توجه فرمایید :
اطلاعات دارویی زیر صرفا جهت ارتقای سطح آگاهی کاربران این سایت می باشد ، از این رو سایت هیچگونه مسئولیت و ضمانتی در قبال مصرف خودسرانه دارو بدون تجویز پزشک ندارد.
گروه دارویی
داروهای ضد قارچموارد مصرف
آمفوتریسین B در درمان آسپرژیلوز، بلاستومیکوز، کاندیدیازمنتشر،کوکسیدیوییدومیکوز، پاراکوکسیدیومیکوز، کریپتوکوکوز، اندوکاردیت قارچی، کاندیدیاز داخلی چشم، هیستوپلاسموز، سالک، مننژیت قارچی، موکورمیکوز، سپتی سمی قارچی، اسپوروتریکوز منتشر، عفونت های قارچی دستگاه ادراری و مننگوآنسفالیت آمیبی اولیه مصرف می شود. آمفوتریسین B معمولاً داروی انتخابی در درمان عفونت های قارچی مانند اندوکارویت، مننژیت، پریتونیت یا عفونت های شدید مجرای تنفسی است. این دارو همراه با فلوسیتوزین در درمان عفونت های شدید مصرف می شود.موارد منع مصرف
هشدارها
1- در صورت وجود عیب کار کلیه و کبد باید با احتیاط فراوان مصرف شود.2- مقدار مصرف تام بیش از 4mg/day ممکن است منجر به بروز عیب دایمی کار کلیه گردد.
3- در صورت تزریق وریدی سریع دارو، احتمال بروز آریتمی وجود دارد.
عوارض جانبی
از عوارض شایع آمفوتریسین B کم خونی، کاهش پتاسیم خون، تب ولرز وتهوع واستفراغ، درد معده، درد عضله ومفصل، کم خونی، مسمومیت کلیوی، اختلالات نورولوژیک و خونی، بثورات جلدی و ترومبوفلبیت در محل تزریق می باشند.توصیه ها
1- در صورتیکه وقفه درمان بیش از یک هفته باشد، درمان مجدد باید با حداقل مقدار مصرف شروع و به تدریج تا مقدار مصرف مطلوب افزایش یابد .2- با تزریق وریدی مقادیرکم کورتیکواستروییدها قبل و در طی آنفوزیون وریدی آمفوتریسین B احتمال بروز واکنش های تب زا کاهش می یابد. همچنین مصرف استامینوفن ، آنتی هیستامین ها ویا فنوتیازین ها قبل از آنفوزیون آمفوتریسین B عوارضی چون تب، تهوع ولرز ناشی از دارو را کاهش می دهند.
3- آنفوزیون وریدی آمفوتریسین B باید طی 4-2 ساعت انجام شود.
4- مصرف مقادیر کامل این دارو حتی در بیماران مبتلا به عیب کار کلیه ضروری است. با این وجود در صورت پیشرفت عیب کار کلیه بیمار باید تحت مراقبت پزشکی قرار گیرد.
5- نشت دارو به بافت های اطراف رگ ممکن است سبب بروز تحریک شدید محل تزریق گردد.
6- برای به حداقل رساندن بروز ترومبولبیت موضعی ناشی از آنفوزیون وریدی این دارو،می توان هپارین را به محلول تزریقی اضافه کرد ویا آمفوتریسین B را یک روز در میان تجویز کرد. همچنین مصرف یک روز در میان آمفوتریسین B احتمال بی اشتهایی را کاهش می دهد.
7- مقدار مصرف این دارو به یک روز در میان نباید بیش از 1/5mg/kg باشد.
مقدار مصرف
توجه : مقدار مصرف این دارو بسته به نوع فراورده ممکن است تغییر کند. از این رو، به توصیه های سازنده حتماً توجه شود.بزرگسالان : آمفوتریسین B به عنوان ضد قارچ سیستمیک در ابتدا 5 میلی گرم در 20- 10 میلی لیتر از محلول تزریقی دکستروز 5 % طی 5- 3 دقیقه در حفرات بدن چکانده می شود. سپس 50 میلی گرم این دارو در 20-10 میلی لیتر از محلول تزریقی دکستروز 5 % طی 5-3 دقیقه هر روز مصرف می شود . از راه تزریق داخل نخاعی ابتدا 1/0 – 01/0 میلی گرم هر 72-48 ساعت تزریق می شود. این مقدار بر حسب تحمل بیمار به تدریج تا 5/0 میلی گرم افزایش می یابد. به صورت آنفوزیون وریدی، ابتدا مقدار 1میلی گر م به عنوان مقدار آزمایشی بعد از رقیق شدن با 50-20 میلی لیتر از محلول تزریقی دکستروز 5/0 طی 30-10 دقیقه تزریق می شود . به این مقدار بر حسب تحمل بیمار و شدت عفونت 10-5 میلی گرم در هر نوبت می توان افزود . در این صورت حداکثر مقدار مصرف 50 mg/day طی دوره 6-2 ساعته می باشد.
شستشوی مثانه با مقدار 5 میلی گرم آمفوتریسین B در 1000 میلی لیتر آب استریل در روز با سرعت 40ml/h با یک کاتتر به مدت 10-5 روز ادامه می یابد.
کودکان: به عنوان ضد قارچ سیستمیک مقدار اولیه 0/25 mg /kg/day در محلول تزریقی وریدی می شود که می توان بر حسب تحمل بیمار به تدریج 0/125-0/25 mg/kg هر روز یا یک روز در میان هر نوبت افزود.