از باکتری لیستریا مونوسیتوژنز چه می دانید
دکتر مریم کریم حدیثی
لیستریا چیست؟
لیستریا نوعی باکتری است که می تواند مواد غدایی را آلوده کند و وقتی که خورده شود، باعث بروز عفونت جدی به نام لیستریوز می شود. این باکتری عموماً افرادی را که دارای سیستم ایمنی ضعیفی هستند تحت تاثیر قرار می دهد، اما در موارد نادر روی افراد سالم نیز تاثیر گذار است.
دوستداران میوه ها و سبزیجات یخ زده توجه کنید:
بسته های نخود فرنگی، ذرت، کلم پیچ، یا توت های منجمد در فریزر شما ممکن است حاوی گروهی از باکتری ها به نام لیستریا باشند که می توانند عفونت های جدی و گاهی کشنده در کودکان، افراد ضعیف یا افراد مسن یا کسانی که سیستم ایمنی ضعیف دارند، ایجاد کند.
تخمین زده شده که 19 درصد از مرگ و میر ناشی از عفونت های مواد غذایی ناشی از لیستریا است.
علایم شایع ابتلا به لیستریا
- تب
- درد عضلات
- اسهال
لیستریا در مواد غذایی
لیستریا در غذاهای خام، پخته شده و فرآروی شده یافت می شود. فقط غذاهای منجمد مستعد آلوده شدن به وسیله ی لیستریا نمی باشند.
همچنین این باکتری در میوه ها، سبزیجات، گوشت و سبزیجات خام، پنیر نرم، و گوشت های پخته شده و فرآورده شده نیز پیدا شده است. محصولات لبنی غیر پاستوریزه به احتمال زیاد حاوی لیستریا هستند. اگر چه باکتری از طریق پاستوریزه شدن و یا پخته شدن از بین می رود اما در غذاهای نیمه آماده نظیر هات داگ و گوشت اغذیه فروشی ها، ممکن است در فاصله ی بین پخت و پز و بسته بندی وارد مواد غذایی شود.
دوره نهفتگی عفونت لیستریا
دوره نهفتگی عفونت لیستریا به طور شگفت آوری طولانی است. در حالی که بیماری های ناشی از مصرف مواد غذایی بلافاصله پس از مصرف مواد غذایی آلوده فرد را تحت تاثیر قرار می دهند اما اسهال و تب ناشی از مصرف باکتری لیستریا تا مدت ها پس از مصرف بروز نمی کند. دکتر توماس فریدن، مدیر CDC می گوید "در بعضی موارد بروز علایم یک تا سه هفته یا حتی دو ماه طول می کشد."
لیستریا در سرما رشد می کند
لیستریا در سرما رشد می کند. به طور کلی توصیه می شود که دمای یخچال را 40 درجه فارنهایت را کمتر تنظیم کنید و دمای فریزر را روی صفر درجه یا کمتر تنظیم کنید تا غذاها سالم بمانند. اما برخلاف سایر باکتری های موجود در مواد غذایی مانند سالمونلا، لیستریا می تواند در دمای پایین و حتی در یخچال رشد کند. به این دلیل لازم است که هر نوع غذایی که مستعد آلوده شدن به لیستریا می باشد را دور بیاندازید، حتی در صورتی که یخچال یا فریزر شما به اندازه کافی سرد باشد باز هم لازم است که این نوع مواد غذایی را دور بیندازید.
لیستریا می تواند در خاک و آب زندگی کند
پس از شیوع لیستریا در سال 2011، به مردم هشدار داده شد که برای از بین بردن باکتری از میوه های آلوده، آنها را با آب شستشو نکنند، زیرا باعث آلودگی بخش داخلی و خارجی میوه می شود. علت این امر این است که لیستریا در آب و خاک زنده می ماند. این باکتری مقاوم حتی می تواند برای سال ها در یک کارخانه فراوری مواد غذایی زندگی کنند.
لیستریا چه افرادی را درگیر می کند؟
لیستریا بیشتر به چهار دسته از افراد حمله می کند. افراد دارای سیستم ایمنی قوی به ندرت دچار بیماری های ناشی از لیستریا می شوند.
این باکتری بیشتر افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف نظیر زنان باردار، نوزادان، افراد مسن و افرادی که با اختلالات ایمنی نظیر HIV درگیر هستند را مورد حمله قرار می دهد.
لیستریا در زنان باردار
طبق CDC زنان باردار حدود 20 برابر بیشتر از افراد سالم مستعد ابتلا به عفونت شدید ناشی از لیستریا می باشند. در افراد مستعد ابتلا به لیستریا نرخ مرگ و میر حدود 20 درصد می باشد.
محافظت از خود در برابر لیستریا
با پیروی از قوانین ایمنی مواد غذایی شما می توانید از ابتلا به لیستریا و همچنین سایر آلودگی های ناشی از مواد غذایی اجتناب کنید.
همیشه گوشت خام را به خوبی بپزید، میوه ها و سبزیجات خام را قبل از خوردن بشورید تا باکتری های روی سطح آنها از بین برود – هر چند با شستشو لیستریا به طور کلی از بین نمی رود
از آشامیدن شیر خام (غیر پاستوریزه) اجتناب کنید.
اگر اداره غذا و دارو (FDA) یا یک سازمان بهداشتی دولتی دستور برگشت یک محصول را داد. در صورتی که آن محصول را در خانه دارید و مطمین نیستید که محصول شما شامل این محصولات بازگشتی هست یا خیر برای اطمینان آن را دور بیندازید.
بیشتر بخوانید
دکتر مریم کریم حدیثی۲۵ مطلب
مطالب مرتبط
مطالب پيشنهادي
دکتر همه
- فیلم آموزشی چگونه دستگاه فشار خون مناسب خریداری کنیم؟
- سطح قند خون تان را اندازه گیری نمایید
- فیلم آموزشی واریس و رگهای واریسی
- انواع دماسنج یا ترمومتر پزشکی و طرز کار با آنها
- کدام لیزر IPL، دایود یا الکساندایت مناسب است
- تفاوت ونیرها و لمینیت های کامپوزیتی دندان
- رابطه جنسی در دوران بارداری و پس از زایمان
- ۸ دلیل لکه بینی در فاصله دو پریود زنان
دیدگاه ها