مسمومیت استنشاقی چیست
دکتر آزیتا تنگستانی نژاد
درباره مسمومیت استنشاقی Inhalant Intoxication
مسمومیت استنشاقی زمانی اتفاق می افتد که فرد بخار شیمیایی ناشی از چسب، رنگ نقاشی، تینر(رقیق کننده رنگ)، لاک پاک کن، شوینده های خانگی و دیگر محصولات را استنشاق کند. این بخارها می تواند مانند الکل اثرات روانگردان داشته باشد. بسیاری از افراد، مخصوصا نوجوانان و کسانی که در سنین قبل از نوجوانی قرار دارند این بخارات را عمدا استنشاق می کنند(به دلیل همان جنبه روانی استنشاق این مواد). برخی افراد ممکن ست تجربه استنشاق این بخارات را به طور اتفاقی و وقتی در یک فضای بسته و وقتی از این مواد استفاده می کنند، تجربه کنند. مسمومیت استنشاقی وضعیت خطرناک و حتی کشنده ای می تواند باشد. حتی درهمان اولین مواجهه استفاده مداوم و مزمن این بیماری ممکن است باعث آسیب شدید ارگان های بدن شود.
علاِئم مسمومیت استنشاقی
- سردرگمی و سرگشتگی
آیا میدانید مسمومیت استنشاقی
22.3 میلیون نفر در امریکا سو مصرف مواد استنشاقی دارند. سالانه حدود 100الی 200 نفر در آمریکا به علت همین سو مصرف جان خود را از دست می دهند. سوء مصرف مواد استنشاقی از دهه 1950 در آمریکا مرسوم شد.
خود مراقبتی در مسمومیت استنشاقی
هرگز در فضای بسته از مواد شوینده، رنگ های نقاشی، یا موادی که ذرات بخار دارند، استفاده نکنید. همیشه در جایی از این وسایل استفاده کنید که تهویه خوب به همراه پنجره باز و پنکه داشته باشد.
پزشک چگونه مسمومیت استنشاقی را تشخیص میدهد
پزشک برای تشخیص بیماری یک سری سوالات از بیمار می پرسد و او را معاینه می کند. هم چنین ممکن است مونیتورینگ قلبی یا انجام آزمایشات دیگر نیز نیاز باشد.
عوامل خطر ابتلا به مسمومیت استنشاقی
استنشاق بخار ناشی از چسب، لاک پاک کن، مایع موجود در فندک، خوشبو کننده ها، اسپری رنگ، گاز اشک آور، شوینده ها و اسپری مو از عوامل خطر این مسمومیت هستند.
درمان مسمومیت استنشاقی
هر کسی که دچار مسمومیت استنشاقی شده است باید استنشاق آن بخارات را متوقف کند و سریعا خود را به هوای تازه برساند. اقدامات اورژانسی که برای این بیماران انجام می شود، شامل: اکسیژن تراپی، داروهای تزریقی، داروهای کنترل کننده عوارض جانبی است. افرادی که به طور مزمن سومصرف مواد دارند، باید برای جلوگیری از آسیب جدی ترک کنند. مراجعه به مشاور یا مراکز ترک اعتیاد در این شرایط می تواند کمک کننده باشد.
چه زمان به پزشک مراجعه کنید
اگر بعد از استنشاق بخار مواد حال ناخوشایندی داشتید، به پزشک اطلاع دهید. اگر بعد از مسمومیت استنشاقی دچارعلایم شدیدی مانند تغییرات ریتم قلبی، تنفس مشکل، گیجی شدید یا عدم هوشیاری، شدید سریعا به اورژانس مراجعه کنید.
انتظار میرود در مسمومیت استنشاقی
مسمومیت استنشاقی طی چند ثانیه تا چند دقیقه اتفاق می افتد. اینکه چه اثراتی را به وجود خواهد آورد بستگی به ماده ای دارد که موجب مسمومیت شده است. این نوع مسمومیت می تواند تغییرات خطرناکی مانند آریتمی های قلبی یا افت سطح اکسیژن شود. سواستنشاق مزمن می تواند آسیب های شدیدی را به ارگان هایی مانند قلب، مغز، کلیه ها، کبد، و دیگر ارگان ها می شود.کسی که در معرض بخار ناشی از این مواد قرار می گیرد و دچار علایم می شود باید سریعا خود را به هوای آزاد برساند.کسانی که دچار علایم شدید مانند گیجی شدید یا عدم هوشیاری می شوند باید سریعا به اورژانس بیمارستان مراجعه کنند.
میزان ابتلا به مسمومیت استنشاقی
هر ساله میلیون ها نفر در دنیا دچار مسمومیت استنشاقی می شوند. م
حقایقی درمورد مسمومیت استنشاقی
12 ساله ها بیشتر از سیگار یا ماری جوآنا در معرض خطر مصرف مواد استنشاقی هستند.
عوامل تشدید کننده مسمومیت استنشاقی
- تنفس مداوم بخارات ناشی از ماده استنشاقی
- سومصرف مزمن مواد استنشاقی باعث تشدید این وضعیت می شود.
دکتر آزیتا تنگستانی نژاد۷۸ مطلب
مطالب مرتبط
مطالب پيشنهادي
دکتر همه
- فیلم آموزشی چگونه دستگاه فشار خون مناسب خریداری کنیم؟
- سطح قند خون تان را اندازه گیری نمایید
- فیلم آموزشی واریس و رگهای واریسی
- انواع دماسنج یا ترمومتر پزشکی و طرز کار با آنها
- کدام لیزر IPL، دایود یا الکساندایت مناسب است
- تفاوت ونیرها و لمینیت های کامپوزیتی دندان
- رابطه جنسی در دوران بارداری و پس از زایمان
- ۸ دلیل لکه بینی در فاصله دو پریود زنان
دیدگاه ها