نوارمثانه یا یوروفلومتری برای چیست؟
برای اندازه گیری حجم ادرار و الگوی جریان ادرار از نوارمثانه یا یوروفلومتری (اوروفلومتری) استفاده می شود. با این روش بعضی از ناراحتی ها و بیماری های دستگاه ادراری تشخیص داده میشود.
چرا نوار مثانه یا یوروفلومتری انجام میشود؟
برای مواقعی که جریان ادرار بسیار پایین و ضعیف است و یا ادرار کردن به سختی انجام می شود از این روش استفاده می شود. برای ارزیابی عضلات اسفنکتر ادراری هم استفاده می شود. اسفنکتر ادراری عضلات حلقوی هستند که در اطراف مجرای خروجی مثانه وجود دارند که مانع از نشت ادراری در زمان پُر شدن می شود.
نتیجه این تست به پزشک کمک میکند تا مطلع شود که آیا مثانه و اسفنکتر ادراری به درستی کار می کنند. نوار مثانه برای تشخیص وجود انسداد مسیر ادراری کمک کننده است. با اندازه گیری میانگین و حداکثر سرعت جریان ادرار این تست می تواند از وجود انسداد در مسیر ادراری پزشک را مطلع کند.
بیماریهایی هستند که میتوانند بر روی جریان طبیعی تاثیر منفی بگذارند. این بیماری ها شامل:
- بزرگی خوش خیم پروستات که می تواند مسیر ادراری را مسدود نماید
- سرطان مثانه
- سرطان پروستات
- انسداد مسیر ادراری
- مثانه عصبی یا مثانه نوروژنیک
آمادگی لازم برای انجام تست یوروفلومتری:
برای انجام نوار مثانه هیچ گونه ناراحتی فیزیکی در زمان ادرار کردن برایتان ایجاد نمی شود. باید در زمان تست مثانه پر از ادرار باشد برای این کار لازم است قبل از رسیدن به زمان موعد به اندازه کافی مایعات مصرف شود.
باید حتما به پزشک تان اطلاع دهید که آیا داروی شیمیایی، داروی گیاهی، ویتامین و یا مکمل استفاده می کنید. بعضی از داروها بر روی عملکرد مثانه تاثیر می گذارند و با این داروها تفسیر نوار مثانه ممکن است نادرست در آید.
در زمان نوار مثانه چه اتفاقی میافتد؟
برخلاف انجام آزمایش ادرار که شما ادرارتان را در داخل یک زرد مانند لیوان تخلیه می کنید در در زمان نوار مثانه شما ادرارتان را داخل یک قیف بزرگ خواهید ریخت. یک وسیله الکترونیک که به این قیف اتصال دارد می تواند الگوی جریان ادرار را به سرعت و با کیفیت مناسب بر روی اسکرین کامپیوتر هدایت کند.
محاسبه گر دستگاه نوار مثانه با گرفتن میزان ادرار دفع شده، سرعت جریان ادرار و طول زمان ادرار کردن را به دقت ثبت میکند. سپس دستگاه یافته های فوق را بر روی یک کاغذ پرینت می کند.
پس از ادرار کردن آزمایش نوار ادرار تمام شده است. گاهی ممکن است مطب پزشک مجهز به دستگاه سونو گرافی باشد که بتواند برای تکمیل و بهبود کیفیت این آزمایش حجم مثانه پس از تخلیه را محاسبه نماید.
مفاهیم نتایج تست نوار مثانه:
پزشک با اندازه گیری حداکثر سرعت جریان ادرار یا Qmax ، سرعت جریان، شکل جریان ادراری و می تواند تشخیص دهند که میزان انسداد یا گرفتگی مسیر خروجی ادرار تقریبا چه میزان است.
کاهش جریان ادرار می تواند نشاندهنده، شدت انسداد ناشی از مجرای خروجی ادرار باشد. افزایش جریان ادرار می تواند بیانگر ضعف عضلات کنترل کننده نشت ادراری باشد. که می تواند نتیجه بی اختیاری ادرار بیمار باشد.
پس از آماده شدن جواب نوار مثانه پزشک می تواند بر اساس یافتههای آن تصمیمات لازم برای انجام اقدامات تشخیصی بیشتر یا درمان لازم را بگیرد.
آیا نوار مثانه یا یوروفلومتری برای کودکان و نوجوانان نیز انجام می شود؟
پاسخ این سوال بلی است. نوار مثانه یا برای کودکان و نوجوانان نیز انجام می شود. مهمترین مواردی که نیاز به انجام این تست می باشد شامل:
- شب ادراری
- بی اختیاری ادرار روزانه
- تکرر ادراری
- یبوست مزمن
- مثانه عصبی یا مثانه نوروژنیک
روش انجام نوار مثانه در کودکان با بزرگسالان متفاوت است؟
در همه سنین نوار مثانه اصول یاد شده بالا انجام می شود. اما گاهی برای بررسی عضلات اطراف لگن ممکن است پزشک مورد نظر از نوار عضله که به صورت استفاده از پچ های پوستی است استفاده نماید.
کاتتر گذاری متناوب تمیز CIC در دختران و پسران
آیا تعیین حجم مثانه پس از تخلیه برای کودکان و نوجوانان ضروری است؟
تعیین میزان دقیق ادرار باقیمانده در مثانه پس از تخلیه در کودکان و نوجوانان بسیار ارزشمند می باشد. به همین دلیل پزشک پس از انجام نوار مثانه، حجم ادرار باقیمانده در مثانه را با سونوگرافی تعیین می کند.
به خاطر داشته باشید انجام نوار مثانه یا یوروفلومتری هیچ گونه تحریک فیزیکی مانند
درد و یا سوزش ایجاد نخواهد کرد.
متخصصین
مطالب مرتبط
مطالب پيشنهادي
دکتر همه
- فیلم آموزشی چگونه دستگاه فشار خون مناسب خریداری کنیم؟
- سطح قند خون تان را اندازه گیری نمایید
- فیلم آموزشی واریس و رگهای واریسی
- انواع دماسنج یا ترمومتر پزشکی و طرز کار با آنها
- کدام لیزر IPL، دایود یا الکساندایت مناسب است
- تفاوت ونیرها و لمینیت های کامپوزیتی دندان
- رابطه جنسی در دوران بارداری و پس از زایمان
- ۸ دلیل لکه بینی در فاصله دو پریود زنان
دیدگاه ها