سن شروع گفتار در کودکان

دکتر آفاق حسن زاده راد

view

 

کودکان به‌طور‌طبیعی از دوران نوزادی صداهای گفتاری را از محیط اطراف دریافت می‌کنند و از حدود 6 ماهگی شروع به قان‌و‌قون کردن می‌کنند . البتّه، آنچه بچه‌ها در این سنین می‌گویند، معنای خاصی ندارد و به چیز مشخصی اطلاق نمی‌شود؛ به عنوان مثال تکرار کلمه «ماما» یا «بابا» به معنای کلمات «مادر» و «پدر» نیست و فقط بازی با صداهایی است که زیاد در محیط می‌شنوند 

به طور معمول کودکان از یک‌سالگی شروع به حرف زدن می‌کنند و در این سن تعداد واژگان بیانی آنها به طور متوسط سه کلمه است؛ تعداد دقیق کلمات متفاوت بوده و ممکن است بچه‌ای در یک‌سالگی کمتر از 3 کلمه یا بیشتر از آن بگوید .

در یک سال و ‌نیمگی هم تعداد واژه‌ها به طور متوسط باید 20 عدد باشد

در دو سالگی تعداد واژه‌ها به 50 عدد می‌رسد. انتظار‌داریم کودکان در دو‌سالگی بتوانند بیان عبارت‌های دو‌کلمه‌ای و جمله گفتن را آغاز کنند .

 وقتی کودک سه‌ساله می‌شود، تعداد کلمات ناگهان افزایش چشمگیری می‌یابد و انتظار می‌رود کودک 100-500 کلمه را بلد باشد .

تاخیر در گفتار کودکان

 گاهی ممکن است کودکان دیرتر از سنی که گفته شد، شروع به صحبت کنند و در این زمینه تاخیر داشته باشند؛ به طوری که گفته می‌شود یک دختر ممکن است بدون این ‌که مشکلی داشته باشد، تا 2سالگی حرف نزند و همچنین یک پسر ممکن است بدون وجود مشکل تا سه‌سالگی صحبت نکند .

در‌اغلب موارد دخترها زودتر از پسر‌بچه‌ها شروع به حرف زدن می‌کنند، چون معمولا مهارت‌های زبانی در دختر‌ها قوی‌تر از پسرهاست .

عوامل موثر بر رشد گفتار کودکان

استفاده از محرک‌های‌کلامی برای یادگیری زبان کودک، بسیار مهم و موثر است .

هیچ بچه‌ای نمی‌تواند زبان را به کمک فیلم‌ها و برنامه‌های تلویزیونی بیاموزد و در این زمینه نباید نقش ارتباط مناسب را نادیده گرفت؛ بنابراین بهتر است بزرگسالان همیشه با کودک صحبت کنند  ارتباط با بزرگترها مانند والدین یا خواهر و برادر بزرگ‌تر در این زمینه مناسب و تاثیرگذار است .

 بهتر است والدین  تا جایی که می‌توانند با کودک حرف بزنند و همه چیز را برای او توضیح دهند.  همچنین هیچ وقت نباید تصور‌کنند چون کودک معنای حرف‌ها را متوجه نمی‌شود، صحبت‌کردن با او بی‌فایده است .

 کتاب‌خواندن بهترین کاری است که می‌توان برای رشد مهارت‌های زبانی کودک انجام داد؛ البته خوب است تا زمانی که کودک کوچک‌تر است، بیشتر از کتاب‌های شعر متناسب با سن و حافظه شنیداری او استفاده کنید چون کودکان در این سنین از شنیدن عبارات آهنگین بیشتر لذت می‌برند 

.

دیدگاه ها [ 1 دیدگاه ]

  • سمانه غنی

    1
    0

    خانم حسن زاده از مطالب آموزنده شما سپاسگزاریم

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید