درباره سوء هاضمه
سوء هاضمه درد و سوزش در قسمت فوقانی شکم، احساس ناخوشایند پری بعد از غذا، آروغ زدن و خروج گاز است. سوء هاضمه سوزش سر دل نیست، اگر چه یک فرد می تواند هر دو حالت را همزمان داشته باشد. خوردن یک وعده غذای پُرچرب، خوردن بیش از حد و سریع می تواند باعث بروز علائم شود. الکل، مسکن های ضد درد غیر استروئیدی(NSAID) مانند ایبوپروفن و... ، مواد غذایی تند، استرس، سیگار کشیدن، و کافئین می تواند سوء هاضمه را آغاز کند. شرایط پزشکی مانند بیماری ریفلاکس (GERD) معده به مری و زخم معده نیز می تواند باعث سوء هاضمه شود. در اغلب موارد هیچ علت واضحی وجود ندارد. تغییر عادات غذا خوردن و اجتناب از غذاها و داروهایی که می توانند باعث آغاز علائم سوء هاضمه شود، میتواند به جلوگیری از آن کمک کند. درمان هرگونه علت زمینه ای نقش مهمی در کاهش علائم دارد.
اسامی دیگر: Dyspepsia سوزش سر دل، ریفلاکس معده به مری یا التهاب
علاِئم سوء هاضمه
- آروق
- نفخ یا احساس پری
- ناراحتی معده
- معده متسع
آیا میدانید که سوء هاضمه
GERD یا ریفلاکس معده به مری و زخم معده می تواند باعث سوء هاضمه شود. این عارضه هنگامی رخ میدهد که بازگشت محتویات معده به سمت بالا و درون مری باعث احساس درد و سوزش میشود. تغییرات رژیم غذایی و داروها می توانند GERD را درمان کنند. زخم معده، زخم یا سوراخ هایی در بافت پوششی محافظ معده یا روده فوقانی می باشد.
عفونت با باکتری هلیکوباکتر پیلوری اجازه می دهد تا اسید معده به خارج از دیواره معده نفوذ کندNSAID ها همچنین می توانند باعث زخم در برخی افراد شوند. برخی از آنتی بیوتیک باکتری هایی را که باعث زخم میشوند از بین می برند. در صورت عدم درمان، GERD و زخم می توانند به عوارض جدی تری منجر شوند.
خود مراقبتی در سوء هاضمه
مراقبت از خود برای سوء هاضمه شامل:
- آنتی اسیدها
- داروهای سرکوب کننده اسید
- اجتناب از غذاهای ادویه ای تند ، الکل و کافئین، غذاهای چرب و خوردن غذاهای کم حجم
- خوردن آهسته تر
- اجتناب از استرس، سیگار کشیدن، NSAID ها.
پزشک چگونه سوء هاضمه را تشخیص میدهد
پزشک می تواند سوء هاضمه را با در نظر گرفتن سابقه پزشکی و انجام یک معاینه بالینی تشخیص دهد. سایر آزمایشات ممکن است شامل آزمایش تنفسی، خون یا آزمایش مدفوع؛ اشعه ایکس از قسمت فوقانی معده و روده؛ یا آندوسکوپی، که توسط وارد کردن یک لوله نازک و روشن به داخل معده انجام میشود، باشد.
عوامل خطر ابتلا به سوء هاضمه
- مصرف الکل
- استفاده از NSAID ها
- داروهایی که باعث تحریک معده سوزش سردل و زخم معده میشوند.
درمان سوء هاضمه
درمان سوءهاضمه شامل:
- آنتی اسیدهای سرکوب کننده ی اسید
- داروها
- اجتناب از مصرف غذاهای ادویه دار، الکل، کافئین، غذاهای چرب و مصرف غذاهای کم حجم و خوردن آهسته تر اجتناب از استرس، سیگار و NSAID ها و درمان هرمشکل اساسی مانند GERD و یا زخم معده
چه زمان به پزشک مراجعه کنید
اگر علایم بیماری شدیدتر و بدتر شد و یا بیش از یک یا دو روز طول کشید، باید جهت ارزیابی به پزشک مراجعه کنید. همچنین درصورت علائمی مانند استفراغ، از دست دادن وزن، از دست دادن اشتها، مدفوع سیاه و سفید یا قیری یا خونی باید به پزشک مراجعه شود.
گاهی اوقات علائم حمله قلبی می تواند با سوء هاضمه اشتباه گرفته شود. اگر دارای سوء هاضمه همراه با تنگی نفس، عرق کردن، و یا دردی که به فک، گردن و بازو انتشار می یابد، هستید سریعا جهت کمک به پزشک مراجعه کنید.
انتظار میرود در سوء هاضمه
سوء هاضمه جزئی در عرض چند ساعت خود به خود برطرف میشود. مصرف بیش از حد آنتی اسیدها یا سرکوب کننده های اسید ممکن است به برطرف کردن آن کمک کند. اگر مصرف آنتی اسیدها کمک کننده نیست شما باید به پزشک مراجعه کنید.
میزان ابتلا به سوء هاضمه
حدود 25 درصد از بزرگسالان در ایالات متحده دچار سوء هاضمه می باشند متاسفانه در ایران آماری دقیقی از آن نداریم.
حقایقی درمورد سوء هاضمه
در 70 درصد از مراجعه کنندگان به پزشک ، ناراحتی معده به علت سوء هاضمه می باشد.
عوامل تشدید کننده سوء هاضمه
الکل، کافئین، NSAID ها، غذاهای ادویه دار، استرس، سیگار کشیدن، وعده های غذایی با چربی بالا، خوردن غذای زیاد، خوردن قبل از خواب، و غذا خوردن بیش از حد تند
مطالب مرتبط
مطالب پيشنهادي
دکتر همه
- فیلم آموزشی چگونه دستگاه فشار خون مناسب خریداری کنیم؟
- سطح قند خون تان را اندازه گیری نمایید
- فیلم آموزشی واریس و رگهای واریسی
- انواع دماسنج یا ترمومتر پزشکی و طرز کار با آنها
- کدام لیزر IPL، دایود یا الکساندایت مناسب است
- تفاوت ونیرها و لمینیت های کامپوزیتی دندان
- رابطه جنسی در دوران بارداری و پس از زایمان
- ۸ دلیل لکه بینی در فاصله دو پریود زنان
دیدگاه ها