چگونه از بیماری های کلیه در کودکان و نوجوانان پیشگیری نماییم

دکتر حمیدرضا بادلی

view

بیماری های کلیه در سنین بزرگسالی بسیار رایج هستند. برای جلوگیری از ابتلا به بیماری های کلیه در آینده فرزندان تان روش هایی وجود دارد که با رعایت آن ها می توانید آینده ای عاری ازبیماری های کلیه در کودکان و نوجوان تان ایجاد نمایید. از این 7 قانون طلایی برای پیشگیری از بیماری کلیه در فرزندان تان استفاده نمایید:


ورزش ، فعالیت و بازی های منظم برای او ترتیب دهید

این فعالیت ها احساس خوبی به او خواهد داد و باعث سلامتی اش خواهد شد. ورزش و فعالیت اعضاء مختلفی مانند استخوان ها ، عضلات، قلب و کلیه ها را سالم نگه می دارد. راه های زیادی برای فعالیت آنها وجود دارد مانند پیاده روی و زمانی که با او هستید کمتر با خودرو حرکت نمایید. اگر فعالیت بدنی مناسب و مورد علاقه او را پیدا کنید امکان تداوم آن برای آنها بیشتر است. مهم این است که سعی کنید ورزش برای او حالت سرگرمی داشته باشد. گاهی ممکن است بر اساس سن و علاقه او ورزش یا فعالیت جدیدی را برای او فراهم نمایید. سعس کنید زمان استفاده از تلویزیون، بازی های کامپیوتری، تبلت و موبایل را کم کنید.





مصرف قند را کم نمایید

مصرف قند زیاد احتمال ابتلا به دیابت کودکان را افزایش می دهد.   قند بالا می تواند اثرات ناخوشایند بر روی کلیه ها بگذارد. یکی از مهمترین عوامل ایجاد کننده نارسایی کلیه مزمن در بزرگسالان دیابت است. شما می توانید با حذف مصرف نوشابه های گازدار، آبمیوه های شکردار و نوشابه های ورزشی کمک زیادی در کاهش مصرف قند آنها نمایید. همیشه برچسب مواد غذایی را برای وجود قندشان مورد بررسی قرار دهید مثلا گاهی ممکن است سُس های گوجه هم مقدار زیادی قند داشته باشند.





آب فراوان بنوشند

برای کمتر مصرف کردن قند بجای نوشابه های قند دار از آب فراوان استفاده کنید. آب برای کلیه ها بسیار مناسب است وباعث دفع بیشتر مواد زاید می شود. آب باعث حرکت بهتر خون در سراسر بدن می شود. در هوای گرم و مرطوب مطمین باشید که فرزندتان آب کافی میل نماید. مصرف آب برای جلوگیری از کم آبی بخصوص در کودکان کم سن وسال بسیار ضروری است.

کم آبی خفیف باعث احساس خستگی ولی نوع شدید آن باعث نقص عملکرد بعضی از اعضاء بدن می شود و برای کلیه ها می توانند آسیب جدی فرام آورند. اگر مصرف آب مناسب باشد جریان ادرار او مناسب و روان است و رنگ ادرار بسیار روشن است. ولی در کم آبی شدید حجم ادرارکم، بوی تندتر و رنگ تیره تر پیدا می کند.





مصرف نمک را کم کنید:

نمک یا سدیم برای عملکرد طبیعی بدن لازم است اما مصرف بیش از اندازه آن برای بدن مضر است. مصرف نمک زیاد باعث فشارخون بالا و آسیب به قلب و عروق می شود. فشارخون بالا با افزایش سن آسیب بیشتری به کلیه ها می زند. فشارخون بالا دومین علت مهم نارسایی مزمن کلیه ها در بزرگسالان است.

پُرفشاری خون باعث افزایش بیماری قلبی و احتمال سکته مغزی می شود. باید از نمک سر سفره و اسنک های نمک دار پرهیز نمایند. غذاهای آماده و فست فودها هم مقادیر زیادی نمک یا سدیم دارند که باید مصرف آن را محدود نمایید.





وزن مناسب را حفظ نمایید

هر فردی به چربی برای تامین انرژی و حفظ حرارت بدن نیازمند است. در نوپایان و شیرخواران این نیاز خیلی بیشتر است. اما مصرف زیاد آن باعث افزایش وزن و تجعع چربی می تواند عوارض بدی برای سلامت فرد ایجاد نماید.

مصرف چربی بیشتر با افزایش سن باعث دیابت ، مشکلاتی برای قلب، کلیه ها و دیگر اعضاء بدن می شود. بعضی از مطالعات نشان داده اند که افزایش میزان چربی از زمان کودکی اثرات مخرب تری برای کلیه ها ایجاد می نماید.

حفظ وزن مناسب باعث جلوگیری از دیابت و فشار خون بالا می شود. اگر وزن کودکتان زیاد است باید با راهنمایی پزشک کودکان تان در رسیدن به وزن مناسب با او فعال باشید.



بخاطر داشته باشید بسیاری از عادات غذایی کودکان از والدین آموخته می شود بنابراین سعی نمایید برای آنها الگویی مناسب برای رفتارهای حفظ وزن مناسب باشید.

اگر از این دوران او را با روش های تغذیه مناسب و فعالیت بدنی شایسته سن آشنا نمایید برای همیشه می تواند از این الگوهای خوب بعنوان عادت استفاده نماید.





داروها را به درستی استفاده نمایید:

اگر کودکان به دارویی نیاز دارند ویا از دارویی استفاده می کنند برنامه دارویی را بدرستی اجرا نمایید. بسیاری از داروهای ضد درد اثر مضر برای کلیه ها دارند. قبل ازمصرف هر دارویی با پزشکتان مشورت نمایید. دستورات داروها را که توسط پزشک ارایه شده به دقت اجرا نمایید دقت کنید بیش از اندازه استفاده نشود. داروها را طولانی تر از حد مصرف استفاده نکنید. همیشه با دارو مقدار زادی آب میل نمایند





چک آپ دوره ای برای فرزندتان انجام دهید:


معاینات و آزمایشات چک آپ دوره ای را به درستی انجام دهید. معمولا پزشکان به صورت دوره ای چکاپ هایی انجام میدهند. اگر این یافته ها را دیدید حتما به پزشکتان اطلاع دهید:

  1. احساس خستگی غیر معمول
  2. اختلال خواب
  3. اشتهای کم
  4. مشکل تمرکز
  5. مشکلات ادراری
  6. ورم پا و ساق
  7. پُف اطراف چشم ها




برای تشخیص بیماری کلیه ، پزشک لازم است از او یا شما تاریخچه بیماری ویا سلامت بگیرد به علایم اودقت کند، معاینه دقیق انجام دهد و درصورت لزوم آزمایش خون و ادرار و درصورت لزوم تصویر برداری انجام دهد. امیدوارم با رعایت این هفت قانون طلایی و دقت لازم در اجرا آن ، برای فرزندتان زندگی سالم و بدون مشکلات کلیوی تضمین نمایید.

منبع: NKF
دکتر حمیدرضا بادلی

دکتر حمیدرضا بادلی۶۳۱ مطلب

فوق تخصص کلیه کودکان
بیماری های کلیه مجاری ادرار فشارخون همودیالیز،دیالیزصفاقی اختلالات ادرارکردن(بی اختیاری ادراروشب ادراری) کودکان ونوجوانان
دارای بورد تخصصی از دانشگاه علوم پزشکی ایران و بورد فوق تخصصی ازدانشگاه علوم پزشکی شیراز

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید