پس از تشخیص شپش سر چه باید کرد قسمت چهارم

دکتر حمیدرضا بادلی

view

 این نوشتار ادامه سه مطلب قبلی است که برگردان و نگارش بنده از آخرین راهنمای شپش سر انجمن کودکان امریکاست. صادر شدن این بیانیه در امریکا، برخوردهای نادرستی بود که با دانش آموز مبتلا به شپش سر می شده است. آنها دریافتند که بسیاری از این برخوردهای نادرست و سختگیرانه بوده و مهمتر آنکه عوارض بسیار بد روحی برای دانش آموز و والدین ایجاد می نماید. دراین راهنما سعی شد روش تشخیص صحیح آموزش داده شود و سپس درمان، پیشگیری و بهداشت مدرسه تبیین گردد.


از اینرو توصیه می نمایم حتما سه قسمت اول این گایدلاین را در لینک های پایین مطالعه نمایید:

تشخیص، درمان و پیشگیری از ابتلا به شپش سر قسمت اول

درمان های رایج شپش سر قسمت دوم

درمان های غیر دارویی شپش سر قسمت سوم

 

اگر در فردی وجود شپش سر تشخیص داده شد:

 

تمام اعضای خانواده باید تحت بررسی قرار گیرند.در صورتیکه شپش زنده و یا تخم آن در فاصله ی یک سانتی متری سرفرد تشخیص داده شد، فرد باید تحت مداوا قرار گیرد.

حتی اگر فردی از اعضای خانواده شپش سر نداشت اما با فرد مبتلا به شپش سر از یک تخت خواب مشترک استفاده می کند بهتر است تحت مداوا قرار گیرد.

  • شپش سر از طریق بالش می تواند منتقل شود اما احتمال انتقال آن بسیار کم است. (چیزی حدود 4 درصد) تعویض روبالشی می تواند خطر انتقال بیماری را کاهش دهد.
  • انتقال بیماری می تواند از طریق تماس با البسه، کلاه، مبلمان خانه و یا فرش ها اتفاق افتد.
  • شستن و یا خشک کردن لباسها در دمای بالاتر از 55 درجه سانتیگراد، باعث از بین رفتن شپش سر می گردد.
  • مبلمان، فرشها، صندلی ماشین و سایر وسایل مشابه، بهتر است وکیوم شوند، اگر چه احتمال زنده ماندن شپش سر در آب حاوی کلر وجود دارد اما احتمال انتقال بیماری در استخرهای شنا بسیار کم است.
  • استفاده از اسپری های پدیکولویساید توصیه نمی گردد. کمتر پیش می آید که شپش سر در دمای محیط تخم گذاری کند. شفیره ها برای ادامه ی حیات خود نیاز به یک منبع خون داردند.
  • در صورتیکه وسایل غیر قابل شتشوی خود را در یک پلاستیک دربسته به مدت 2 هفته قرار دهید، بدلیل عدم دسترسی شفیره ها به یک منبع خون رسان به آنها از بین می روند.

 

کنترل کردن شپش سر

 

 

کنترل کردن شپش سر در مدارس

 

غربالگری: غربالگری به منظور تشخیص شپش سر به تنهائی نمی تواند یک روش مناسب باشد. بدلیل عدم کارائی غربالگری در تشخیص این بیماری، انجام آن به تنهایی توصیه نمی گردد.

در کودکانی که سرشان حداقل 5 تخم شپش در فاصله ی یک سانتی متری کف سر مشاهده گردید احتمال بروز وانتقال شپش سر بیشتر از کودکانی بوده که تعداد تخم شپش در سرشان کمتر بوده است.

معاف کردن کودکانی که در سرشان تخم شپش مشاهده می شود از مدرسه می تواند باعث از دست دادن بی دلیل کودکان از مدرسه گردد. احتمال سرایت شپش سر از کودک به همکلاسی هایش بسیار کم است.

در بسیاری از مطالعات توصیفی صورت گرفته در این خصوص، نتایج حاکی از آن بوده که آموزش والدین در تشخیص و کنترل این بیماری می تواند کمک کننده باشد، بهتر است والدین کودک خود را بصورت منظم تحت بررسی قرار دهند.

 

غربالگری شپش سر مدارس به همراه بازبینی های منظم والدین می تواند کمک کننده باشد.

 

بررسی سر کودکانی که دارای علائم بیماری هستند توسط یک فرد دوره دیده و یا پرستار مدرسه می تواند به کنترل بیماری کمک نماید.

 

تشخیص بیماری شپش سر در مدرسه

 

تشخیص شپش سر فعال زمانیست که حداقل حدود یک ماه و یا بیشتر از ابتلای وی به بیماری گذشته باشد. پس از تشخیص نیازی به خارج کردن کودک از کلاس درس نیست، فقط کافیست سایر کودکان با وی در تماس مستقیم سر به سر نباشند. بهتر است:

 

  • والدین کودک از طریق تماس تلفنی و یا نامه از این ماجرا با خبر شوند تا درمانهای لازم برای کودک شروع شود.
  • در صورتیکه در سایر بچه های کلاس علائم ابتلا به شپش سر مشاهده نمودید و یا اگر کودکی در تماس مستقیم سر با سر فرد مبتلا به شپش بوده است بهتر است تحت بررسی قرار گیرند.
  • برخی از متخصصان بر این باورند از آنجائیکه شیوع شپش سر در کودکان مدرسه ای شایع است در صورتیکه تعداد زیادی از بچه های یک کلاس دچار شپش سر شده اند، والدین سایر دانش آموزان از این موضوع مطلع شوند.
  • البته برخی از محققان با دادن چنین آگاهی هائی مخالفند زیرا بر این باورند که آگاهی در این زمینه می تواند قانون حریم خصوصی را نقض نماید.

 

معیار بازگشت مدرسه فرد مبتلا به شپش سر

 

کودکی که مبتلا به شپش سر است نباید از حضور در مدرسه منع شود، زیرا احتمال سرایت شپش سر در بین بچه های یک کلاس کم است. خارج کردن کودک از مدرسه تا زمانیکه کل شپش ها از سر وی از بین بروند می تواند به نقض حقوق مدنی کودکان بیانجامد بسیاری از متخصصان با اعمال چنین قانون هائی در مدارس مخالفند.

حضور یک پرستار در مدرسه می تواند به بررسی های منظم بیماری در کودک و درمان آن کمک شایانی نماید. بعلاوه وجود چنین فردی در مدرسه می تواند به والدینی که کودکشان چندین دوره دچار شپش سر شده اند کمک بسیاری نماید. آموزش والدین توسط متخصصان حاضر در مدرسه می تواند به تاثیرگذاری بیشتر درمان و اثربخشی اهداف پزشکی گروه کمک نماید.

 

 

شپش سر کودکان مدرسه نوجوانان

 

 

خلاصه نکات کلیدی گایدلاین شپش سر انجمن کودکان امریکا

 

  1. هیچ کودک سالمی که تنها دچار شپش سر است نباید به این دلیل از مدرسه اخراج شود. بهتر است سیاست های این چنینی که در برخی مدارس اعمال می شوند کنار گذاشته شوند.
  2. بهتر است پزشکان متخصص اطفال در خصوص شپش سر و چگونگی درمان آن اطلاعات کافی داشته باشند.
  3. در جوامعی که به برخی از داروها مقاوم شده اند، استفاده از پرمترین 1 درصد و یا پریتیونز بعنوان گزینه های اول جهت درمان شپش سر توصیه می شود
  4. دقت در استفاده از داروها و مطالعه ی کامل دستور العمل روی بسته ی داروها می تواند به درستی استفاده از داروها و افزایش اثربخشی آنها کمک نماید.
  5. در صورتیکه شپش ، نسبت به محصولات بدون نیاز به تجویز پزشک مقاومت دارد؛ در صورتیکه بیمار کم سن باشد و یا والدین تمایلی به استفاده ی کودکشان از پدیکولی ساید(داروی ضدشپش) نداشته باشند، استفاده از راهکارهای ساده ای همچون شانه زدن خیس توصیه می شود.
  6. استفاده از بنزیل الکل 5 درصد برای کودکان بالاتر از 6 ماه و در کودکان بزرگتر از 2 سال نیز ملاتیون ./5 % زمانیکه فرد مقاومت به پرمترین و یا پیرتونیز نشان داده توصیه می شود.
  7. اسپینوزاد نیز از دیگر داروهای جدیدی است که در موارد سخت تر بکار می رود.

 

 

فیلم آموزشی راه های تشخیص و درمان شپش سر در کودکان مدرسه رو

روشهای درمانی دیگر شپش سر قسمت دوم

تشخیص، درمان و پیشگیری از ابتلا به شپش سر قسمت اول

درمان های غیر دارویی شپش سر قسمت سوم

درمان های رایج شپش سر قسمت دوم

شپش سرکودکان ونوجوانان

راه های تشخیص و درمان شپش سر در کودکان مدرسه رو

شپش کودکان در مدرسه

 

منبع: AAP
دکتر حمیدرضا بادلی

دکتر حمیدرضا بادلی۶۳۱ مطلب

فوق تخصص کلیه کودکان
بیماری های کلیه مجاری ادرار فشارخون همودیالیز،دیالیزصفاقی اختلالات ادرارکردن(بی اختیاری ادراروشب ادراری) کودکان ونوجوانان
دارای بورد تخصصی از دانشگاه علوم پزشکی ایران و بورد فوق تخصصی ازدانشگاه علوم پزشکی شیراز

متخصصین

حمیدرضا بادلی

حمیدرضا بادلی

فوق تخصص کلیه کودکان

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید