16 ناراحتی شایع در دوران بارداری

دکتر آفاق حسن زاده راد

view

نشانه های  16 ناراحتی شایع در دوران بارداری در هر مادر باردار متفاوت است.

 

اگرچه 14 ناراحتی شایع در دوران بارداری در زیر آمده است، با این حال، هر مادر ممکن است علایم نسبتا متفاوت یا کاملا متفاوتی داشته باشد:

 

16 ناراحتی شایع در دوران بارداری



    تهوع و استفراغ در دوران بارداری

 


    حدود نیمی از زنان باردار در سه ماهه اول بخصوص هفته شش تا دوازده، حالت تهوع و بعضی اوقات استفراغ را تجربه می کنند. با توجه به اینکه علایم بیماری در صبحگاه شایعتر است، این حالت، بیماری صبحگاهی خوانده می شود.

البته  بعضی از زنان ممکن است در طول دوران بارداری و نه فقط سه ماهه اول تهوع و استفراغ داشته باشند. این مشکل ممکن است به علت تغییرات در میزان هورمون در دوران بارداری باشد.

    به نظر می رسد بیماری صبحگاهی به دلیل استرس، مسافرت و مصرف غذاهای خاص مانند غذاهای تند و چرب تشدید شود. خوردن وعده های غذایی کوچک می تواند به کاهش علایم مادران باردار کمک کند.

مصرف رژیم غذایی حاوی پروتیین و کربوهیدراتهای پیچیده (مانند نان، ماکارونی، موز و سبزیجات برگ سبز) نیز می تواند به کاهش شدت تهوع کمک کند.

    اگر استفراغ شدید باشد، باعث می شود زن، آب بدن و وزن خود از دست بدهد و به استفراغ شدید حاملگی یا هایپر امزیس گراویداروم  مبتلا شود. این حالت می تواند منجر به کم آبی شود و ممکن است  مادران باردار برای تامین مایعات داخل وریدی و تغذیه مناسب نیاز به بستری داشته باشند. در صورت تهوع و استفراغ شدید حتما با پزشک خود مشورت کنید.

 

16 ناراحتی شایع در دوران باردری



    خستگی در دوران بارداری

 


    همانطور که بدن در شبانه روز بشدت فعالیت می کند تا یک محیط تغذیه مناسب را برای جنین ایجاد کند، جای تعجب نیست که زنان باردار اغلب احساس خستگی کنند. در سه ماهه اول، میزان خون و سایر مایعات بدن مادر باردار افزایش می یابد، تا بدن او را با بارداری تنظیم کند.

البته گاهی اوقات کم خونی عامل اصلی خستگی است. کم خونی، کاهش میزان جذب اکسیژن توسط گلبول قرمز است و معمولا به علت کم بودن میزان آهن بروز می کند. یک آزمایش ساده  در دوران بارداری می تواند مادر باردار را از نظر کم خونی بررسی کند.

 

16 ناراحتی شایع در دوران باردری


    بواسیر در باداری

 


    به علت افزایش فشار روی راست روده و پرینه، افزایش حجم خون و افزایش احتمال ابتلا به یبوست در دوران بارداری، همورویید یا بواسیر در اواخر بارداری رایج است. اجتناب از یبوست و فشار ممکن است به جلوگیری از همورویید کمک کند. قبل از استفاده از هر دارو برای درمان این بیماری با پزشک یا ماما خود مشورت کنید.

 

16 ناراحتی شایع در دوران باردری


    عروق واریسی در دوران بارداری

 


    رگهای متورم و به رنگ بنفش واریسی در پاها و اطراف واژن در اواخر دوران بارداری شایع هستند. در بیشتر موارد، واریس بواسطه افزایش فشار روی پاها و رگهای لگنی و افزایش حجم خون ایجاد می شود.


    سوزش سردل و سوء هاضمه در بارداری

 


    سوزش سردل و سوء هاضمه، ناشی از فشار روی روده و معده که به نوبه خود باعث می شود محتویات معده تا مری بالا بیاید، می تواند از طریق خوردن وعده های غذایی کوچکتر در طول روز و اجتناب از دراز کشیدن در مدت کوتاهی پس از تغذیه، جلوگیری یا کاهش یابد.

 

    خونریزی از لثه در بارداری

 


    لثه ها ممکن است به دلیل افزایش جریان خون در حین بارداری اسفنجی تر شده و به راحتی خونریزی کنند. یک زن باردار باید به مراقبت از دندان ها و لثه ها توجه کرده و به دندانپزشک مراجعه کند. این علایم معمولا بعد از بارداری برطرف می شوند.


هرزه خواری یا پیکا در دوران بارداری

 


  هرزه خواری یا  پیکا اشتیاق نادرست برای خوردن مواد غیر غذایی، مانند خاک، خاک رس یا ذغال است. این اشتها ممکن است کمبود ماده غذایی را نشان دهد. 

 

16 ناراحتی شایع در دوران باردری


    تورم و احتباس مایعات در بارداری

 


    تورم ملایم در دوران بارداری شایع است، اما تورم شدید ممکن است پره اکلامپسی یا افزایش فشار خون بارداری را نشان دهد خوابیدن به پهلوی چپ، بالا بردن پاها، و پوشیدن جوراب و کفش راحت  می تواند به کاهش تورم کمک کند. حتما پزشک یا مامای خود را در مورد تورم ناگهانی، به ویژه در دست و صورت یا افزایش سریع وزن، مطلع سازید.


    تغییرات پوستی در مادران باردار

 


    به علت نوسانات سطح هورمون ها، از جمله هورمون هایی که رنگ پوست پوست را تحریک می کنند، ممکن است در صورت، پیشانی و یا گونه ها لکه های قهوه ای و تکه های تیره رخ دهد. این حالت اغلب به عنوان ماسک بارداری یا کلوآسما نامیده می شود و اغلب پس از زایمان از بین می رود.استفاده از کرم ضدآفتاب در خارج  از منزل می تواند به کاهش تیرگی کمک کند. 
    رنگ  ممکن است در پوست اطراف نوک پستان ها نیز افزایش یابد. علاوه بر این، خطی تیره اغلب در وسط شکم مادر در دوران بارداری به وجود می اید و در این دوران، خالها ممکن است کمی رشد کنند.



    علایم کشش در پوست در بارداری

 


    علایم کشش صورتی رنگی ممکن است بر روی پوست شکم، سینه، ران یا باسن ظاهر شود. علایم کشش عموما ناشی از افزایش سریع وزن می باشد و معمولا بعد از بارداری محو می شوند.

 

16 ناراحتی شایع در دوران باردری



 عفونت قارچی در دوران بارداری

 


    با توجه به تغییرات هورمونی و افزایش ترشحات واژن، یک زن باردار بیشتر از قبل به عفونت های قارچی مبتلا می شود. عفونت های قارچی با ترشحات ضخیم و سفید واژن و خارش مشخص می شوند. عفونت های قارچی به راحتی قابل درمان هستند. قبل از مصرف هر دارویی حتما با پزشک یا مامای خود مشورت کنید.



 احتقان و خونریزی از بینی در دوران بارداری

 


 در دوران بارداری، دستگاه تنفسی خون بیشتری دریافت می کند، و اغلب آن را محتقن می کند. این احتقان همچنین می تواند باعث بروز سفتی در بینی یا خونریزی بینی شود. علاوه بر این، آسیب ناشی از افزایش حجم خون در رگ های خونی کوچک بینی می تواند باعث خونریزی از بینی شوند.

 

16 ناراحتی شایع در دوران باردری

 


 یبوست در دوران بارداری

 


افزایش فشار ناشی از حاملگی بر روی رکتوم و روده می تواند با هضم و حرکات روده تداخل کند. علاوه بر این، تغییرات هورمونی ممکن است باعث کاهش سرعت هضم غذا توسط بدن شود.  افزایش میزان مایعات، ورزش منظم و افزایش مصرف فیبر در رژیم غذایی ، راه هایی برای جلوگیری از یبوست هستند.  قبل از مصرف هر دارویی برای یبوست در حاملگی حتما با پزشک یا ماما خود مشورت کنید.

 

16 ناراحتی شایع در دوران باردری


 کمر درد در دوران بارداری

 


با افزایش وزن زن، تعادل مادر تغییر می کند و مرکز ثقل او به جلو رفته و مادر را عقب می کشد. مفاصل لگن که در آماده سازی برای زایمان شروع به شل شدن می کنند نیز به کشش عضله کمری کمک می کنند. ایستادن مناسب و روش های مناسب بلند کردن اشیا در طول بارداری می تواند به کاهش فشار به کمر کمک کند.

 

16 ناراحتی شایع در دوران باردری


 سرگیجه در دوران بارداری

 


سرگیجه در دوران بارداری یک عارضه رایج است که ممکن است ناشی از:
 فشار خون پایین به علت فشار بر شریان های اصلی رحم
قند خون پایین
کمبود آهن 
حرکت سریع از حالت نشسته به موقعیت ایستاده

کم آبی 

برای جلوگیری از آسیب در هنگام وقوع سرگیجه، یک زن باردار باید به آرامی بایستد و به دیوار تکیه کند

 

سردرد در دوران بارداری

 


تغییرات هورمونی ممکن است باعث ایجاد سردرد در دوران بارداری به خصوص در سه ماهه اول شود. استراحت، تغذیه مناسب و مصرف مایعات می تواند به کاهش علایم سردرد کمک کند. قبل از مصرف هر دارو برای این وضعیت، همیشه با پزشک یا مامای خود مشورت کنید. اگر سردرد شدید طول کشیده دارید حتما با پزشک خود تماس بگیرید زیرا ممکن است نشانه پره اکلامپسی باشد.

 

متخصصین

آفاق حسن زاده راد

آفاق حسن زاده راد

مامایی و سلامت زنان و زایمان

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید