دکتر حبیب حیبر در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: بیش از یک قرن پیش، در سال ۱۸۹۵ میلادی "ویلهلم کنراد رونتگن"، فیزیکدان آلمانی در حین انجام آزمایش پرتویی را کشف کرد و نام آن را پرتو ناشناخته یا X گذاشت. اشعهای با طول موج بسیار کوتاه و قابلیت نفوذ بسیار زیاد که از اغلب مواد عبور میکند. در پزشکی این اشعه تحت عنوانهای رادیوگرافی و رادیوسکوپی نامیده میشود.
بیشتر بخوانید:
وی افزود: رونتگن در سال 1901 به دلیل کشف اشعه ایکس، اولین برنده نوبل فیزیک شد وکشف اشعه ایکس و کاربرد وسیع آن به ویژه در تصویربرداری پزشکی، موجب نجات انسانهای زیادی شد به طوری که در حال حاضر تصور علم پزشکی بدون تصویربرداری با اشعه ایکس، غیرممکن است.
حیبر ادامه داد: در ایران نیز در سال 1309 اولین دستگاه پرتو ایکس، توسط زنده یاد پروفسور محمود حسابی در تهران نصب شد و با گذشت سالها هم اکنون تصویربرداری پزشکی در کشور شامل رشتهها و شاخههای مختلفی شده است که رادیولوژی با اشعه ایکس، یکی از این شاخهها است.
وی گفت: بیمارستان گلستان اهواز، پیشرفتهترین مرکز تصویربرداری پزشکی را در جنوب غرب کشور دارا است و به عنوان اولین مرکز آنژیوگرافی، ام.آر.آی، سی.تی.اسکن و پرتودرمانی در خوزستان و چند استان همجوار، چندین دستگاه رادیولوژی، آنژیوگرافی، پزشکی هسته ای، سی.تی.اسکن، سونوگرافی و ام.آر.آی در این مرکز وجود دارد و تنها مرکز پرتودرمانی خوزستان با سه دستگاه فعال شتابدهنده و یک دستگاه کاتاترون به شمار میآید.
رییس بیمارستان گلستان اهواز اظهار کرد: تمامی این تجهیزات در کنار کاربرد تشخیصی درمانی که دارند، به طور مداوم به امر مهم آموزش نیروهای متخصص کمک میکنند به طوری که سالانه تعداد زیادی پرتوکار و پرتودرمان از این مرکز فارغالتحصیل میشوند و هماکنون کارشناسان رادیولوژی در دو گرایش تشخیصی و درمانی، در زیرشاخههای رادیولوژی، سی.تی.اسکن، رادیوتراپی(پرتودرمانی)، پزشکی هستهای، آنژیوگرافی، ام.آر.آی و... در در مرکز آموزشی درمانی گلستان اهواز در حال فعالیت هستند.
بیشتر بخوانید:
حیبر ادامه داد: نحوه حفاظت در برابر پرتوها در رادیولوژی از اهمیت ویژهای برخوردار است به گونهای که بیشتر رادیولوژیستها در سالهای نخست، به دلیل عدم شناخت صحیح از خطرات اشعه به سرطان مبتلا شدند. با این تفاسیر، کار با اشعه از مشاغل سخت و زیانآور به شمار میآید و اینگونه فعالیتها در کشور ما نیز تحت نظارت سازمان انرژی اتمی ایران انجام میشود.
وی گفت: مراجعانی که به مراکز تصویربرداری پزشکی و یا پرتودرمانی مراجعه میکنند باید به هشدارها و تابلوهای راهنما توجه کرده و به پرسشهایی که کارشناسان رادیولوژی از آنان میپرسند با دقت پاسخ دهند زیرا با توجه به شرایط فیزیکی دستگاهها، نحوه حفاظت در برابر پرتودهی نیز متفاوت است.
رییس بیمارستان گلستان اهواز افزود: مثلا لازم است همراهان از ورود همراهان به اتاق دستگاه در واحدهای رادیولوژی و سی.تی اسکن خودداری کنند و اگر ضرورتا حضور یک نفر همراه برای کمک به بیمار الزامی بود، لازم است همراه بیمار با پوشیدن روپوش سربی، برای جلوگیری از نفوذ اشعه، اقــدام کند.
بیشتر بخوانید:
وی افزود: همچنین خانمهایی که باردار هستند و یا احتمال میدهند باردار باشند، باید پیش از تصویربرداری، کارشناس رادیولوژی را از وضعیت بارداری خود مطلع کنند تا در صورت امکان از پرتونگاری با اشعه ایکس جلوگیری شود.
به گزارش ایسنا؛ روز گذشته در سالروز کشف اشعه ایکس و مصادف با روز جهانی رادیولوژی، از پرتونگاران و کادر پرتودرمانی مرکز آموزشی درمانی گلستان اهواز تجلیل شد.
مطالب مرتبط
مطالب پيشنهادي
دکتر همه
- فیلم آموزشی چگونه دستگاه فشار خون مناسب خریداری کنیم؟
- سطح قند خون تان را اندازه گیری نمایید
- فیلم آموزشی واریس و رگهای واریسی
- انواع دماسنج یا ترمومتر پزشکی و طرز کار با آنها
- کدام لیزر IPL، دایود یا الکساندایت مناسب است
- تفاوت ونیرها و لمینیت های کامپوزیتی دندان
- رابطه جنسی در دوران بارداری و پس از زایمان
- ۸ دلیل لکه بینی در فاصله دو پریود زنان
دیدگاه ها