ژیاردیا چیست؟

دکتر حمیدرضا بادلی

view

عفونت روده ای ژیاردیا چیست؟ 

 

ژیاردیازیس نوعی عفونت روده ای است که توسط انگلی بنام ژیاردیا لامبلیا ایجاد می شود. این بیماری بیشتر در کشورهای درحال توسعه دیده می شود.

 

چگونه یک فرد ژیاردیا می گیرد؟

 

اگر فردی غذا یا آب آلوده به ژیاردیا را مصرف نماید دچار آن می شود. مصرف آب های چاه، چشمه، رودخانه و برکه ها یکی از مهمترین راه های ابتلا در بعضی از کشورها مانند کانادا و امریکاست. حتی در دریاچه ها  وچشمه های کوهستانی هم که بنظر پاکیزه می آیند ممکن است ژیاردیا و بیماری ناشی از آن ایجاد گردد. جالب اینکه حتی بلعیدن آب در زمان شنا هم می تواند باعث ابتلا به ژیاردیا شود.

 

شما می توانید از فرد دیگری ژیاردیا بگیرید از طریق:

 

  • تماس نزدیک با فردآلوده
  • کار در مهدکودک های اماکن نگهداری کودکان. بعنوان مثال اگر شما پوشک کودک مبتلا را عوض نمایید و پس از آن دستتان را نمی شویید تماس دست شما با هر وسیله ای می تواند باعث آلودگی آنها شود. اگر همین دست آلوده، به دهان برده شود و یا غذا را آلوده نماید باعث ابتلاء تان می شود.

 

 

 

کودکان مهد کودکی در معرض شدید ژیاردیا هستند.

  • کار در محل نگهداری افراد
  • بعضی از روابط جنسی غیرمعمول مقعدی-دهانی

 

علائم بیماری ژیاردیا چیست؟

 

علائمی اصلی آن:

دراوائل ممکن است حالت بیمار گونه داشته باشید وسپس علائم تان بهبود یابد. گاهی ممکن است علائم شما به اصطلاح کم یا زیاد شود.

  • بعضی از کودکانی که ژیاردیا دارند ممکن است اختلال رشد پیدا کنند.
  • گاهی ممکن است بیمار بدون علامت باشد.

 

چند روز بعد از آلوده شدن به ژیاردیا علامتدار می شوید؟

 

بعد از اینکه فرد با این انگل مواجه می شود  حدوداً ۷ تا ۱۰ روز طول میکشد تا دچار عفونت شود. اما گاهی ممکن است از سه روز پس از مواجهه با انگل تا ۲۵ روز بعد از آن علائم ایجاد شود. ممکن است بیمار ماه ها دچار عفونت شده باشد ولی هنوز علامتی پیدا ننماید.

 

 روش تشخیص ژیاردیا چیست؟

 

 مانند هر بیماری دیگر پزشکتان ابتدا از شما شرح حال وسپس معاینه انجام می دهد و درنهایت ممکن است درخواست آزمایش مدفوع نماید.

 

 روش درمان بیماران مبتلا به ژیاردیا چیست؟

 

 معمولاً پزشک برای از بین بردن انگل دارویی برای بیمار تجویز می کند. مزیت دیگر درمان آن است که مانع از انتقال بیماری به دیگران می‌شود. سعی نمایید دارو بدرستی استفاده شود چون اگر زودتر از موعد قطع شود ممکن است بیماری مجددا برگردد. گاهی ممکن است کودک بدون علامت باشد ولی پزشک برای او دارو شروع کند مثلا، مانند حالتی که در مهدکودک این بیمار شایع شده باشد و در آزمایش کودک بدون علامت شما،  ژیاردیا مثبت باشد که در این حالت برای او دارو تجویز خواهد شد.

اگر اسهال داشتید باید تا زمان بهبودی غذای ساده، ملایم و سالم مصرف نمایید. این نوع تغذیه به روده ها استراحت خواهد داد.

البته باید برای پیشگیری از کم آبی ناشی از اسهال حتما مایعات فراوان استفاده نمایید. برای کودکان رعایت مصرف مایعات فراوان بسیار ضروری است که چون بسرعت دچار کم آبی می شوند.

گاهی بعضی از افراد با ابتلا به ژیاردیا دچار عدم تحمل به لاکتوز شیر می شوند در این موارد بهتر شیر بمدت یک ماه استفاده نشود.

 

آیا ژیاردیا قابل پیشگیری است؟

 

با رعایت این نکات می توانید مبتلا به ژیاردیا نشوید:

 

  • آب سالم و تصفیه شده بنوشید. اگر کوهنوردی یا پیک نیک می روید آب را قبل از مصرف بجوشانید.
  • وقتی به ناحیه ای می روید که ژیاردیا درآن زیاد است آب بطری و میوه و سبزیجات پخته مصرف نمایید. از مصرف نوشابه هایی که یخ درآن می ریزند بپرهیزید.
  • همیشه دست ها را با صابون بشویید. بخصوص در مواردیکه پوشک کودکی یا فردی را در محل نگهداری ها،  تعویض می نمایید.

 

دکتر حمیدرضا بادلی

دکتر حمیدرضا بادلی۶۳۱ مطلب

فوق تخصص کلیه کودکان
بیماری های کلیه مجاری ادرار فشارخون همودیالیز،دیالیزصفاقی اختلالات ادرارکردن(بی اختیاری ادراروشب ادراری) کودکان ونوجوانان
دارای بورد تخصصی از دانشگاه علوم پزشکی ایران و بورد فوق تخصصی ازدانشگاه علوم پزشکی شیراز

متخصصین

حمیدرضا بادلی

حمیدرضا بادلی

فوق تخصص کلیه کودکان

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید