در طولانی مدت دوز بسیار بالا از مکمل ها را مصرف می کنند.

مکمل های ویتامین D در دسترس هستند و هر دو ویتامین D2 و D3 می توانند به شکل مکمل مصرف شوند. با مصرف دوز بالایی از این ویتامین، از آنجایی که در چربی بدن ذخیره می شود و به آرامی وارد جریان خون می شود،

 

بیشتر بخوانید: رازهای افزایش طول عمردر انسان قسمت دوم

 

 

دیگر علایم مسمومیت با ویتامین D  کدامند؟

علایم مسمومیت با ویتامین D  ممکن است برای چند ماه پس از توقف مصرف مکمل ها نیز ادامه یابد که شامل این موارد است؛

  •  اختلال گوارشی
  • استفراغ
  •  تهوع
  •  معده درد
  • خستگی
  •  سرگیجه
  •  و سردرگمی
  •  تشنگی بیش از اندازه
  • تکرر ادرار
  • اختلال در سلامت استخوان (کاهش سطح فعالیت ویتامین K  و امکان تحلیل استخوان)
  •  نارسایی کلیه

 

بیشتر بخوانید: اجازه ندهید پوکی استخوان استخوانهایتان را از بین ببرد

 

 

ویتامین های B12  و B6 در سالمندان

 

با بالا رفتن سن، بدن قادر به ساختن ویتامین B12  نیست و می توان گفت تنها ویتامینی است که در سن بالا حتما باید به صورت مکمل، مولتی ویتامین، مصرف شود. حضور این دو ویتامین در بدن با بالا رفتن سن بسیار حایز اهمیت می شود.

ویتامینB6 برای ساخت گلبول های قرمز خون و ویتامین B12 برای رشد سلول های عصبی و گلبول های قرمز مورد نیاز است. که روزانه بهتر است در دوز تجویز شده؛ میل شود.

براساس تحقیقات، تزریق مقادیر بالای ویتامین 12B عوارضی از قبیل سردرد، تشنج ، ضعف عضلات، بی ‌نظمی در ریتم قلب (آریتمی قلبی) و واکنش‌های آلرژیک را ایجاد می ‌نماید. استفاده‌ی زیاد و بی‌ رویه از منابع دارویی ویتامین B6 می ‌تواند به ایجاد عوارض عصبی همراه با اختلالات در راه رفتن، ضعف و بی ‌خوابی منجر شود.

 

بیشتر بخوانید: چگونه دوران پیری سالمتری داشته باشیم؟

 

خانم الهام سلیمانی رحیم ابادی

خانم الهام سلیمانی رحیم ابادی۱۲ مطلب

تغذیه
ارایه رژیم های غذایی تخصصی کنترل وزن( چاقی- لاغری- تثبیت وزن) برنامه غذایی در بارداری- شیردهی برنامه غذایی کودکان برنامه غذایی در ورزشکاران رژیم درمانی ( دیابت، نارسایی کلیه، کبد چرب، ...)

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید