چگونه کودک خود را حمام کنیم؟

دکتر مریم شاملی راد

view

آیا می دانید چگونه کودک خود را حمام کنیم؟

حمام کردن نوزاد در روزها و هفته های اول بعد از تولد ممکن است برای پدرها و مادرهای جوان بسیار نگران کننده باشد. ترس از افتادن نوزاد، ورود آب به دهان و بینی او، نگرانی از بروز عفونتهای چشم و گوش و دلواپسیهای دیگر وجود دارد.

با اندکی تمرین و آگاهی از روشهای صحیح، استحمام کودک برای والدین و کودک دلپذیر و لذت بخش خواهد بود.

بهتر است قبل از افتادن بندناف و بهبود آن ناحیه، استحمام با اسفنج حمام انجام شود و پس از آن می توان از وان کودک استفاده کرد.

 

بیشتر بخوانید: فیلم آموزشی چگونه برای اولین بار نوزادتان را حمام کنید؟

  

وان کودک برای حمام 

در صورت انتخاب وان کوچک پلاستیکی بهتر است نوعی که در ته آن سوراخی برای تخلیه آب وان پس از پایان استحمام وجود دارد، استفاده شود.

 

چگونه کودک خود را حمام کنیم؟

 

 وان بزرگ برای حمام 

وقتی کودک به تنهایی یا با کمک مختصر قادر به نگهداشتن سر و گردن و نشستن شد (حدود 3 تا 6 ماهگی) می توان کودک را در وان بزرگ خانواده حمام کرد

 

بیشتر بخوانید: پوشاندن لباس نوزادان

 

نکات کلیدی و توصیه های ایمنی برای حمام کودک

  1. هرگز کودک را در تمام مدت استحمام، تنها یا در کنار یک کودک دیگر رها نکنید. و از پرستار کودک نخواهید که او را حمام کند.
  2. آب داغ می تواند پوست لطیف کودک را بسوزاند. با بخش داخلی مچ دست، دمای آب را چک کنید و یا با دماسنج دمای آب را بین 36 تا 38 درجه سانتیگراد حفظ کنید.
  3. قبل از شروع استحمام مطمئن شوید که اتاق به اندازه کافی گرم باشد و لباسهای کودک را تا وقتی وان از آب پر شود، در نیاورید.
  4. هرگونه انگشتر، ساعت، دستبند و ... را از دست خود خارج کنید و لباس راحت بپوشید
  5. کلیه لوازم مورد نیاز برای استحمام و پس از آن را از قبل حاضر کنید. این لوازم شامل پیاله کوچک، شوینده سر و بدن، حوله نرم، اسباب بازیهای مناسب و مخصوص حمام، لوسیون یا روغن مخصوص بدن، لباس تمیز، پوشک و کرم مخصوص تعویض پوشک می باشد.
  6. به آرامی کودک را وارد آب کنید و با یک دست سر و گردن او را نگه دارید در تمام طول حمام درکنار کودک بمانید چون کودک حتی در مقدار کمی آب، ممکن است غرق شود.
  7. استفاده از اسباب بازیهای داخل وان مثل کتاب یا ظروف پلاستیکی برای جذاب کردن استحمام، برای کودک مفید است. بعد از هر بار استفاده، آنها را خشک کنید.
  8. پیشنهاد می شود بدن نوزادان با دست شسته شود، اگر مادری اصرار به استفاده از لیف دارد، پس از هر بار استحمام، لیف را شسته و در هوای آزاد و نور آفتاب خشک شود.
  9. ابتدا صورت کودک بدون صابون شسته شود، سپس بدن کودک را با آب و صابون شستشو کنید و در انتها موهای کودک را با شامپو بشوئید و با کمک دست یا پیاله آبکشی کنید. در ناحیه پوشک، کودک را از جلو به پشت بشوئید تا از عفونت ادراری پیشگیری نمائید.
  10. آب گرم را به طور مداوم روی بدن کودک بریزید تا احساس گرما کند و از استحمام لذت ببرد، روی صورت کودک آب نپاشید، این کار می تواند کودک را از حمام بیزار کند.
  11. پس از پایان استحمام، کودک را در حوله بپیچید و به آرامی و با نوازش خشک کنید.
  12. تا وقتی کودک در وان است، درپوش وان را خارج نکنید، این کار می تواند باعث سرما شود و حتی ممکن است کودک را مضطرب و ناراحت کند و صدای آب هنگام تخلیه می تواند کودک را بترساند یا نگران شود که خودش هم در حال پایین رفتن و افتادن است.
  13. بهترین زمان برای استحمام کودک، قبل از خواب است.
  14. برای تنظیم دمای آب بهتر است آب سرد ریخته و آب گرم به آن اضافه شود.
  15. آخرین و اما نه کم اهمیت ترین نکته: مراقب باشید کودک نزدیک شیر آب قرار نگیرد و مطمئن باشید که شیر آب داغ چکه نکند، قطره آب داغ با باز شدن ناگهانی شیر آب می تواند باعث سوختگی کودک شود.

 

بیشتر بخوانید: فیلم آموزشی چگونه پوشک نوزاد را تعویض کنیم؟

 

چگونه کودک خود را حمام کنیم؟

 

دکتر مریم شاملی راد

دکتر مریم شاملی راد۱ مطلب

کودکان و نوزادان
متخصص تغذيه ، بهداشت و بيماريهاي نوزادان و کودکان
زمان پذیرایی: روزهاي زوج يکسره از ١٠ صبح تا ١٨ يکشنبه ها از ساعت ١٦ تا ٢٠

متخصصین

مریم شاملی راد

مریم شاملی راد

کودکان و نوزادان

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید