بیماری های تنفسی و مسافرت با هواپیما

دکتر آزیتا تنگستانی نژاد

view

آیا بیماری تنفسی برای مسافرت با هواپیما به آمادگی خاصی نیاز دارند؟

 

سالیانه ۴ میلیارد نفر در دنیا با هواپیما مسافرت می کنند.  برای بسیاری از کسانی که بیماری های تنفسی شدید و مزمن دارند این سوال پیش می‌آید که آیا من می توانم با هواپیما مسافرت نمایم؟

در این نوشتار سعی شده تا به تمام نکات و اطلاعات ضروری در مورد مسافرتهای طولانی مدت با هواپیما در افراد مبتلا به بیماری تنفسی و ریوی پرداخته شود تا با خیالی آسوده تر مسافرت را به سر انجام برسانند.

 

بیشتر بخوانید:بایدها و نبایدهای سفر حین بارداری

 

 

محیط هواپیماهای مدرن چگونه است؟

 

 هواپیماهای مدرن جدید در ارتفاع 41 هزار پایی از سطح دریا پرواز می کنند.  زندگی در این ارتفاع با حیات منافات دارد چون هوا از بیرون به داخل کابین  هواپیما به سرعت کشیده می شود تا فشار هوای دو طرفه یکسان نماید. اما هواپیما های مدرن این توانایی را دارند که فشار داخل هواپیما را همیشه در حد ۷۵ درصد فشار هوا در سطح دریاهای آزاد نگه دارند. در مسافرت های بسیار طولانی حتی فشار هوا کمی بیشتر از حد قانونیِ یاد شده بالا تنظیم می گردد.

 

بیماری تنفسی و مسافرت با هواپیما

 

تاثیر میزان اکسیژن کم و فشار کم هواپیما در بدن چگونه است؟

 

افراد سالم بدون آنکه متوجه شوند تعداد تنفس خود را در ارتفاعات بسیار بالای افزایش می دهند. در افراد طبیعی حدود ۵ درصد از اشباع اکسیژن آنها در جریان پرواز کاهش می یابد این  کاهش اشباع اکسیژن تاثیری بر آنها نمی گذارد.

البته در بیماران ریوی یا تنفسی این کاهش اشباع اکسیژن بیشتر از  افراد نرمال اتفاق می افتد که باز هم این افراد عموما دچار مشکلی نمی شوند. اما بیمارانی که اشباع اکسیژن کمی یعنی کمتر از 88 درصد قبل از پرواز دارند در صورت افزایش ارتفاع هواپیما ممکن است دچار افت اکسیژن شوند که حتما باید در پرواز به آنها اکسیژن رسانده شود. فعالیت‌های بدنی بسیار کم مانند راه رفتن در کابین هواپیما هم می تواند باعث افت بیشتر اشباع اکسیژن و افزایش ضربان قلب بیماران تنفسی گردد.

 

بیشتر بخوانید:سلامت سفر را با حمل مواد غذایی فاسد شدنی تهدید نکنیم

 

 

با چه سطحی از اکسیژن احتمال خطر بیماران تنفسی در پرواز بیشتر میشود:

 

بر اساس راهنما های بین المللی حاضر اگر اشباع اکسیژن زیر ۸۵ درصد در پرواز برسد بهتر است که یک تست تحریک ارتفاع زیاد برای شما انجام شود تا مشخص گردد که در زمان پرواز آیا ممکن است نیاز اکسیژن داشته باشید و اگر پاسخ مثبت بود به چه مقدار اکسیژن نیاز دارید.  این تست که مخصوص بیمارستان های بزرگ کشورهای  توسعه یافته است شما را در شرایط اکسیژن کم و فشار هوا کم قرار می‌دهد و بررسی می کند که آیا شما نیاز به چه میزان اکسیژن در پرواز دارید. اگر با این تست میزان اشباع اکسیژن شما به کمتر از ۸۵ درصد رسید حتما باید در زمان پرواز تاییدات لازم و یا اکسیژن کافی برایتان فراهم گردد.

 

بیماری تنفسی من از نوع بیماری مزمن انسدادی ریه یا COPD نیست، آیا من هم ممنوعیتی برای پرواز دارم؟

 

  • این راهنما برای بیماران دیگر تنفسی مانند آنهایی که بیماری هایی اینترستیشیال، رستریکتیو و یا فیبروزسیستیک (interstitial lung disease, cystic fibrosis or restrictive lung disease) هم دارند مناسب است.  
  • بیماران آسمی معمولا مشکلی ندارد و فقط نیاز به توجه به میزان داروهای استنشاقی خود در پرواز دارد.
  • بیمارانی که مشکل کیست های داخل ریه و یا پنوموتوراکس مزمن دارند نیاز به توجه ویژه در پرواز دارند.

 

بیشتر بخوانید:جت لگ یا عدم تطابق بدن ناشی از سفر به خارج از کشور

 

اگر قبل از زمان پرواز حال مناسبی نداشتم می بایست خطر پرواز را بپذیرم؟

 

لطفاً اگر حال عمومی خوبی ندارید به فکر پرواز و مسافرت با هواپیما نباشید. بیشتر اتفاقاتی که در مسافرتهای هوایی برای افرادی که مشکلات تنفسی دارند می افتد زمانی است که آنها قبل از پرواز حال مناسبی نداشتند. به عنوان یک قانون شما فقط زمانی می توانید پرواز کنید که به حالت همیشگی(بهترین حالت ممکن شما) خود برگشته باشید.  

گاهی بعضی از بیماران تمام این خطر را می پذیرند و اقدام به پرواز می کنند که این ریسک  می‌تواند برای  بیمار و شرکت هواپیمایی بسیار مسئله‌ ساز گردد.  مواردی از مرگ به دنبال بیماری های تنفسی کنترل نشده در پرواز اتفاق افتاده است.

 

اقدامات عملی مناسب بیماران تنفسی برای مسافرت با هواپیما

 

  • قبل از پرواز حتما برنامه ریزی کنید برای انجام  معاینات نیاز به زمان کافی دارید
  • فقط به پرواز فکر نکنید شما باید به فکر مقصد هم باشید ارتفاع، گرما و رطوبت  مقصد مورد نظر چه میزان است آیا به کشوری مسافرت می کنید که آنفولانزا در آن اپیدمیک است؟
  • بلیط های قابل تبدیل تهیه نمایید چون گاهی ممکن است به دلیل وضعیت پیش آمده نیاز به بازگشت به محل زندگی و مراقبت های پزشکی خود داشته باشید .
  • وضعیت بیمه درمانی خود را قبل از سفر مشخص نمایید
  •  برای تحویل بار های خود و مدارک زودتر اقدام کنید
  •  اگر نیاز به اکسیژن دارید حتما تجهیزات لازم را مانند دستگاه اکسیژن پرتابل تهیه فرمایید
  •  سعی کنید که از یک صندلی نزدیک به توالت هواپیما استفاده نمایید چون فعالیت داخل کابین برای شما مناسب نیست
  •  مطمئن باشید که تمام داروهای ضروری تان به اندازه کافی همراه تان باشد

 

بیشتر بخوانید:کودکان در سفر

 

 

 

اگر نیاز به اکسیژن  در هواپیما داشتند چه اقدامی انجام دهم؟

 

  • اگر می‌دانید نیاز به اکسیژن در طی پرواز دارید به وب سایت خط هواپیمایی یاد شده مراجعه نموده و در درخواست تان تاکید نمایید که نیاز به اکسیژن اضافی در پرواز دارم.
  • مخزن اصلی اکسیژن در هواپیماها اکسیژن فشرده ای است که در زیر صندلی هواپیما قرار داده شده است.  قبل از پرواز باید مسئولین پرواز از پُر بودن آن در زیر صندلی شما مطمئن باشد. قیمت این سیلندرهای اکسیژن حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ دلار بر اساس نوع خط هوایی ممکن است متغیر باشد.
  • اغلب خطوط هوایی معتبر به مسافرین خود اجازه می دهند که کپسول های اکسیژن پرتابل را به همراه خود به هواپیما ببرند و آن را در زیر صندلی خود قرار دهند. با  وبسایت هواپیمای مورد نظر خود تماس بگیرید تا آنها از برند دستگاه اکسیژن ساز شما اطلاع کافی داشته باشند.

 

بیشتر بخوانید:آیا سفرهای هوایی برای نوزادان خطرناک است؟

 

 

با رعایت تمام نکات و توصیه های یادشده در بالا می ‌توان این مژده را به تمام بیماران تنفسی داد که اگر شرایط قبل و در حین پرواز را تحت کنترل خود درآورند می‌توانند پروازی بی خطر را تجربه نمایند.

 

 

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید