لزوم معاینه دهان و دندان دانش‌آموزان، هر ۶ ماه یکبار

view
  
دکتر محمدمهدی سالاری‌صدیق در گفت‌وگو با ایسنا، در رابطه با روش‌های کاربردی در مدارس پیرامون داشتن دندان سالم اظهار کرد: این روش ها شامل آموزش مداوم، معاینه، معالجه، تغذیه و فلورایدتراپی است.

وی با اشاره به اینکه تکرار و آموزش مداوم سبب ملکه شدن مطالب بهداشتی در ذهن افراد و بویژه دانش آموزان می شود، افزود: آموزش مربیان بهداشت توسط دندان پزشک یا بهداشت کار دهان و دندان و همچنین آموزش تمامی معلمان با استفاده از روش‌های نمایشی و فیلم و اسلاید از جمله راه‌های موثر تلقی می‌شوند.

سالاری صدیق بیان کرد: توصیه بیشتر به دست اندرکاران رادیو و تلویزیون است که برای تهیه برنامه های صحیح بهداشتی از روش های هنری و اجرای نمایش، داستان، شعر، نقاشی و برگزاری مسابقات بهداشتی در زمینه بهداشت دهان و دندان استفاده کنند.

این جراح دندان پزشک همچنین گفت: در جلسات خانواده با دعوت از یک دندان پزشک یا بهداشت کار دهان و دندان به والدین آموزش داده و همینطور پمفلت‌های آموزشی مربوط به بهداشت دهان و دندان و پیشگیری از بیماری‌های دهان و دندان تهیه و توزیع شود.

وی به معالجه هم اشاره و بیان کرد: بعد از انجام معاینه و شناسایی دانش آموزانی که به نحوی به مشکل دندانی مبتلا شده اند، به مراکز ارزان قیمت یا رایگان که قبلا مورد بررسی قرار گرفته باشند، معرفی و از بیمه دانش آموزی برای معالجات اولیه مثل کشیدن دندان های عفونی استفاده شود.

این جراح دندان پزشک با تاکید بر اینکه اول باید مشکل دانش آموز رفع و سپس آموزش داده شود، گفت: برخی از دانش آموزان از خانواده های فقیر بوده و شاید والدین آنها بیکار باشند و امکان دارد عده ای حتی مسواک نداشته باشند یا بچه های کمتری ممکن است خمیردندان داشته باشند، از این رو لازم است ابتدا این مشکلات آنها مرتفع شود.

سالاری صدیق افزود: ابتدا باید مدیر، معاون، مربی بهداشت و معلم در درجه اول توانایی شناسایی مشکلات دانش آموزان را داشته باشد و بعد از رفع مشکل، آموزش آغاز شود.

وی به مساله تغذیه هم اشاره و بیان کرد: تغذیه رایگان در مدارس یکی از اقداماتی است که در تامین سلامت دانش آموزان نقش ارزشمندی دارد. البته تغذیه دانش آموزان نباید شامل مواد شیرین و چسبنده باشد و ترجیحا باید از شیر استفاده شود. همچنین به دانش آموزان توصیه می‌شود بعد از تغذیه دهانشان را چند بار با آب بشویند یا در صورت امکان از مسواک استفاده کنند.

وی یادآور شد: از آنجا که انجام معاینات کلینیکی توسط دندان پزشک با هزینه بالایی همراه است، جهت کاهش وقت و هزینه توصیه می‌شود این معاینات بطور دسته جمعی و ساده توسط بهداشت کار دهان و دندان یا مربیان بهداشت انجام شود؛ به شرطی که دوره آموزشی سپری شده و وسایل لازم جهت معاینه و همچنین محلول‌های ضدعفونی کننده قوی جهت استریل کردن وسایل معاینه در مدارس وجود داشته باشد.

سالاری صدیق تصریح کرد: بهتر است در هر مدرسه ماهی یکبار از یک دندان پزشک یا بهداشت کار دهان و دندان جهت آموزش به دانش آموزان و معلمان و هر سه ماه یکبار جهت دریافت اطلاعات مربوط به بهداشت رفتاری دانش آموز در خانه و تکمیل فرم مخصوص پرسشنامه بهداشت دهان و دندان از والدین دانش آموزان دعوت به عمل آید. البته مسوولیت تکمیل فرم به عهده مربی بهداشت است و در صورت عدم وجود مربی بهداشت در مدرسه، مدیر می‌تواند با همکاری معاونین و معلمان که توانایی انجام این کار را داشته باشند آن را انجام دهد.

این جراح دندان پزشک همچنین یادآوری کرد: در صورت تهیه پمفلت‌های آموزشی و کتابچه‌هایی در زمینه بهداشت دهان و دندان از والدین دعوت بعمل آید و ضمن ارایه آموزش، به آنان اهدا شود.

وی گفت: در مدارسی که از نظر ویدیو و فیلم های آموزشی در زمینه بهداشت دهان و دندان غنی هستند، نمایش فیلم های آموزشی در رابطه با شناساندن دهان و دندان، نحوه مسواک زدن، راه‌های پیشگیری از بیماری‌های دهان و دندان، کمک‌های اولیه در آسیب‌های دندانی، عادات دهانی کودکان و روش‌های صحیح رفع آن، اثر تغذیه در سلامت دهان و دندان، روش‌های فلورایدتراپی و ... برای معلمان، دانش آموزان و والدین انجام شود.

سالاری صدیق افزود: به دنبال آموزش و انجام معاینات دهانی بعد از آموزش، در صورت مشاهده بهبود چشمگیر وضعیت بهداشت دهان و دندان در دانش آموزان، برای تشویق بیشتر آنان و همچنین جهت ایجاد انگیزه در سایر دانش آموزان، کارت‌های رایگان و افتخاری معاینات دندان پزشکی برای سال تحصیلی به آنها اهدا شود.

وی ادامه داد: همچنین کارت‌های مخصوص درمان‌های ترمیمی دندان و ارتودنسی با تخفیف ویژه به دانش آموزان اهدا شود. البته در زمینه اهدای کارت‌ها تقبل هزینه با مدرسه باشد و مدیران مدارس باید در این رابطه برنامه‌ریزی کنند.

 این جراح دندانپزشک در پایان خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه با رساندن مواد غذایی اساسی به جنین از طریق تغذیه صحیح مادر باردار، دندان ها به فرم بهتر و مقاوم تری شکل خواهند گرفت، ضروری است آموزش به مادران باردار در اولویت قرار گیرد تا بتوان مقاومت کودکان و جوانان آینده را در مقابل پوسیدگی های دندانی افزایش داد.

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید