کیست های ساده کلیه

دکتر حمیدرضا بادلی

view

کیست های (سیست کلیه ) کلیه ها، کیسه های محتوی مایع در بافت کلیه ها هستند که بافت سالم کلیه و عملکرد آن را تخریب نمی کنند، وباعث بزرگی انداره کلیه هم نمی شوند.

کیست های ساده که در این مطلب درمورد آن صحبت می شوند با کیست های متعدد،  وبزرگ شونده وتخریب کننده بافت سالم کلیه که در بیماری کلیه پلی کیستیک دیده می شوند تفاوت دارند.

با افزایش سن احتمال بروز سن کیست ساده در کلیه افراد سالم بیشتر می شود بطوریکه 25 درصد افراد بالای 40 سال و 50 درصد افراد بالای 50 سال در بررسی های کلیه ممکن است کیست ساده داشته باشند.

چه عاملی باعث "کیست ساده کلیه" می شود؟

دلیل  اصلی کیست ساده کلیه هنوز مشخص نیست.  درکلیه ها لوله های کوچکی وجود دارد که نقش هدایت ادرار را به مسیر نهایی خروجی ادرار دارند .یکی از نظریه ها در مورد تشکیل کیست کلیه ، ایجاد بیرون زدگی از این لوله ها است که پس از مدتی پایه آن از لوله جدا می شود و تبدیل به ساختمانی ساک شکل تبدیل می شود. رشد این ساک های بسیار ریز میکروسکوپی بتدریج تبدیل به کیست قابل رویت در سونوگرافی می شوند.

علایم کیست ساده کلیه چیست ؟

اغلب این افراد بدون علامت هستند و کیست بصورت اتفاقی در بررسی که برای دیگر بیماری انجام می شود تشخیص داده می شوند. ندرتا بیماران ممکن است درد مبهم بین ناحیه دنده های انتهایی و لگن پیدا نمایند. تاکنون مطالعه ای ارتباط بین کیست ساده کلیه و کاهش عملکرد کلیه را نشان نداده اند. اگرچه در چند مطالعه به آن اشاره شده است. ندرتا می تواند باعث فشارخون بالا شود که موید آن طبیعی شدن فشار خون با برداشتن کیست بوده است.

روش تشخیص کیست کلیه ها

کیست ها فقط با رویت آن تشخیص داده می شوند سه روش مهم تشخیص کیست ساده کلیه:

  1. سونوگرافی کلیه ها که کم خطرترین بدلیل عدم وارد شدن اشعه به بدن است.
  2. گاهی بعضی از کیست شکلی غیر ساده در سونوگرافی دارند که برای مطمین شدن از عدم وجود احتمالی نیاز به بررسی با CT Scan و یا MRI با یا بدون تزریق ماده حاجب یا کنتراست رادیولوژیک دارند.





درمان کیست کلیه ها چگونه است؟

معمولا کیست ها نیازی به درمان ندارند. اما شایسته است بصورت دوره ای با سونوگرافی پایش شوید. گاهی کیست اگر باعث عفونت، فشار به بافت مجاور سالم و یا تخلیه ادرار بیاورد ممکن است نیاز به درناژ یا تخلیه داشته باشند. دراین روش پزشک با کمک و راهنمایی دستگاه سونوگرافی با یک سوزن مخصوص باریک و بابی حسی موضعی کیست را تخلیه و در آن مایعی که ترکیبی از الکل می باشد تزریق می کند تا از تجمع بیشتر مایع جلوگیری کند.

رعایت رژیم غذایی در کیست ساده کلیه ها

رعایت و یا محدودیتی در مورد تغذیه در این بیماران وجودندارد. به عبارتی تغذیه تاثیری در درمان و جلوگیری کیست ندارد.

منبع: NIDDK
دکتر حمیدرضا بادلی

دکتر حمیدرضا بادلی۶۳۲ مطلب

فوق تخصص کلیه کودکان
بیماری های کلیه مجاری ادرار فشارخون همودیالیز،دیالیزصفاقی اختلالات ادرارکردن(بی اختیاری ادراروشب ادراری) کودکان ونوجوانان
دارای بورد تخصصی از دانشگاه علوم پزشکی ایران و بورد فوق تخصصی ازدانشگاه علوم پزشکی شیراز

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید