تاثیر پیوند اعضا بر حاملگی

دکتر حمیدرضا بادلی

view

آیا بارداری تاثیری در پیوند اعضا دارد؟

اگر خانمی هستید که در سن باروری قرار دارید و پبوند اعضاء مانند کلیه و کبد و… شده اید حتما این مطلب را درمورد حاملگی پس از پیوند مطالعه نمایید.

 

ده سوال رایج در مورد احتمال حاملگی در پیوند اعضا

 

  1. آیا بعد از پیوند ممکن است حامله شوم؟  بعد از گرفتن عضو، مشکل نازایی شما به سرعت اصلاح می شود و امکان حاملگی برای تان وجود دارد. بنابراین بعد از پیوند باید به خاطر داشته باشید که از روش های جلوگیری از حاملگی استفاده نمایید.

 

  1. آیا حاملگی پس از پیوند بی خطر است؟ پاسخ این سوال بستگی به آن دارد که نوع پیوند عضوتان چه بوده و شرایط فردی و سلامت خودتون چگونه است.  اگرچه عوارض حاملگی پس از پیوند خیلی شایع نیست اما در هر صورت گاهی می‌تواند مشکل‌ساز گردد. حاملگی موفقیت آمیز زمانی اتفاق می افتد که دوز داروهای پیوندی ثابت باشد.
  2. چقدر طول می کشد تا حامله گردم؟ بهترین زمان برای حاملگی حداقل یکسال پس از پیوند است چون در این فاصله داروهای مصرفی تان به حداقل می رسد و تخمین بهتری ازکارکرد خوب کلیه می توان داشت. البته زودتر از این زمان می توان حامله شد ولی عوارض حاملگی در این دوران بسیار بیشتر است. حتما قبل از پیوند با پزشک تان مشورت نمایید
  3. آیا داروهای مهارکننده سیستم ایمنی شما در جریان حاملگی باید تنظیم شوند؟ آیا سطح دارویی دیگری باید داشته باشید؟ باید داروهای مهارکننده سیستم ایمنی تان بدقت تحت کنترل باشند. ممکن است داروهای تان قبل و در زمان حاملگی تنظیم مجدد گردند.  درصورت امکان بهتر است از داروی مایکوفنولات مفتیل(سل سپت یا مایفورتیک) در طول حاملگی استفاده نشود. این دارو قبل از حاملگی باید قطع شود به همین توصیه می شود که قبل از تصمیم حامگی با پزشک تان مشورت نمایید. بعضی از داروهای دیگر هم ممکن است مقدارشان تنظیم مجدد گردند. بای همیشه بخاطر داشته باشید که حاملگی مخاطراتی برای عضو پیوندی ایجاد می کند بعنوان مثال احتمال رد پیوند زیاد می کند.
  4. آیا فرزند بدنبا آمده در دوران حامگی مشکلی پیدا می نماید؟ در مقایسه با زنان غیر پیوندی، احتمال بدنیا آوردن فرزند نارس(کمتر از 37 هفته) و کم وزن(کمتر از 2500 گرم) سه برابر بیشتر از حاملگی معمولی است. احتمال بروز ناهنجاری های مادرزادی برابر زنان غیرپیوندی است اما اگر از داروی مایکوفنولات مفتیل(سل سپت یا مایفورتیک)  استفاده شود احتمال سقط و ناهنجاری فرزندتان بیشتر می شود. زنانی که از این داروها یعنی سیرولیموس، اِورلیموس و بلاتاسپت( sirolimus, everolimus and belatacept) باید بدانند هنوز در مورد این دروها مطالعات به حدی نیست که بتوان گفت این داروها در حاملگی بی خطرند.
  5. آیا می توانم به فرزندم شیر یدهم؟ تعداد زنانی که تمایل دارند به فرزندشان شیر بددهند در سال های گذشته افزوده شده است. بنابراین در این مورد هم حتنا با پزشکتان مشورت نمایید. مطالعات زیادی در سالهای اخیر نشان داده اند که فواید شیر مادر در زنان پیوندی بیشتر از مضرات آن است. تحقیقات مشخص کرده اند که فقط مقدار کمی از این داروها وارد شیر مادر می شوند. تاکنون موردی از مشکلات شیردهی در  زمان حاملگی زنان پیوندی داده نشده است.
  6. می توان بیشتر از یکبار هم حامله شد؟  مواردی از حاملگی بیش از یکبار و حتی موارد کمی از حاملگی دوقلویی(چند قلویی) در دنیا ثبت شده است.  همیشه بخاطر داشته باشید قبل از حاملگی از ثبات کارکرد عضو اطمینان کامل وجد داشته باشد.
  7. آیا افرادی هستند که در ریسک بیشتر حاملگی پس از پیوند باشند؟ زنانی که قبل از حاملگی کارکرد عضو پیوندی خوبی دارند مانند کراتینی بیش از 2/5  و یا عود هپاتیت C در پیوند کبد در ریسک بسیار زیادی هستند. البته آنهایی که پیوند قلب و ریه می شوند عوارض منحصر بفرد خود پس از پیوند دارند. در این موارد قبل از تصمیم گیری حتما با پزشک تان مشورت نمایید.
  8. آیا پدرانی که پیوند شده اند تاثیری در روند حاملگی ایجاد می کنند؟ بجز داروهای سرکوب کننده، پدران پیوندی مشکلی ایجاد نمی کنند.  پیش آگهی فرزندان، پدران پیوندی مانند دیگر افراد عادی است.
  9. آیا کودکان تکامل طبیعی پیدا خواهند کرد؟ در پیگیری های انجام شده بر روی فرزندان مادران پیوندی تاکنن مورد خاصی در دنیا گزارش نشده است. تنها مشکلاتی که ممکن است ایجاد شود مرتبط با نارسی و یا کم وزنی ناشی از پیوند است.

حاملگی بارداری پیوند اعضا

 

خانم هایی که پیوند شده اید تاکید می نمایم قبل از تصمیم به حاملگی حتما با پزشک تان مشورت نمایید.

 

منبع: kidney.org
دکتر حمیدرضا بادلی

دکتر حمیدرضا بادلی۶۳۳ مطلب

فوق تخصص کلیه کودکان
بیماری های کلیه مجاری ادرار فشارخون همودیالیز،دیالیزصفاقی اختلالات ادرارکردن(بی اختیاری ادراروشب ادراری) کودکان ونوجوانان
دارای بورد تخصصی از دانشگاه علوم پزشکی ایران و بورد فوق تخصصی ازدانشگاه علوم پزشکی شیراز

متخصصین

حمیدرضا بادلی

حمیدرضا بادلی

فوق تخصص کلیه کودکان

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید