علایم و درمان بیماری سلیاک

دکتر منیژه تبریزی

view

علایم و درمان بیماری سلیاک چیست؟

تعداد زیادی از مردم غذاهای بدون گلوتن میخورند واین در حالیست که برای بیماران سلیاک این مسیله یک باید و ضرورت است.

در حال حاضر سه میلیون امریکایی مبتلا به بیماری سلیاک هستند که یک بیماری خودایمنی است که بر اثر خوردن گلوتن شروع میگردد.

گلوتن چیست؟

گلوتن پروتئینی است که در گندم ،جو و چاودار و سایر غلات یافت میشود و باعث کش امدن خمیر شده و به نان قوام قابل جویده شدن میدهد. زمانیکه یک فرد مبتلا به سلیاک مواد حاوی گلوتن را مصرف کند بدنش نسبت به این پروتئین واکنش نشان داده و پرزهای دستگاه گوارش وی اسیب خواهد دید. این پرزها برجستگیهای شبیه انگشت هستند که در تمام طول روده باریک یافت میشوند.
وقتی این پرزها اسیب دید،روده باریک دیگر قادر به جذب مناسب مواد مغذی که از طریق تغذیه وارد بدن میشوند نخواهد بود. در نهایت این امر میتواند به سوء تغذیه و نیز کم شدن دانسیته استخوانی، سقط، نازایی، شروع بیماری مغز و اعصاب یا سرطانهای خاص بشود.

 

علایم و درمان سلیاک


نشانه های سلیاک:

سلیاک مشابه الرژی غذایی نیست و علائم بیماری سلیاک کاملا متفاوت است.
اگر شما الرژی به گندم داشته باشید ممکن است پس از خوردن ان دچار خارش بدن یا اشکریزش از چشمها شوید یا اینکه تنگی نفس پیدا کنید. اما در صورت ابتلای به سلیاک اگر ماده غذایی حاوی گلوتن را استفاده کنیدمشکلات دستگاه گوارش مثل اسهال، دفع گاز ،یبوست یا هر کدام از علایم زیر رابروز خواهید داد:
درد شکم، تهوع ،کم خونی ،بثورات تاولی خارشدار یا درماتیت هرپتیفورم ،کم شدن دانسیته استخوانی، سردرد یا خستگی عمومی، درد استخوانی یا مفصلی، زخم دهانی، کاهش وزن، سوزش سردل 

در بچه ها مشکلات گوارشی بسیار شایعتر از بالغین دیده میشود.این علایم شامل :تهوع و استفراغ ،نفخ یا تورم شکم، اسهال، یبوست ،مدفوع کمرنگ بدبو (استئاتوره) و کاهش وزن است.
هیچ بیمار سلیاکی نیست که همه این علائم را با هم داشته باشد.
و برخی افراد هم هیچ مشکلی ندارند که این امر تشخیص را بسیار دشوار میکند.

 

 

علایم و درمان سلیاک


تشخیص بیماری سلیاک:


بیشتر بیماران دچار سلیاک هرگز متوجه ابتلایشان به بیماری نمیشوند.
محققین بر این باورند که فقط حدود بیست در صد از بیماران تشخیص داده میشوند.اسیب به روده خیلی ارام ایجاد میشود.و علائم انقدر متنوع هستند که ممکن است سالها طول بکشد تا برای یک بیمار تشخیص گذاشته شود.
پزشکان از دو ازمایش خون برای کمک به تشخیص نهایی استفاده میکنند:
تستهای سرولوژیک که در ان بدنبال انتی بادی هستند
تستهای ژنتیک برای جستجوی انتی ژنهای لکوسیت انسانی
اگر فرد قبلا روی رژیم فاقد گلوتن باشد لازم است که انرا قبل از تست جستجوی انتی بادی، قطع نمایدتا نتیجه قابل اعتماد باشد.
اگر نتیجه تست خون نشان دهد که احتمال ابتلا به سلیاک هست ،نیاز به انجام اندوسکوپی خواهد بود.واین روشی است که در طی ان پزشک روده باریک را بوسیله دستگاه میبیند وتکه ای از روده را بعنوان نمونه برمیدارد تا مطمئن گردد که اسیب روده وجود دارد یا خیر.


درمان سلیاک:


هیچگونه درمان دارویی برای سلیاک وجود ندارد.لازم است که بیمار رژیم فاقد گلوتن را به دقت رعایت نماید و علاوه بر خود داری از مصرف نان ،کیک ،و سایر پختنیهای حاوی گلوتن، باید همچنین از مصرف ابجو و ماکارونی و حتی برخی خمیر دندانها ،داروها و سایر محصولات حاوی گلوتن بپرهیزد.
اگر بیماری دچار کمبود تغذیه ای شدید باشد ،لازم است که ویتامینهای بدون گلوتن و مکملهای مینرال را نیز مصرف نماید .
اگر بیماری برای چندین هفته روی رژیم عاری از گلوتن بوده است باید احساس بهتر شدن کند زیرا که در طی این مدت روده باریک بهبود یافته است.

 

 

علایم و درمان سلیاک


چه کسانی در معرض خطر ابتلا به سلیاک هستند:


از انجا که سلیاک جنبه ژنتیکی دارد، لذا بیماری در افراد مختلف یک خانواده میتواند دیده شود .
اگر فردی ،پدر یا مادر ویا خواهر و برادر مبتلا دارد،یک در ده شانس ابتلای به این بیماری را خواهد داشت.اما صرف داشتن ژن های سلیاک به این معنا نیست که فرد قطعابه ان دچار خواهد شد.بعضی اوقات ،یک واقعه توام با استرس، یا بعضی ضربه های عاطفی میتواند باعث بروز این بیماری شود.پس از حاملگی هم ممکن است رخ دهد.و البته در این حالت باید برای پیشگیری از بروز هر گونه ضرر ،موادغذایی حاوی گلوتن استفاده نشود.
بیماری بیشترین شیوع را در بین نژاد سفید و در میان انهایی دارد که به بیماریهایی از قبیل سندرم داون ،دیابت تیپ یک ، سندرم ترنر ( وضعیتی که جنس مونث فقط یک کروموزوم جنسی ایکس دارد)، بیماری ادیسون یا ارتریت روماتوئید مبتلا میباشند.

دکتر منیژه تبریزی

دکتر منیژه تبریزی۱۴ مطلب

کودکان
بیماریها و سلامت کودکان و نوزادان
دارای بورد تخصصی از دانشگاه علوم پزشکی تهران

متخصصین

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید