شواهد بدست آمده در طول دهه ها نشانگر تاثیر ناکافی بودن سطح دریافتی کلسیم در افزایش احتمال بروز چاقی در افراد بوده است. به نظر می رسد تعادل انرژی بدن و مکانیسم های سلولی در توضیح این ارتباط موثر باشند.
بر اساس شواهد بدست آمده از مطالعات اپیدمیولوژیک، بالینی و مطالعات بنیادی، کلسیم با ایجاد تعادل وزن بدن در ارتباط است.
پژوهشهای متعددی به بررسی این مسیله که آیا تغذیه ی کافی از مواد غذایی حاوی کلسیم می تواند از بروز چاقی پیشگیری نموده و یا میزان آن را کاهش دهد، انجام شده است.
فاکتورهای خطر چاقی
چاقی یک بیماری چند فاکتوری است که با تعادل مثبت انرژی توصیف می شود. چاقی بر اثر دریافت بیش از اندازه ی انرژی و یا عدم سوخت کافی انرژی و با ایجاد بافتهای چربی مشخص می شود.
سازمان بهداشت جهانی گزارش کرده است که تا سال2015 ، 3/2 میلیارد نفر از بزرگسالان دچار اضافه وزن بوده و بیش از 700 میلیون از این افراد چاق بوده اند.
چاقی و بروز بیماریها
ارتباط معنی داری بین چاقی و پیشرفت بیماریهای همراه نظیر مقاومت به انسولین و یا دیابت نوع 2، فشار خون بالا، دیس لیپدمی و سندروم متابولیک وجود دارد.
چه مقدار کلسیم برای بدن ضروریست؟
در دستورالعمل سال 2010 که توسط انستیتو پزشکی امریکا توصیه شده است، مصرف کلسیم به میزان هزار میلی گرم در روز در بزرگسالان بین 19 تا 50 سال و مصرف 1200 میلی گرم در روز برای افراد بالای 50 سال توصیه می شود.
تاثیرکمبود کلسیم در بروز بیماریها
دریافت کلسیم ناکافی بعنوان فاکتور خطر بسیاری از بیماریها نظیر پوکی استخوان، فشار خون بالا، سرطان، مقاومت به انسولین و سندروم متابولیک در نظر گرفته می شود.
چاقی نیز یکی از عوارض ناشی از کمبود کلسیم می تواند باشد
در آزمایشاتی که بر روی جوندگان صورت پذیرفته، نتایج حاکی از آن بوده است که میزان کلسیم دریافتی کم باعث ایجاد اضافه وزن در مدلهای تحت بررسی شده و مصرف مکمل کلسیم می تواند از بروز اضافه وزن پیشگیری نماید. در انسانها مطالعات متعدد و متنوعی در این زمینه صورت پذیرفته است. بسیاری از مطالعات تاثیر دریافت کلسیم را بر کاهش بروز چاقی گزارش نموده اند.
دریافت کلسیم، وزن بدن و چربی بدن و فاکتورهای متعدد دیگر می توانند در بروز چاقی و عوارض آن دخیل باشند. دانستن این عوامل برای درک و ارایه ی عوارض چاقی موثرند. از آنجاییکه چاقی یک بیماری چند فاکتوری است هیچ گاه نمی توان یک فاکتور را به تنهایی بعنوان عامل افزایش شیوع چاقی مطرح نمود.
دریافت کلسیم می تواند بعنوان یکی از متغیرها در بروز چاقی و بیماریهای همراه دخیل باشد.
در جدیدترین پژوهشهای صورت پذیرفته نتایج نشان داده اند که کودکان بین 3 تا 5 سال که مدام در فضاهای بسته هستند و دسترسی به فضاهای آزاد را ندارند، با افزایش خطر بروز چاقی در سن 7 سالگی مواجه هستند.
این نتایج در همایش سالانه ی انجمن دیابت اروپا در استکهلم گزارش شد. کودکانی که در دوران کودکی دچار اضافه وزن و چاقی هستند، در معرض خطر بیشتری از ابتلا به چاقی و اضافه وزن در دوران بزرگسالی می باشند.
چاقی کودکان در دوران کودکی، عامل بسیار مهمی در بروز دیابت نوع دوم در بزرگسالی کودک می باشد.
وضعیت اجتماعی و اقتصادی والدین و شرایط زیست محیطی از جمله ی عوامل تاثیر گذار در ایجاد اضافه وزن دوران کودکی می باشد.
در مطالعه ای که بر روی حدود نوزده هزار کودک متولد شده بین سالهای 2000 تا 2001 صورت پذیرفت، نتایج نشان داد که عدم دسترسی کودک به فضای آزاد مانند باغ و پارک در کودکانی که از خانواده هایی با سطح تحصیلات پایینتر هستند، می تواند موجب افزایش احتمال بروز اضافه وزن یا چاقی در هفت سالگی کودک گردد.
خطر اضافه وزن یا چاقی در سن 7 سالگی در کودکانی که از خانواده هایی با تحصیلات بالاتر بودند اما در مناطق و قسمتهای محروم شهر زندگی می کردند نیز، افزایش نشان داد.
در این مطالعه از مدلسازی رایانه ای برای محاسبه ی ارتباط بین اضافه وزن و عواملی همچون میزان دسترسی به فضای آزاد و منطقه ای که کودک در آن ساکن بوده است،استفاده گردید.
عدم دسترسی به فضای باز مانند پارک و باغ درسنین بین 3 تا 5 سال در کودکانی که از خانواده هایی با تحصیلات پایینتر بودند، باافزایش خطر بروز چاقی در 7 سالگی کودک ارتباط داشته است.
عدم دسترسی کودک به فضای باز به شدت در امکان بروز چاقی در بزرگسالی وی مرتبط می باشد.
البته میزان تحصیلات والدین می تواند در این میان یک عامل تعدیل کننده باشد.
برای مطالعه بیشتر در مورد چاقی کلیک نمایید
مطالب مرتبط
مطالب پيشنهادي
دکتر همه
- فیلم آموزشی چگونه دستگاه فشار خون مناسب خریداری کنیم؟
- سطح قند خون تان را اندازه گیری نمایید
- فیلم آموزشی واریس و رگهای واریسی
- انواع دماسنج یا ترمومتر پزشکی و طرز کار با آنها
- کدام لیزر IPL، دایود یا الکساندایت مناسب است
- تفاوت ونیرها و لمینیت های کامپوزیتی دندان
- رابطه جنسی در دوران بارداری و پس از زایمان
- ۸ دلیل لکه بینی در فاصله دو پریود زنان
mansoor
مطلبی جالب