علل و علایم افت فشارخون چیست؟

خانم فرزانه حسین نژاد

view

علل و علایم افت فشارخون چیست؟

 علل و علایم افت فشارخون کدامند؟

اگرچه فشارخون پايين ممکن است براي برخی از افراد هيچ مشکلي ايجاد نکند، اما افت فشار خون براي بسياري ازافراد علايمی نظیر سرگیجه و غش ایجاد کرده و می تواند خطرناک باشد.

بطورکلي فشار سيستوليک کمتراز90 و دياستوليک کمتراز 60 ميلي مترجيوه ، فشارخون پايين درنظرگرفته مي شود که درنهايت اين کاهش فشارخون ميتواند باعث شرايطي شود که زندگي فرد را به خطر بياندازد.

اگرشما فشارخون پايين داشته باشيد ولي این کم فشاری خون مشکل ساز نباشد، پزشک شما را مورد بررسي قرارمي دهد.

 یکی از بدترین مشکلات عارضه ی فشار خون آنست که فرد مبتلا به آن متوجه بروز آن در بدن خود نمی باشد.

خطرات افت فشار خون

شما ممکن است در مواقعی احساس گيجي و يا سبکي درسر کنید و آن را جدي نگيريد، ولي به خاطر داشته باشید که اين نشانه ها را می بايد مورد بررسی قرار داد. زیرا ممکن است این علایم  دراثر يک سري اختلالات جدي، بروز کند و يا اين کاهش فشارخون دراثر ازدست دادن مقدار زيادي از اب بدن و یا  در اثر ايستادن طولاني مدت در معرض نورخورشيد رخ داده باشد.

فشارخون سيستوليک چیست؟

فشارخون سيستوليک فشاري است که دراثر پمپاژ خون به شريان ها وارد مي شود. این فشار عدد بالاي کسر فشارخون است و فشاري  است که  دراثر انقباض قلب به ديواره شريان وارد مي شود تا خون به همه اندامهاي بدن برسد.

فشارخون دیاستوليک چیست؟

فشارخون دياستوليک فشاري است که درحالت استراحت قلب به ديواره شريانها وارد مي شود و عدد پايين کسر فشارخون است که در حالت استراحت و بين ضربه به ديواره شريان ها وارد مي شود.

راهنماي زير مشخصات يک فشارخون نرمال پايين تر از 120 روي 80  ميلي متر جيوه را بیان می کند:

درطول روز، فشارخون با توجه به شرايط زماني و مکاني و شرايط بدن، تعداد و ريتم تنفس، مقدار استرس و داروهايي که مصرف مي کنيد، و مقدار مايعات مصرفي و مقدارغذايي که مي خوريد متغير است. در طول شب و هنگام استراحت فشارخون پايين است ولي درطول روز وهنگام فعاليت فشارخون بالاتر است .

فشار خون پایین چند است؟

اگرچه همانطور که بیان شد فشارخون پايين شما مي تواند براي ديگران فشارخون طبيعي باشد، اما افت ناگهاني فشارخون خطرناک است. تغيير و کاهش فشارخون سيستوليک برای مثال افت 20 ميلي مترجيوه فشارخون ، از 110 به 90  مي تواند باعث گيجي و غش شود . با توجه به عللل مختلف پایین بودن مینیمم فشار خون، در چنین حالتی فرد دراثر عواملي مثل خونريزي هاي شديد ويا عفونت هاي مختلف يا واکنش هاي آلرژيک بدن، دچار کاهش فشارخون شده و خونرساني به مغز کاهش پيدامي کند و دچار کاهش هوشياري و غش مي شود.

علت افت ناگهانی فشار خون و شرايطي که بدن مي توانند دچار فشارخون پایین شوند:

بارداری و کم فشاری خون

در زمان بارداري، قلب بايد حجم زيادي از خون را به گردش درآورد، بنابراین بروز علائم فشار خون پایین در بارداری طبيعي است و بعداز زايمان فشارخون به حالت اول برميگردد

بیماریهای قلبی و کم فشاری خون

بعضي از شرايط قلبي منجر به کاهش فشارخون مي شود مثل کندي ضربان قلب – مشکلات دريچه اي قلب – حمله هاي قلبي – سکته قلبي

اختلالات تیروئیدی و کم فشاری خون

مشکلات تيروييد  و پاراتيروييد و غدد فوق کليوي مثل آديسون، کاهش قند خون و درموارد ديگر ديابت مي تواند باعث کاهش فشارخون شود.

کم آبی بدن و کم فشاری خون

ازدست دادن آب موردنياز بدن دراثر تب – استفراغ – اسهال شديد – استفاده زياد از ديورتيکها وتمرينات سخت ورزشي مي تواند با کاهش فشارخون و گيجي و غش همراه شود.

جراحی و فشار خون پایین

درجراحي هاي بزرگ و يا خونريزي هاي شديد ، حجم  خون در گردش بدن کاهش می یابد ومنجر به افت شديد فشارخون مي شود

عفونت و افت فشار خون

زماني که عفونتي وارد بدن مي شود اين عفونت وارد دستگاه گردش خون شده و ممکن است زندگي فرد را تهديد کند و به شوک سپتيک تبديل شود

محرکهای تاثیرگذار بر کم فشاری خون

بعضي محرک ها مانند غذاها و داروهاي خاص يا حشره کش ها باعث تهديد زندگي فرد و يک سري واکنشهاي شديد مي شوند که علايم و مشکلات تنفسي و کهير و خارش و تورم گلو و افت فشارخون را ایجاد مي کنند.

کم بود اسید فولیک و کاهش فشار خون

کمبود اسيد فوليک دربدن باعث کاهش توليد گلبول قرمز يا کم خوني مي شود که خودباعث افت فشارخون می شود 

مصرف داروها و افت فشار خون

  • ديورتيک ها مثل فروسمايد يا لازيکس وهيدروکلروتيازيدها
  • آلفا بلوکرها مثل پرازوسين
  • بتا بلوکرها مثل آتنولول و پراپرونولول(ايندرال)
  • داروي بيماري پارکينسون پرامي پکسل (محتوي لوودپا)
  • نوع خاصي از ضدافسردگي ها مثل دوکسيپن و ايمي پرامين
  • داروهاي اختلالات نعوظی
  • تادالافيل زماني که با داروهاي قلبي استفاده شود (نيتروگليسيرين)

کم فشاری خون ارتوستاتیک یا کم فشاری وضعیتی

اين کم فشاری خون زماني اتفاق مي افتد که فرد بطور ناگهاني از حالت نشسته به ايستاده و يا از حالت خوابيده به ايستاده تغییر وضعیت می دهد

زماني که شما درحالت ايستاده قرارداريد  نيروي جاذبه زمين خون داخل عروق پاها را به سمت پايين مي کشد و قلب تان با افزايش قدرت انقباضي و تعداد ضربان، اين مقدارخوني که توسط جاذبه زمين نگه داشته مي شود را جبران مي کند تا خون به مغزتان برسد .

اما در افرادي که افت فشارخون وضعيتي دارند، اين سيستم  دچار نقص مي باشد و کاهش فشارخون موجب گيجي ، سبکي سر ،تاري ديد، وحتي غش مي شود.

دلايل مختلفي وجود دارد که باعث کم فشاری خون وضعيتي مي شوند:

  • مصرف داروهاي فشارخون بالا
  • مصرف ديورتيکها
  • مصرف بتابلوکرها
  • مصرف بلوک کننده کانال کلسيم
  • مصرف مسدودکننده هاي آنزيم آنژيوتانسيون
  • مصرف داروهاي ضدافسردگي
  • مصرف داروهاي بيماري پارکينسون
  • اختلالات نعوظ
  • فشارخون وضعيتي مخصوص بزرگسالان و افراد مسن است ولي درجوانان نيز ديده مي شود.

کم فشاری خون پس از صرف غذا

بعد ازصرف غذا بدن دچار افت فشارخون مي شود اين حالت بيشتر در افراد بزرگسال و مسن ديده مي شود. بعد از صرف غذا جريان  خون  دستگاه  گوارش زياد مي شود. افزايش ضربان قلب وانقباض عروق کمک مي کند تا فشارخون درحالت نرمال بماند.اما دربعضي از افرا د اين مکانيسم جيراني دچار اختلال مي شود که منجر به گيجي و غش و زمين خورن مي شود.

فشارخون بعد صرف غذا معمولا بيشتر در افرادي با فشارخون بالا يا اختلال سيستم عصبي خودکار مثل  پارکيسنسون ديده مي شود.

با کاهش اثر عوارض دارويي، داروهاي فشارخون  بالا، وخوردن حجم کم وعده هاي غذايي وخوردن لقمه، مصرف غذاهای حاوی کربوهيدرات خفیف اين علايم کاهش مي يابد.

 اين اختلال معمولا بعد از ايستادن هاي طولاني در افراد جوان و کودکان د يده مي شود که به نظر مي رسد اين دراثر ناهماهنگي بين قلب ومغز بوجود مي آيد

منبع: uptodate

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید