نکاتی درباره یک بیماری ویروسی در نوزادان

view


دکتر ناهید مسعودپور در گفتگو با ایسنا، اظهار کرد: بیماری روزیولا یک بیماری ویروسی است و در نوزادانی که سابقه بیماری نداشته باشند یک بیماری خوش خیم است و خودبخود بهبود پیدا می کند، اما در کسانی که دچار اختلال سیستم ایمنی بوده یا بیماری زمینه ای داشته باشند ممکن است مشکلات جدی ایجاد کند.
 
گروه سنی مبتلایان روزیولا

وی درباره چگونگی انتقال این بیماری گفت: انتقال بیماری از طریق افراد سالمی اتفاق می‌افتد که حامل ویروس هستند یا کودکی که قبلا دچار بیماری روزیولا شده و ویروس از بزاق وی از طریق سرفه، عطسه یا راه‌های تنفسی به نوزاد دیگر منتقل شود.

این عضو هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان با بیان این مطلب که ۹۵ درصد بیماران مبتلا به روزیولا گروه سنی ۶ ماه تا ۲ سال هستند، یادآور شد: پیک ابتلا به روزیولا بین ۶ تا ۹ ماهگی است.

این متخصص اطفال خاطرنشان کرد: بیماری روزیولا ممکن است تک تک ایجاد شود یا در برخی از فصول یا در یک بازه زمانی تعداد بیشتری را مبتلا کند، اما به طور کلی در تمام فصول سال و در همه جای دنیا این بیماری وجود دارد.

مسعودپور تصریح کرد: عامل اصلی بیماری روزیولا ویروس هریس تیپ ۶ و در ۱۵ درصد مواقع ویروس هریس تیپ ۷ است که این ویروس از طریق افراد سالم و کسانی که قبلا مبتلا بوده‌اند به کودکان منتقل می‌شود.

وی با اشاره به اینکه بیماری روزیولا از طریق جفت و پیوند اعضا هم منتقل می‌شود، گفت: عامل اکثر موارد انتقال همان ناقلان سالم هستند که ویروس را در دستگاه تنفسی خود نگهداری می‌کنند.

میزان خطر بیماری روزیولا برای نوزادان

عضو هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در پاسخ به این سوال که آیا ابتلا به این بیماری می‌تواند خطر مرگ را برای نوزاد در پی داشته باشد، اظهار کرد: در کودکانی که سیستم ایمنی مناسبی داشته باشند، بیماری روزیولا خطر مرگ در بر ندارد، اما به ندرت در افرادی که ضعیف بوده یا بیماری زمینه‌ای دارند، می‌تواند با ورم شدید مغز همراه باشد و حالت کما ایجاد کند که البته خیلی نادر است. در این صورت بیمار در بیمارستان بستری و داروی ویروسی مناسب دریافت خواهد کرد.

مسعودپور، شایع‌ترین عارضه بیماری روزیولا را تشنج دانست و افزود: یک سوم شیرخوارانی که بدلیل تب و تشنج مراجعه می‌کنند به بیماری روزیولا مبتلا هستند. این تشنج ممکن است تکرار شونده، موضعی و عمومی باشد.

این متخصص نوزادان ابراز کرد: به طور کلی نوزادان مبتلا به روزیولا دچار تب ناگهانی، بیقراری زیاد، قرمزی پرده گوش، اسهال خفیف، سرفه و عطسه و ضایعات پوستی می‌شوند.

وی ادامه داد: بیقراری زیاد نوزاد بدلیل ورود ویروس به مغز و ایجاد تورم مغزی است و تب نوزاد معمولا سه روزه یا در برخی مواقع تا شش روز طول می کشد و پس از آن بیمار دچار ضایعات پوستی به شکل ماکول‌ها یا دانه‌های قرمزرنگ می شود که این ضایعات پوستی ابتدا روی شکم، سپس در صورت و بعد در اندام‌ها ایجاد می‌شود.
 
تفاوت روزیولا با سرخچه

این متخصص اطفال در ادامه با بیان اینکه عده زیادی این دانه‌های قرمز رنگ روی تن بیمار مبتلا به روزیولا را به عنوان سرخچه می‌شناسند، تصریح کرد: این تصور اشتباه و این موضوع برای پزشکان قابل افتراق است؛ چرا که سرخچه بدلیل واکسیناسیون، زیاد دیده نمی‌شود از طرفی سرخچه در گروه سنی نوجوان است، در صورتی که روزیولا در بچه‌های شیرخوار است.

مسعودپور با بیان این مطلب که پزشکان در بسیاری از مواقع قادر به تشخیص روزیولا نیستند، یادآور شد: بیماری روزیولا معمولا قبل از بروز ضایعات پوستی، علایم بالینی اختصاصی ندارد و قابل تشخیص نیست.

وی با بیان اینکه بیماری روزیولا را می‌توان با کشت ویروس تشخیص داد، اما امکانات آن در بسیاری از مراکز درمانی دنیا وجود ندارد، اضافه کرد: این بیماری درمان خاصی ندارد و خود به خود با بروز ضایعات پوستی تب قطع می‌شود و نیازی به داروی خاصی ندارد.

مطالب مرتبط

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید