علایم، عوارض، درمان دارویی و غیر دارویی آنفولانزا

دکتر آزیتا تنگستانی نژاد

view

انفولانزا در هر سنی از کودکی تا سالخوردگی افراد را مبتلا می کند. در فصول سرد بدلیل اینکه افراد در محیط بسته زمان بیشتری را صرف می کنند ابتلا به بیماری آنفولانزا بیشتر دیده می شود. بیماری شدید آنفولانزا در سنین پایین، افراد مبتلا به آسم، زنان حامله، افراد مسن و بعضی از بیماری های ریوی دیده می شود.

علایم، عوارض، درمان دارویی و غیر دارویی آنفولانزا در کودکان و بزرگسالان 

 

پاندمی های (همه گیری جهانی) آنفولانزا هر از چند گاهی جان بسیاری از افراد را در دنیا می گیرد. پاندمی ها اغلب با گونه های جدید آنفولانزا و در مواقعی که هنوز انسان ها ایمنی کامل برای گونه جدید پیدا نکرده اند دیده می شوند.

 

مهمترین علایم بیماری آنفولانزا چیست؟

 

علایم آنفولانزا از فردی به فرد دیگر متفاوت است اما معمولاً

  • تب بالا و یا تب بالاتر از °38 درجه
  • سردرد و درد عضلانی
  • خستگی
  • سرفه و سوزش گلو شدید

 

بیماران آنفولانزایی اغلب بمدت 2 تا 5 روز تب دارند.

تفاوت آن با عفونتهای دیگر تنفسی ویروسی، آن است که این عفونت های ویروسی اغلب تب کوتاه تر 24 تا 48 ساعتی دارند.

اغلب افراد مبتلا به آنفولانزا تب، درد عضلانی دارند و بعضی از آنها هم علایم شبیه سرماخوردگی مانند آبریزش و سوزش گلو دارند. علایم بیماری آنفولانزا ظرف 2 تا 5 روز بهبود می یابد اما گاهی ممکن است بیشتر از یک هفته و حتی بیشتر اتفاق افتد. گاهی ضعف و خستگی ممکن چند هفته ادامه یابد.

 

مهمترین عارضه بیماری آنفولانزا چیست؟

 

مهمترین عارضه آن پنومونی (عفونت ریه یا ذات الریه) است. پنومونی بیشتر در کودکان و افراد مسن تر از 65 سال، افرادیکه در مراکز نگهداری زندگی می کنند و بیماری هایی مانند دیابت، قلبی، ریوی دیده می شود. در افرادیکه سیستم ایمنی ضعیف دارند مانند افرادیکه پیوند می شوند هم پنومونی بیشتر دیده می شود.

 

روش تشخیص انفولانزا چیست؟

 

آنفولانزا بر اساس وجود علایم آن یعنی تب، سرفه و درد عضلانی تشخیص داده می شود. اما روش آزمایشگاهی تشخیص آنفولانزا فقط در افرادیکه در معرض خطر بیشتر و یا در اپیدمی ها انجام می شود.

 

 

درمان بیماری آنفولانزا چیست؟

 

بیمار آنفولانزا چه زمانی نیاز به کمک دارد؟

 

اغلب بیماران آنفولانزایی ظرف یک تا دو هفته حتی بدون درمان بخودی خود بهبود می یابند. اما گاهی ممکن است عوارض جانبی بسیار شدیدی پیدا کنند که در این مواقع باید به پزشک مراجعه کنند.

 

 

 

موارد شدیدی از بیماری انفلونزا که نیاز به ویزیت پزشک دارند شامل:

  • احساس درد در سینه و ناحیه معده
  • علایم کم آبی مانند سرگیجه بدنبال ایستادن و یا کم شدن مقدار ادرار
  • استفراغ تان قطع نشود و یا بیمار نتوان مایعات بنوشد.

 

در کودکان مبتلا به آنفولانزا در صورت مشاهده این علایم حتما به پزشک کودکتان مراجعه نمایید:

 

  • پوست کودک آبی و یا بنفش رنگ شده باشد.
  • بی قراری زیاد دارد
  • در زمان گریه، اشک ندارد
  • تب به همراه راش (دانه های پوستی) دارد
  • براحتی از خواب بیدار نمی شود.

 

 

 

 

درمان دارویی انفلونزا:

 

استامینوفن (نام تجاری مانند Tylenol) باعث تسکین تب، سردرد و درد عضلانی می شود. آسپرین و یا ترکیباتی دیگری که، بیسموت سالیسیلات دارند در افراد زیر 18 سال نباید استفاده شود چون ممکن است در این افرد آسپرین باعث بیماری شدیدی به نام سندروم ری (Reye syndrome) شود.

داروهای ضد سرفه تاثیری در درمان انفلونزا ندارند چون سرفه بخودی خود بهبود می یابد. برای افراد زیر 6 سال اصلا نباید این داروها استفاده شود.

 

درمان دارویی با داروهای ضد ویروس (آنتی ویرال) انفلونزا

 

داروهای ضد ویروس برای درمان و پیشگیری از آنفولانزا استفاده می شوند. این داروها تاثیری در بهبود علایم آنفولانزا (سردرد، تب و درد عضلانی) ندارد اما می توانند طول دوره بیماری را تا یک روز کاهش دهند.

همه افراد مبتلا به آنفولانزا نیاز به داروی ضد ویروس (آنتی ویروس) ندارند اما برای بعضی از افراد و تحت شرایط خاص استفاده می شود.

 

 

اگر بیماری شدید و یا بیماری های پر خطر دارید داروی ضد ویروس مناسب شماست. اما اگر بیماری خفیف داشتید، فاکتور خطر نداشتید و اگر از بروز علایم تان کمتر از 48 ساعت می گذرد معمولاً درمان می شود.

اما اگر این افراد از علایم شان بیشتر از 48 ساعت گذشت درمان با داروی ضد ویروس نمی شوند.

داروهای ضد ویروس اُسلتاماویر( Oseltamavir) با نام تجاری تامی فلو (Tamiflu)، زاناماویر (Relenza) و پرامی ویر (Peramivir) نام تجاری (Rapivab) هستند. البته دو داروی دیگر هم در گذشته استفاده شدند که شامل ریمانتادین و آمانتادین هستند. این داروها برای 48 ساعت از شروع بیماری و یا برای موارد آنفولانزا فصلی استفاده می شود.

 

نوع دارویی که مصرف می شود به نوع ویروس و فاکتورهای دیگر بستگی دارد.

 

عوارض جانبی داروها

 

زانامیویر و Oseltamivir عوارضی مانند تهوع، استفراغ دارند. زانامی ویر چون به صورت استنشاقی استفاده می شود گاهی ممکن است مشکل تنفسی ایجاد نماید. اسهال هم مهمترین عارضه Peramivir است. اما اغلب بیماران این عوارض را می توانند تحمل نمایند.

 

درمان انفولانزا با آنتی بیوتیک ها

 

آنتی بیوتیک ها، جایی در درمان انفولانزا ندارند. اما اگر بیمار دچار عوارض باکتریال این بیماری مانند عفونت ریه، گوش و یا سینوزیت شود باید برای او آنتی بیوتیک شروع نمود. مصرف آنتی بیوتیک ها باعث مقاومت دارویی و ایجاد باکتری های مقاوم دارویی می شود.

 

امیدوارم با واکسیناسیون انفلونزا، به آن مبتلا نشوید و در صورت ابتلا بیماری را به راحتی و بدون عارضه سپری نمایید.

 

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید