همه چیز در مورد کم خونی یا آنمی

دکتر بهرام دربندی

view

همه چیز در مورد کم خونی یا آنمی

کم خونی یا آنمی

آنمی وضعیتی است که در آن گلبول های قرمز به اندازه کافی نیست تا اکسیژن را به بافت ها برساند. کم خونی باعث خستگی،رنگ پریدگی، و کوتاهی نفس می شود. انواع و علل مختلفی از جمله کمبود ویتامین برای کم خونی مطرح است. حاملگی، بیماری های مزمن، سرطان، نقص سیستم ایمنی از دلایل ایجاد کننده کم خونی هستند. بسته به نوع کم خونی درمان های خاصی نیز برای آن وجود دارد.

نوشیدن شیر یا آنتی اسیدها با جذب آهن تداخل دارند.

ویتامین سی، جدب آهن را افزایش می دهد.

عمر گلبول های قرمز خون 120 روز است.بنابراین بدن باید یک منبع ثابت برای جایگزین کردن گلبول های از دست رفته داشته باشد.

علاِئم کم خونی یا آنمی

  • درد یا ناراحتی
  • سرگیجه
  • خستگی
  • سبکی سر
  • پوست رنگ پریده
  • کم آوردن نفس
  • از دست دادن وزن (غیر ارادی)
  • غش کردن
  • کاهش هوشیاری
  • سختی تمرکز
  • زود خسته شدن
  • ضعف عمومی

خود مراقبتی در آنمی یا کم خونی

اگر مبتلا به آنمی فقر آهن یا ناشی از کمبود ویتامین هستید، رژیم غذایی غنی از آهن و ویتامین را برای بهبود علایمتان مصرف کنید.

پزشک چگونه آنمی یا کم خونی را تشخیص میدهد

با معاینه و گرفتن شرح حال این بیمای قابل تشخیص است. هم چنین آزمایش خون شامل شمارش کامل سلول های خونی، معاینه معده و روده (برای تشخیص زخم ها) و نمونه برداری از مغز استخوان.

عوامل خطر ابتلا به آنمی یا کم خونی

عوامل خطر این بیماری شامل: رژیم غذایی نامناسب، حاملگی، جنس زن، ابتلا به اختلالات روده، سابقه فامیلی مثبت، مصرف بعضی داروها که خودشان باعث کم خونی می شوند مثلا داروهای شیمی درمانی.

درمان آنمی یا کم خونی

درمان انمی بسته به علت آن است. مثلا آنمی فقر آهن یا آنمی ناشی از کمبود ویتامین با مصرف مکمل های آهن، ویتامین و تغییر رژیم غذایی قابل درمان است. برای انواع دیگر کم خونی ممکن است نیاز به تزریق خون، جراحی و دارو درمانی باشد.

چه زمان به پزشک مراجعه کنید

اگر خونریزی غیرطبیعی یا سایر علایم کم خونی را دارید، حتما به پزشک مراجعه کنید.

انتظار میرود در آنمی یا کم خونی نوع و شدت علایم بستگی به علت ایجاد کننده آنمی دارد. شایع ترین آنمی، آنمی فقر آهن است و در خانم ها به علت قاعدگی شایع تر است. از دست دادن خون به علت سرطان یا وجود زخم خونریزی دهنده (مثلا زخم معده) نیز می تواند دلیل این نوع از آنمی باشد. آنمی ناشی از کمبود ویتامین نیز نوع دیگری از آنمی است که به علت کمبود ویتامین B-12 و فولات ایجاد می شود. علایم این نوع آنمی عبارتند از: ضعف عضلانی، گیجی، کوتاه شدن تنفس و اسهال. هرچه کمبود این ویتامین ها کمتر باشد، شدت علایم نیز بیشتر می شود. کم خونی آپلازی زمانی اتفاق می افتد که مغر استخوان قادر به ساخت گلبول های قرمز جدید نیست. اکثر انواع آنمی با درمان بهتر می شوند.

میزان ابتلا به آنمی یا کم خونی

آنمی فقر آهن در خاتم ها و کودکان شایع است. به طوری که 12 % خانم های 12 تا 49 ساله و 7 % کودکان 1تا 2 ساله به این نوع کم خونی مبتلا هستند.

حقایقی درمورد آنمی یا کم خونی

همچنین 50 %خانم های باردار نیز مبتلا به کم خونی هستند.

عوامل تشدید کننده آنمی یا کم خونی

فقر غذایی، حاملگی، عادت ماهیانه سنگین، مصرف آنتی اسید، مصرف آسپیرین یا داروهای استروئیدی، ضد التهاب ها برای طولانی مدت و اهدای خون.

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید