چه اهمیتی درصدها درمنحنی رشد کودکان دارند؟

دکتر حمیدرضا بادلی

view

درصدها درمنحنی رشد کودکان

یکی از سوالات رایجی که بیمارانم به دفعات از من می پرسند در مورد رشد مناسب فرزند عزیزشان است؟ آیا رشد اوکافی است؟ چراکمی پایین تراز منحنی رفته؟ چرا همیشه بر روی خطوط یا پرسنتایل پایینی قراردارد؟ و سوالات متنوع دیگری که از نظر علمی بسیار مشابه اند ولی روش طرح سوال آن با کمی تفاوت مطرح می شود. دراین نوشته سعی می کنم به بسیاری از این سوالات بدرستی جواب دهم .

بیشتر بخوانید :

رشد قدی در کودکان

منحنی رشد کودک چه اطلاعاتی به من میدهد؟

درصدها (که در ادامه متن به آن پرسنتایل گفته می شود ) به شما می گوید آیا رشد فیزیکی شیرخوارتان مناسب است؟ در واقع قد، ، وزن و دور سر فرزند شما را با تعداد زیادی از کودکان کاملا سالم همسن فرزند شما که در گذشته گرفته شده و آن را درقالب منحنی در آورده اند مقایسه می کند. پزشک کودکان با مشاهده آن به شما می گوید که آیا روند رشد او طبیعی است؟ یا خیر؟

اما پیشنهاد می کنم که خیلی ذهن تان را به آن مشغول نکنید. اگر چه این منحنی های رشد به نسبت گذشته پیشرفت داشته اند اما کلام آخر درروند رشد کودکتان نیستند.

مهم آن است در گذر زمان رشد قابل قبولی داشته باشند نه اینکه عدد پرسنتایل بالا

 

مفهوم درصد یا پرسنتایل چیست؟

برای تان یک مثال ساده می زنم. اگر مثلا دختر یا پسر 4 ماه تان پرسنتایل وزن 40 درصد داشت یعنی 40 درصد از بچه های سه ماهه سالم، وزنی برابر یا کمتر از پسر یا دختر شما دارند و 60 در صد آنها وزنی بالاتر دارند. هرچه شماره بیشتر باشد یعنی فرزندتان بزرگتر از بقیه می باشد. اگر پرسنتایل 50 درصد داشت یعنی دقیقا در میانه رشدی بچه های هم سن و سال قرار گرفته است.

کودکم بر روی منحنی 25 درصد قرار دارد آیا اندازه او کم است؟

درصدها در منحنی رشد مانند نمره کلاسی نیستند که هرچه کمتر باشد مفهوم آن ضعیف تر بودن کودک است. همیشه عدد پایین نشانه وخامت وضعیت او نیست.

برای شما مثالی می زنم پدر ومادری هستند که هردو قدی کوتاهی دارند اگر فرزندشان بر روی منحنی پرسنتایل 10 درصد بود کاملا حدی مطلوب برای فرزندشان محسوب خواهد شد.

آنچه که مهم است بخاط بسپارید آن است که برای پزشک کودکان الگوی رشد فرزند تان مهم است نه عدد پرسنتایل یا درصد آن

بچه هایی که درماه هایی جهش های سریع رشد دارند ممکن است مدتی اضافه وزن ویا قدی بلند پیدا نمایند. ولی در ماه های بعدی رشدی آهسته تر پیدا نمایند. پزشک کودکان تان به این بالا و پایین رفتن ها (صعود و نزول ها) به دقت اشراف دارند.

امیدوارم که تا این قسمت به بسیاری از سوالات مهم شما پاسخ گفته باشم. برای مشاهده ادامه کنترل رشد به قسمت دوم این نوشته مراجعه نمایید یعنی ، چه زمانی باید نگران رشد کودکم باشم؟
 
منبع: CDC
دکتر حمیدرضا بادلی

دکتر حمیدرضا بادلی۶۳۳ مطلب

فوق تخصص کلیه کودکان
بیماری های کلیه مجاری ادرار فشارخون همودیالیز،دیالیزصفاقی اختلالات ادرارکردن(بی اختیاری ادراروشب ادراری) کودکان ونوجوانان
دارای بورد تخصصی از دانشگاه علوم پزشکی ایران و بورد فوق تخصصی ازدانشگاه علوم پزشکی شیراز

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید