یایسگی و مشکلات کنترل ادرار و مدفوع

دکتر حمیدرضا بادلی

view

بی اختیاری ادرار و مدفوع یایسگی یکی از مهمترین تغییرات دوران زندگی زنان را ایجاد می نماید. یکی از این تغییرات مهم دوران زندگی مشکلاتی در کنترل صحیح ادرار و مدفوع ایجاد می شود.

 

علایم مهم بی اختیاری های ادرار و مدفوع


 

مهمترین آنها تکرر ادرار و نیاز فوری برای کردن ادرار کردن است اما علایم دیگر:

  • نشت یا خیس کردن با سرفه، عطسه یا ورزش
  • نشت ادرار درمسیر توالت و قبل از رسین به آن
  • بیش از دوبار بیدار شدن در شب برای ادرار کردن
  • عفونت های مداوم ادراری
  • نیاز فوری برای دفع مدفوع
  • ناتوانی در کنترل گاز روده
  •  یبوست

علایم یادشده را جدی بگیرید ، چون برای بهبود مشکلات یادشده باید اقدامات به موقع انجام دهید. این مشکلات با شغل، زندگی اجتماعی، ارتباطات شخصی و جنسی شما مداخله نامطلوب ایجاد می کند.به همین دلیل حتما با پزشک تان به طور حضوری ویا از طریق ویزیت آنلاین که در آینده نزدیک از خدمات ویژه وبسایت دکترهمه خواهد بود مشورت نمایید.

 

یایسگی و کنترل ادرار و مدفوع


 

این 7 مسیر در جریان یایسگی با منوپوز کنترل ادرار و مدفوع را تاثیر می گذارند:

 

ضعف عضلات کف لگن


 

در جریان منوپوز عضلات کف لگن بمانند عضلات دیگر بدن دچار ضعف می شوند. چون این عضلات در کنترل ادرار و مدفوع نقش بسیار فعالی دارند ضعف آنها تاثیر سوء در کنترل ادرار می گذارد و باعث ایجاد فوریت ادرار و تکرر ادرار می شود. این عضلات در کنترل دفع گاز روده هو نقشی فعال دارند. ضعف این عضلات یکی از علل اصلی پرولاپس نیز می باشد. پرولاپس که در واقع بیرون زدگی عضوی از جایگاه اصلی آن است به صورت وجود توده ای در واژن احساس می شود که این عضو پرولاپس شده می تواند رحم، مثانه و یا روده باشد. پرولاپس هم کشیدگی عضلات کف لگن را بیشتر می کند که این مجموعه بی اختیاری را بیشتر می کند.

 

قدرت الاستیسیتی یا کشسانی مثانه کاهش می یابد



 

کف مثانه الاستیسیتی خود را از دست می دهد بنابراین یه سختی کش می آید. وقتی مثانه درحال پر شدن از ادرار می شود این خشکی عضلات مثانه باعث تحریک پی در پی عضلات ویا باصطلاح بیش فعال Overactive Bladder می شود. این عارضه به همراه ضعف عضلات لگن با هم باعث دشواری در نگهداری ادرار و تخلیه آسان ادرار می گردد.

برنامه ترکیبی از تمرین مثانه Bladder Training و تقویت عضلات کف لگن باهم ، می توانند مشکلات یاد شده را برطرف نمایند. کرم های وشیاف استروژن گاهی برای درمان این مشکلات استفاده می شود.

 

خشکی واژن

 

کمبود هوورمون استروژن بدلیل کاهش تولید ترشحات مخاطی باعث خشکی مثانه یایسگی می شود. مجرای خروجی ادرار یا Urethra هم بمانند واژن دچار خشکی می شود.درواژن این مجموعه باعث رشد میکروب های روده ای و بدنبال آن عفونت ادراری می شود. مصرف کرم وشیاف استروژن می توانند از عفونت ادراری پیشگیری نمایند. بهداشت شخصی بخصوص شستشواز جلو به عقب دردرمان این بیماران بسیار تاثیر گذار است. مصرف دانه های شبیه به  ذغال اخته یا کرانبری Cranberry هم در پیشگیری عفونت ادراری کمک کننده هستند.

 

افزایش وزن


 

بسیاری از زنان با شروع یایسگی افزایش وزن پیدا می کنند که این عارضه هم تاثیر منفی بر روی کنترل ادرار و مدفوع می گذارد. عضلات کف لگن سهم زیادی در کنترل وزن بدن دارند بنابراین افزایش وزن در خانم ها باعث کشیدگی بیشتر این عضلات و درنتیجه ضعف آنها می شوند. عضلات ضعیف کف مثانه که باید قواماین ناحیه را حفظ کنند باعث بی اختیاری ادرار در زمان سرفه و خندیدن می شوند که باصطلاح به آن Stress Incontinence  می گویند.  کاهش وزن در این مواقع بهترین نتیجه را خواهد داد.

 

مشکلات دیگر سلامت و بی اختیاری ادرار


 

بی اختیاری ادرار در دیابت : که معمولا با آسیب ناشی از اعصاب تغذیه کننده ایجاد می شود. آسیب اعصاب حسی در روده ومثانه باعث درک نادرست و تخلیه ناکافی مثانه و روده می شود. بهترین راهکار کنترل مناسب قند خون است.

 

بی اختیاری ادرارو مدفوع با هیسترکتومی یا برداشتن رحم


 

بسیاری از زنان بدنبال جراحی هیسترکتومی و پرولاپس دچار بی اختیاری ادرار می شوند که بدقت نمی توان گفت که جراحی آن عامل آن است یا خودِ بیماری اولیه ناشی باعث آن است. در هرصورت تمرینات کف لگن قبل وبعد عمل تاثیر مثبتی بسیار زیادی دارند.

 

آسیب یا جراحی های ناحیه مقعد یا آنال Anal

بسیاری از زنانی که بچه دار می شوند در جریان زایمان ممکن است متحمل آسیب های روده ای مانند اسفنکتر مقعد شوند که علایم  آن کانند بی اختیاری مدفوع ، تا سالها بعد یعنی در دوران یایسگی اتفاق می افتد. معمولا بهترین درمان تقویت عضلات کف لگن است ودر مواقع شدید شاید نیاز به جراحی وجود داشته باشد.

 

کنترل و درمان بی اختیاری ادرار و مدفوع در مبحث بعدی کلیک نمایید  


دکتر حمیدرضا بادلی

دکتر حمیدرضا بادلی۶۳۱ مطلب

فوق تخصص کلیه کودکان
بیماری های کلیه مجاری ادرار فشارخون همودیالیز،دیالیزصفاقی اختلالات ادرارکردن(بی اختیاری ادراروشب ادراری) کودکان ونوجوانان
دارای بورد تخصصی از دانشگاه علوم پزشکی ایران و بورد فوق تخصصی ازدانشگاه علوم پزشکی شیراز

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید