اقدام سریع بعد از بلعیدن جسم خارجی

دکتر حمیدرضا بادلی

view

 اقدام سریع بعد از بلعیدن جسم خارجی

اقدام سریع بعد از بلعیدن جسم خارجی

علاِئم

  • دردیاناراحتی
  • استفراغ خونی یا قرمر
  • سرفه کردن
  • ریزش آب دهان
  • تهوع واستفراغ
  • نفس کم آوردن
  • مشکل بلعیدن
  • خفگی
  • عق زدن

درباره بلعیدن جسم خارجی

بلعیدن اتفاقی چیزی کوچک مانند استخوان ماهی، بادکنک یا سنجاق، یا بلعیدن یک لقمه غذایی بزرگ باعث گیر کردن آن در گلو یا دستگاه گوارش می شود.که این موضوع می تواند منجر به مشکلات تنفسی، خونریزی، یا عفونت شود.کودکان 1تا 3 ساله کنجکاوند و تمایل دارند که چیزهای کوچک که اغلب سکه، پاک کن، اسباب بازی های کوچک و مهره را در دهانشان قرار بدهند.(این مشکل در کودکان نوپا با غذاهایی مانند هات داگ و بادام زمینی وجود دارد.چون بدون آنکه بجوند قورتش می دهند.) کودکان بزرگتر یا بزرگسالان نیز ممکن است غذاهایی را که ارزش غذایی ندارند به منظور جلب توجه یا اختلالات روانی، بخورند. به هر حال اگر جسمی را بلعیدید سریعا به بیمارستان مراجعه کنید.گاهی اوقات پزشک اجازه می دهد تا جسم به طور طبیعی از بدن دفع گردد.اما اکثر موارد حاد، نیاز به جراحی دارند.

اگر فردی جسمی را بلعید و دچار مشکلات تنفسی نشد، سعی نکنید با مانور هملیخ یا هر روش دیگری شی را خارج کنید.(مانور هملیخ: فشار بر شکم که می توان با بغل کردن بیمار از پشت سر اقدام به انجام چنین کاری کرد. در این روش ازپشت بیمار را بغل کرده درحالیکه یک دست خود را مشت کرده و دست دیگر را برای حمایت برروی آن قرارمی گیرید. فشار توسط دست مشت کرده و در زیر جناغ وارد می شود. این روش به نام مانور هملیخ شناخته می شود. روش فشار بر شکم در شیرخواران کمتر از 1سال به دلیل خطر بروز آسیب شکمی ممنوع است). کودکان کمی که بزرگتر می شوند، باتری دکمه ای می خورند، که خطرناکتر است.والدین کودک باید حواسشان به این قضیه باشد که اسباب بازی فرزندشان این باتری را نداشته باشد. اگر شک دارید که فرزندتان باتری دکمه ای خورده است، سریعا به اورژانس مراجعه کنید.

پزشک چگونه بلعیدن جسم خارجی را تشخیص میدهد

پزشک ابتدا در مورد جسم بلعیده شده از فرد سوالاتی می پرسد و سپس دهان، گلو و ریه هایش را معاینه می کند.هم چنین ممکن است برای دیدن جسم بلعیده شده از یک فیبر نوری یا آینه کوچک نیز استفاده کنند.آزمایشاتی را نیز ممنکن برای بیمار دستور دهند.مانند: عکسبرداری با اشعه x یا اندوسکوپی که بوسیله یک فیبر نوری داخل مری فرد را می بینند.

عوامل خطر ابتلا به بلعیدن جسم خارجی

عوامل خطرساز بروز دهنده این مشکل عبارتند از: قرار دارن اجسام کوچک در دسترس کودکان سنین پایین صحبت کردن حین غذا خوردن

درمان بلعیدن جسم خارجی

درمان بلعیدن جسم خارجی عبارت است از: خارج کردن جسم بلعیده شده بوسیله انبرک پزشکی بعد از بی حس کردن گلوست. پزشکان کاتتر(لوله ای باریک قابل انعطاف) که در سر آن چراغ قوه وجود دارد را وارد گلو می کنند و جسم بلعیده شده را به گلو می آورند و خارج می کنند. داروهای شل کننده عضلات گوارشی تا اجازه خارج کردن جسم بلعیده را بدهند. اجازه دهیم تا جسم خود به خود و از طریق مدفوع دفع شود.

چه زمان به پزشک مراجعه کنید

اگر چیزی را بلعیدید که خوردنی نبود، حتی اگر علایمی نداشتید نیز به پزشک برای چکاپ مراجعه کنید.اما اگر علایم داشتید، سریعا به اورژانس مراجعه کنید.

انتظار میرود در بلعیدن جسم خارجی

اکثر افراد بعد از خارج شدن سریع شی بلعیده شده بهبود می یابند.اگر پزشک اینطور صلاح بداند که شی به طور طبیعی خارج شود، حتما باید از بیمار عکسبرداری کنند تا مطمئن شوند که شی دفع شده است.مثلا اگر شی یا غذایی در مری فرد گیر کرده است، این موضوع حتما باید مورد بررسی قرار گیرد تا مظمین شویم این انسداد به علت سرطان ایجاد نشده است. عوارض بلعیدن شی عبارتند از: تورم یا عفونت(اگر شی در بدن باقی بماند)، خونریزی از مقعد زمانی که شی از بدن خارج می شود.

اقدامات فوری در مورد بلعیدن جسم خارجی

اگر بعد از خوردن یک جسم خارجی کوچک یا یک لقمه غذایی بزرگ دچار علایمی شدید سریعا به اورژانس مراجعه کنید. اگر فرد مورد نظر دچار قطع تنفس شد سریعا با اورژانس تماس بگیرید.

سکه ها (معمولا سکه های ریز) شایع ترین جسم خارجی بلعیده شده توسط کودکان هستند.سایر اجسام شامل: قطعات اسباب بازی، جواهرات، و استخوان ماهی است.

عوامل تشدید کننده بلعیدن جسم خارجی

در صورت عدم درمان( در شرایطی که بیمار نیاز به درمان دارد)، شرایط پیش آمده بدتر می شود.

بیشتر بخوانید :

آبریزش از دهان کودکان
دکتر حمیدرضا بادلی

دکتر حمیدرضا بادلی۶۳۳ مطلب

فوق تخصص کلیه کودکان
بیماری های کلیه مجاری ادرار فشارخون همودیالیز،دیالیزصفاقی اختلالات ادرارکردن(بی اختیاری ادراروشب ادراری) کودکان ونوجوانان
دارای بورد تخصصی از دانشگاه علوم پزشکی ایران و بورد فوق تخصصی ازدانشگاه علوم پزشکی شیراز

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید