آنوریسم آئورت در قفسه سینه و علائم و درمان آن
آنوریسم آئورت شکمی شایعترین نوع آنوریسم است، اما به احتمال یک چهارم در توراسیک، قفسه سینه، و آئورت نیز رخ میدهد. علت این مشکل معمولا آترواسکلروز است و زمانی اتفاق میافتد که دیواره آئورت، که شریان اصلی در خونرسانی به بدن است، مانند یک بادکنک متورم شود. اگر آئورت متورم به هر دلیل پاره شود، ممکن است موجب خونریزی داخلی شود و حیات فرد را به خاطر بیندازد. چنانچه آنوریسم آئورت در قفسه سینه اتفاق افتد (حتی اگر بزرگ شده باشد) علائم ظاهری خاصی نخواهد داشت، ولی ممکن است با احساس درد در قفسه سینه یا پشت، گرفتگی صدا، و یا مشکلات تنفسی همراه باشد. پارگی آنوریسم آئورت در بیشتر موارد منجر به مرگ فرد میشود. غربالگری و درمان زودرس با دارو یا جراحی میتواند مانع از پارگی آن شود.
سه چهارم از موارد آنوریسم به صورت اتفاقی و هنگامی شناسایی میشوند که آزمون تشخیصی پزشکی برای دلیل دیگری صورت گرفته است. اگر اندازه آنوریسم کوچکتر از دو اینچ باشد، به ندرت سبب پارگی میشود.
علائم آنوریسم آئورت
- درد یا ناراحتی
- سرفه
- صدای خشن
- نفس کم آوردن
- مشکل در بلع
چه زمان به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر علائمی مانند ناراحتی در قفسه سینه یا پشت، سرفه یا گرفتگی صدا دارید یا نمیتوانید راحت نفس بکشید به پزشک مراجعه کنید. اگر علائمی شبیه به پارگی آنوریسم آئورتی دارید، مثل درد شدید ناگهانی در قفسه سینه یا پشت، سریع با اورژانس تماس بگیرید.
از پزشک خود بپرسید
آیا وجود آنوریسم آئورت در سینه من سبب بروز علائم یادشده شده است یا این علائم ناشی از بیماری دیگری است؟ چه آزمایشاتی نیاز دارم؟ اگر دچار آنوریسم آئورت شدهام سایز آن چقدر است؟ آیا عمل جراحی تنها راه حل است؟ برای کاهش خطر پارگی چه کاری میتوانم انجام دهم؟
پزشک چگونه آنوریسم آئورت در قفسه سینه را تشخیص میدهد؟
پزشک ممکن است با رادیوگرافی از قفسه سینه، سونوگرافی، سیتیاسکن، امآرآی، آنژیوگرافی و یا آئورتوگرافی (آنژیوگرام آئورت) آنوریسم آئورت در قفسه سینه را تشخیص دهد.
عوامل خطر در ابتلا به آنوریسم آئورت در قفسه سینه
- آترواسکلروز
- سن 60 سال یا بیشتر
- سیگار کشیدن
- اضافه وزن یا چاقی
- ضربه به قفسه سینه (مثلا در پی تصادف)
- سابقه خانوادگی آنوریسم آئورت
- بیماریهای قلبی، و یا دیگر بیماریهای عروقی
- بیماریهایی که میتوانند جدار آئورت را تضعیف کنند (مانند سندرم مارفان)
- فشار خون بالا
- مصرف مواد مخدر محرک نظیر کوکائین
خودمراقبتی در آنوریسم آئورت قفسه سینه
- ترک سیگار
- رژیم غذایی کمچرب و کمکلسترول به منظور کاهش ایجاد چربی در عروق و کنترل فشار خون بالا و کلسترول
- ورزش منظم
درمان آنوریسم آئورت در قفسه سینه
تشخیص زودهنگام و درمان قبل از اینکه آنوریسم پاره شود ضروری است. بررسیها عبارتاند از:
- آزمایش خون از لحاظ انعقادی
- نوار قلب
- آنژیوگرافی و سایر عکسبرداریها
- سیتیاسکن
- یا سونوگرافی
- جراحی برای جایگزین کردن رگ دچار آنوریسم یا بستن آنوریسم.
درمان از طریق جراحی به سایز آنوریسم بستگی دارد. پس از جراحی، اندازهگیری فشارخون و کنترل فشارخون را جدی بگیرید. ترمیم جراحی آنوریسم بستگی به محل و اندازه آن دارد. آنوریسم آئورت با قطر بیش از ۵ر۵ سانت نیاز به جراحی دارد. پس از جراحی دوره ریکاوری حداقل پنج روز طول میکشد. معمولا به منظور جلوگیری از تشکیل لخته داروهای ضدانعقادی و پس از جراحی داروهای ضددرد تجویز میشوند. همچنین امکان دارد برای جلوگیری از عفونت آنتیبیوتیک تجویز شود.
عوامل تشدیدکننده آنوریسم آئورت در قفسه سینه
- فعالیت زیاد
- فشار خون بالا
- استرس
انتظار میرود در آنوریسم آئورت (قفسه سینه)
از آنجا که پارهشدن آنوریسم آئورت قفسه سینه ممکن است علائمی ایجاد نکند، ممکن است زمانی متوجه این بیماری شوید که برای مشکل پزشکی دیگری سیتیاسکن انجام دادهاید. اگر در معرض خطر ابتلا به آنوریسم آئورت هستید لازم است برای تشخیص زودهنگام آزمایشهای غربالگری را انجام دهید.
اگر آنوریسم کوچک باشد، سرعت رشد آن کم باشد و ایجاد علائم نکند، پزشک با یک یا دو بار سونوگرافی در سال آن را کنترل میکند و داروهای فشار خون و یا کلسترول تجویز میکند.
اگر آنوریسم بزرگ باشد و یا باعث بروز علائمی همچون درد در قسمت فوقانی پشت، سرفه یا خس خس سینه شده باشد احتمالا لازم است برای حذف بخش ضعیف آئورت و جلوگیری از پاره شدن آنوریسم تحت عمل جراحی باز قفسه سینه قرار گیرید.
مطالب مرتبط
مطالب پيشنهادي
دکتر همه
- فیلم آموزشی چگونه دستگاه فشار خون مناسب خریداری کنیم؟
- سطح قند خون تان را اندازه گیری نمایید
- فیلم آموزشی واریس و رگهای واریسی
- انواع دماسنج یا ترمومتر پزشکی و طرز کار با آنها
- کدام لیزر IPL، دایود یا الکساندایت مناسب است
- تفاوت ونیرها و لمینیت های کامپوزیتی دندان
- رابطه جنسی در دوران بارداری و پس از زایمان
- ۸ دلیل لکه بینی در فاصله دو پریود زنان
دیدگاه ها