ملانوم یا تومور بدخیم پوستی را می شناسید؟

دکتر بهزاد سلیمی

view

ملانوم یا تومور بدخیم پوستی را می شناسید؟

ملانوم یا تومور بدخیم پوستی

علائم سرطان پوست

  • خال مشکوک یا غیرطبیعی

درباره ملانوما (تومور بدخیم پوستی)

ملانوما کم شیوع ترین و از طرف دیگر کشنده ترین نوع سرطان پوست است.این نوع سرطان معمولا روی پوست به صورت خال های گوشتی بزرگ و پهن یا خال های سیاه یا قهوه ای با لبه های نامنظم بروز می کند.گاهی اوقات هم ملانوما با قرمز-آبی شدن یا آبی-سیاه شدن رنگ ناحیه ای که قبلا رنگی نداشته است، بروز می کند. ملانوما ممکن است در چشم ها اتفاق بیفتد. خطر ابتلا به این ملانوما در کسانی که زیاد در معرض تابش نور خورشید یا اشعه فرابنفش (برای برنزه کردن بدنشان) قرار می گیرند، بالاتر است. خطر ابتلا به سرطان پوست هم چنین در کسانی که پوست روشن دارند، موهای قرمز یا بلوند دارند، چشمان آبی یا سبز دارند، بیشتر است. سرطان پوست ملانوما به سرعت به جاهای دیگر بدن منتشر می شود اما اگر به موقع تشخیص داده شود، قابل درمان است.

خود مراقبتی در ملانوما (تومور بدخیم پوستی)

ملانوما تنها از طریق درمان های پزشکی، بهبود می یابد. البته لازم به ذکر است که بررسی مرتب پوست که فرد را متوجه تغییرات ناگهانی آن می کند نیز به درمان سریع و بهبودی بیمار کمک می کند. هم چنین محافظت در برابر اشعه فرابنفش با انجام کارهای زیر نیز موثر است: استفاده روزانه از عینک آفتابی و کرم های ضدآفتاب حتی در زمستان. در روزهای آفتابی که به بیرون می روید حتما عینک آفتابی و عینک یا هر پوششی که از تماس مستقیم نور خورشید جلوگیری می کند، استفاده کنید. در گرم ترین ساعات روز یعنی 10 صبح الی 4 بعد از ظهر از تماس با نور خورشید پرهیز کنید. از حمام آفتاب یا درزا کشیدن زیر نور مستقیم خورشید، پرهیز کنید.

پزشک چگونه ملانوما (تومور بدخیم پوستی) را تشخیص میدهد

پزشک با گرفتن شرح حال و معاینه فیزیکی قادر به تشخیص این بیماری خواهد بود.پزشک باید از هرمورد مشکوکی نمونه برداری کند و همه یا قسمتی از آن (خال، گوشت اضافه، ...) را برای تشخیص سرطان به آزمایشگاه بفرستد. در صورت متاستاز این سرطان، انجام سی تی اسکن، ام آر آی، عکسبرداری با X-RAY نیز کمک کننده است.

عوامل خطر ابتلا به ملانوما (تومور بدخیم پوستی)

عوامل خطر ملانوما عبارتند از: داشتم موهای قرمز یا بور، چشم های آبی یا سبز، مواجهه طولانی مدت با نور خورشید، زندگی کدن در ارتفاعات یا اب و هوای آفتابی، برنزه کردن، سابقه یک بار یا بیشتر ابتلا به تاول های ناشی از آفتاب سوختگی در کودکی، ضعف سیستم ایمنی، سابقه ابتلا فرد یا خانواده او به سرطان، خال های غیرمعمولی، سن بالا

پیشگیری از ملانوما (تومور بدخیم پوستی)

راه های پیشگیری از این سرطان عبارتند از: پرهیز از مواجهه با اشعه فرابنفش خورشید که از طریق نور خورشید یا آفتاب گرفتن پخش می شود.این کار خطر ابتلا را تا حدی کاهش می دهد.البته هیچ گاه نمی توان به طور یقین از بروز ملانوما پیشگیری کرد. همیشه پوستتان را بررسی کنید تا متوجه تغییرات آن شوید.درمان سریع باعث بهبودی این بیماری می شود.

درمان ملانوما (تومور بدخیم پوستی)

درمان این نوع سرطان شامل موارد زیر است: جراحی، رادیوتراپی، شیمی درمانی، ایمنی تراپی

چه زمان به پزشک مراجعه کنید

اگر علایم سرطان پوست را دارید، سریعا به پزشک تان مراجعه کنید.

انتظار میرود در ملانوما (تومور بدخیم پوستی)

هر گونه تغییرغیرمعمولی در پوستتان را سریعا به پزشک اطلاع دهید.بر خلاف سایر انواع سرطان پوستف ملانوما به سرعت به دیگر قسمت های بدن مانند غدد لنفاوی منتشر می شود.پزشک علاوه بر معاینه ، یک سری آزمایشات و نمونه برداری نیز برای بیمار انجام می دهد.با این کار پزشک می تواند درجه سرطان را مشخص کند.درجه بندی سرطان بر اساس بزرگی توده و اینکه به کجاها منتشر (متاستاز) شده است، انجام می گیرد.اگر این بیماری به موقع تشخیص داده شود، درمان می شود.اما اگر سرطان یک بار پخش شود یعنی متاستاز بدهد، هم درمان سخت تر می شود و هم اینکه احتمال عود مجدد بیماری وجود دارد.بسته به اینکه سرطان به کجای بدن منتشر شده است، جراحی برای خارج کردن توده سرطانی، رادیوتراپی، شیمی درمانی یا ایمینوتراپی برای درمان انجام می گیرند.

عوامل تشدید کننده ملانوما (تومور بدخیم پوستی)

مراجعه دیر به پزشک، باعث بدتر شدن این بیماری می شود.

بیشتر بخوانید :

پوستم نرماله یا خشک؟
دکتر بهزاد سلیمی

دکتر بهزاد سلیمی۴۷ مطلب

پوست مو و زیبایی
بندر انزلی-خیابان مطهری - روبروی اداره برق تلفن: 01344542800 01344552900

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید