10 سوال رایج در مورد مصرف آنتی بیوتیک ها در کودکان
دکتر حمیدرضا بادلی
10 سوال رایجی که در زمان مصرف آنتی بیوتیک در کودکان باید رعایت کرد.
قبل از هر چیز والدین باید بدانند که مصرف بی مورد آنتی بیوتیک، هیچ کمکی به فرزندتان نخواهد کرد. آنتی بیوتیک ها برای از بین بردن باکتری ها استفاده می شوند و تاثیری بر روی بیماری های ویروسی ندارند. قبل از هر شروع هر آنتی بیوتیکی پزشک تان باید دلیلی برای مصرف آن در بیماری کودکتان داشته باشد .
سوالات پایین، پرسش های رایجی هستند که اغلب والدین در زمان مصرف آنتی بیوتیک برای فرزندشان، از پزشک می پرسند بنابراین شاید پاسخ سوال های تان را بتوانید در این مطلب پیدا نمایید.
-
فرزندم سرماخوردگی شدید دارد. چرا پزشک برای فرزندم آنتی بیوتیک شروع نکرد؟
عامل ایجاد کننده سرماخودگی، ویروس است آنتی بیوتیک ها فقط برای درمان بیماری های باکتریایی استفاده می شوند. عموما علایم همراه سرماخوردگی مانند آبریزش بینی، سرفه و احتقاق بینی بدون مصرف دارو بتدریج از بین می روند. دسته ای از آنها در صورت عدم بهبودی شاید نیاز به درمان ویژه داشته باشند.
-
سرماخوردگی باعثِ ایجاد عفونت باکتریال نمی شود
بنابراین مصرف آنتی بیوتیک نه تنها کمکی به بیمار نخواهد کرد بلکه باکتری های مقاوم به دارو را در بدن فعال می کند. آنتی بیوتیک ها باعث اسهال و یا عوارض دیگر هم می گردند. اگرفرزندتان در زمان مصرف دارو دچار اسهال آبکی، اسهال خونی، و یا عوارض دیگر در زمان مصرف آنتی بیوتیک شد با پزشک تان مشورت نمایید.
-
آیا ترشح مخاط بینی زرد و یا سبز، نشانه ای از عفونت باکتریال است؟
در جریان سرماخوردگی، ترشح مخاطی بینی ممکن است زرد، سبز و غلیظ گردد.
سینوزیت به التهاب مخاط بینی و سینوس ها اطلاق می گردد. دقت نمایید همیشه عامل سینوزیت باکتری نیست، اغلب بدلیل آلرژی و یا ویروس ایجاد می شود.
اما اگر یافته های زیر بدنبال سرماخوردگی دیدید باید به فکر بیماری باکتریال بود.
- ترشحات غلیظ، سبز رنگ به همراه سرفه بیش از 10 روز
- اگر ترشحات غلیظ به همراه تب بالا 39 بمدت بیش از 3 تا 4 روز داشت
بنابراین اگر علایم بالا را داشت که نشان دهنده عفونت باکتریال سسینوسها است معمولا نیاز به آنتی بیوتیک پیدا می کنند . که پس از معاینه ، پزشک تان ممکن است تصمیم به شروع آنتی بیوتیک نماید.
-
آیا برای عفونت گوش، آنتی بیوتیک تجویز نمی شود؟
همه عفونت های گوش با آنتی بیوتیک درمان نمی شوند. حداقل 50 درصد گوش دردها بدون درمان بهبود می یابند . اگر کودک شما تب بالا و یا گوش درد شدید نداشت ممکن است پزشک تان مدتی کودک را بدون دارو تحت نظر بگیرید. بدلیل درد شدید گوش، گاهی ممکن است پزشک فقط استامینوفون و یا ایبوپروفن برای کودک 24 تا 48 ساعت تجویز نماید. ( دقت نمایید از مقدار مناسب دارو استفاده نمایید) . اغلب درد های ناشی از گوش ظرف 24 تا 48 ساعت از بین می رود .
دارو هایی مانند دکونژستانت و آنتی هیستامین ها تاثیری در بهبود روند عفونت گوش ندارند.
برای گوش درد زمانی پزشک داروی آنتی بیوتیک شروع می کند که:
- کودک به همراه آن تب افزایش یابنده داشته باشد .
- درد بسیارشدید گوش داشته باشد.
بیشتر بخوانید:
پاسخ به سوالات رایج مننژیت نوزادان و کودکان
روش استفاده از نبولایزر و کمپرسور در کودکان مبتلا به آسم
تب کودکان را با دماسنج دیجیتالی اندازه بگیریم
تماشای تلویزیون برای کودکان مفید است تا مضر
-
آیا آنتی بیوتیک برای همه گلودرد ها استفاده می شود؟
خیر . حدود 80% درصد گلودرد ها ناشی از عفونت های ویروسی هستند که نیازی به آنتی بیوتیک ندارند.
اگر کودک گلودرد به همراه آبریزش بینی و سرفه های خروسکی داشت احتمالا دچار بیماری ویروسی شده است و حتی نیاز به تست استرپتوکوک برای تشخیص هم ندارد.
اگر گلودرد ناشی از عفونت با استرپتوکوک نوع A بود باید آنتی بیوتیک استفاده شود. این گلودردها معمولادر سنین بالای 5 سال اتفاق می افتد و در بچه های زیر 3 سال بندرت اتفاق می افتد (می توان گفت که اغلب گلودردهای زیر 3 سالگی نیازی به آنتی بیوتیک ندارند).
اگر پزشک مشکوک به عفونت با استرپ شد معمولا تست برای استرپ در مطب انجام می دهد که اگر مثبت بود برای وی داروی آنتی بیوتیک شروع می کند.
-
آیا آنتی بیوتیک ها عارضه جانبی دارند؟
از هر 10 کودکی که آنتی بیوتیک مصرف می کند یکی از آنها دچار عارضه ناشی از مصرف آنتی بیوتیک می شوند. عوارضی مانند دانه ها یا راش های پوستی، واکنش آلرژیک، تهوع، اسهال و درد معده است. اگر کودکتان هر کدام از این علایم را داشت به پزشکتان اطلاع دهید.
گاهی در زمان مصرف آنتی بیوتیک دانه یا ضایعات (راش) پوستی ممکن است در بدن کودک ایجاد شود باید بخاطر داشته باشید همیشه این دانه های پوستی ناشی از آنتی بیوتیک نیست و گاهی بیمار ویروسی ممکن است عامل ایجاد کننده آن باشد. به همین دلیل با ظهور این ضایعات در زمان مصرف آنتی بیوتیک با پزشکتان مشورت نمایید. اگرکودکی با مصرف آنتی بیوتیک دچار دانه های پوستی خارش دار و یا کهیر شد حتما باید در پرونده او ثبت شود.
- آنتی بیوتیک چه زمانی تاثیر درمانی خود را می گذارد؟
اغلب بیماری های باکتریال بعد از 48 تا 72 ساعت علایم بهبودی راا نشان می دهد. اگر بعد از 72ساعت تغییری در علامت های بیمار دیده نشد و یا علایم او بدتر شد باید حتما با پزشکتان مشورت نمایید. اگرآنتی بیوتیک زودتر از موعد قطع شود ممکن است علایم بیماری از بین رفته و مجددا برگشته و با شدت بیشتری اتفاق بیافتد.
-
آیا باکتری مقاوم به آنتی بیوتیک هم وجود دارد؟
استفاده مکرر از آنتی بیوتیک و استفاده نادرست از آنتی بیوتیک می تواند باعث ایجاد مقاوم آنتی بیوتیک شود. باکتری های مقاوم، به باکتری های گفته می شوند که توسط آنتی بیوتیک های معمول از بین نمی روند. مشکل دیگر این باکتری های مقاوم، احتمال سرایت و انتقال آن به افراد دیگر خانواده است. باید همیشه از آنتی بیوتیکی استفاده کرد که بر روی بیماری تاثیرگذار باشد و نباید از آنتی بیوتیکی قوی استفاده شود که بر روی طیف وسیعی از باکتری ها تاثیر ندارند.
اگر باکتری به داروهای مختلف مقاوم بود گاهی نیاز به درمان های ویژه و حتی مصرف داروی آنتی بیوتیک وریدی در بیمارستان پیدا می کند.
-
چه دارو های ضد ویروسی وجود دارد؟
برای انفلوانزا داروی ضد ویروس وجود دارد. این داروی ضد ویروس فقط در بچه هایی که بیماری خطرناکی دارند و با ابتلا به انفلوانزا بسیار بدحال می شوند، استفاده می شود. اما در بیماری های ویروسی دیگر که فقط بیمار سرفه و یا آبریزش دارند نیازی به مصرف آنتی ویوس نخواهد بود.
10.چگونه می توانم آنتی بیوتیک را بدرستی استفاده نمایم؟
- آنتی بیوتیک دوای هر دردی نیست. از پزشکتان بپرسید بهترین داروی درمان بیماری چیست؟
- از پزشکتان بخواهید بهترین درمان را برای فرزندتان انتخاب نماید.چون بعضی از داروها مانند آزیترومایسین برای سینوزیت و حتی گاهی عفونت گوش تاثیر چندانی ندارند.
- آنتی بیوتیک ها بر روی باکتری های تاثیر میگذارند بنابراین تاثیری در درمان سرماخوردگی و انفلوانزا ندارند.
- حتما داروی تجویزی را بدرستی استفاده نمایید.
- آنتی بیوتیک کودکتان را برای برادرو یا خواهر و یا افراد نزدیک استفاده نکنید چون می تواند برای بقیه خطرناک باشد.
- داروهای آنتی بیوتیک باز شده را دور بیاندازید و از مصرف آنتی بیوتیک های باز مانده و تاریخ گذشته بپرهیزید.
از شما والدین فهیمی که داروها و آنتی بیوتیک ها را بدرستی برای فرزندتان استفاده میکنید سپاسگزارم
دکتر حمیدرضا بادلی۶۳۳ مطلب
متخصصین
مطالب مرتبط
مطالب پيشنهادي
دکتر همه
- فیلم آموزشی چگونه دستگاه فشار خون مناسب خریداری کنیم؟
- سطح قند خون تان را اندازه گیری نمایید
- فیلم آموزشی واریس و رگهای واریسی
- انواع دماسنج یا ترمومتر پزشکی و طرز کار با آنها
- کدام لیزر IPL، دایود یا الکساندایت مناسب است
- تفاوت ونیرها و لمینیت های کامپوزیتی دندان
- رابطه جنسی در دوران بارداری و پس از زایمان
- ۸ دلیل لکه بینی در فاصله دو پریود زنان
دیدگاه ها