کم کاری تیرویید در کودکان را جدی بگیرید

دکتر شاهین کوه منایی

view

تیرویید غده ای است که همه ما بصورت نرمال در قسمت جلوی گردن داریم و کار آن ترشح هورمون تیرویید استکه برای عملکرد طبیعی سایر ارگانهای بدن لازم است. از جمله تنظیم دما، متابولیسم آب، قند، چربی و پروتیین، رشد و نمو و مخصوصا در رشد مغزی شیرخواران

اهمیت کم کاری تیرویید در چیست؟

اکر تیرویید کم کار باشد تمام قسمتهای بدن از این بیماری رنج می برند اما آسیبی که به مغز می رسد غیر قابل جبران است.

2 نوع کم کاری تیرویید داریم

  1. کم کاری مادرزادی تیرویید که از بدو تولد وجود دارد
  2. کم کاری اکتسابی که پس از تولد در هر سنی رخ می دهد

چرا کم کاری مادرزادی تیرویید اهمیت زیادی دارد؟

چون مغز نوزاد در بدو تولد کاملا رسیده نیست و باید طی سه سال اول رشد و نمو داشته باشد. بنابراین کم کاری تیرویید در سه سال اول عمر باعث عقب افتادگی ذهنی شدید و غیرقابل برگشت می شود

چگونه از ابتلا نوزادمان به کم کاری تیرویید جلوگیری کنیم؟

به علت اهمیت کم کاری در نوزادان و شیرخوران و عواقب غیرقابل برگشت ناشی از آن در کشور ما برای همه نوزادان در روز بعد از تولد ازمایش تیرویید انجام می شود.

البته اگر این تست نرمال بود به معنی این نیست که دیگر هرگز دچار بیماری تیرویید نخواهد شد. زیرا این آزمایش فقط نوع مادرزادی را نشان می دهد و ممکن است هر طفل یا فرد دیگری بعدا دچار کم کاری یا پرکاری تیریید شود.

آزمایشاتی که در بدو تولد انجام می گیرد تحت عنوان غربالگری تیرویید شناخته می شود.

علایم بیماری تیرویید چیست؟

تیرویید ممکن است کم کار یا پرکار شود و یا اندازه آن به علل مختلفی بزرگتر از طبیعی شود که باید بررسی شود. برخلاف بزرگسالان علایم کم کاری تیرویید در دوران کودکی چندان مشخص  و بارز نیست.

ولی در هر کودکی که رشد قدی کافی نداشته باشد یا افزیش وزن یا چاق باشد و یا در صورت وجود علایمی از قبیل تنبلی، بی حالی، خواب آلودگی، پف زیر چشم، یبوست، کاهش انرژی، عدم تحمل سرما، خشکی پوست، افزایش نیاز به خواب، ضعف و اختلالات بلوغ باید به این بیماری شک کرد.

متاسفانه این علایم ذکر شده در شیرخواران کوچک معمولا دیده نمی شود و اگر واقعا کم کاری وجود داشته باشد رشد مغزی و هوشی کودک دچار آسیب می شود.

بنابراین اهمیت غربالگری در بدو تولد فوق العاده بالاست. کلیه نوزادانی که آزمایش غربالگری غیرطبیعی داشته باشند حتما باید مجددا مراجعه نموده و آزمایش خون وریدی جهت آزمایش کامل بررسی تیرویید انجام گیرد.

دکتر شاهین کوه منایی

دکتر شاهین کوه منایی۸ مطلب

غدد کودکان
غدد و متابولیسم کودکان و نوجوانان - رشد و تکامل کودکان و نوجوانان

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید