توکسوپلاسموز در دوران حاملگی

دکتر آفاق حسن زاده راد

view

 توکسوپلاسما گوندی، انگلی است که بر اثر تماس با خاک آلوده به مدفوع گربه ایجاد می شود.ابتلا به این انگل اساساً در دوران کودکی و بلوغ رخ می دهد.

 در کشوهای پیشرفته صنعتی، دارای آب و هوای معتدل، شیوع عفونت در طول 30 سال گذشته، به میزان 10 الی 50 درصد برای بزرگسالان 15 الی 45 ساله که شواهد سرولوژیکی را برای عفونت قبلی نشان می دهند؛ کاهش یافته است. نسبت های بسیار بیشتر عفونت (بیش از 80 درصد) در مناطق استوایی و در کشورهایی که در معرض خاک آلوده، گوشت نپخته و آب تصفیه نشده قرار دارند، یافت شده است.

آیا افراد در صورت ابتلا به انگل توکسوپلاسموز، علایمی را نشان می دهند؟

هنگامی که یک فرد دچار عفونت می شود، توکسوپلاسموز به صورت خفته در بافت عصبی و عضلانی پنهان می گردد و هرگز قابل حذف نمی باشد. مطالعات انجام شده در اروپا و امریکای شمالی نشان می دهد که حجم زیادی از انسان های دارای سیستم ایمنی سالم، قادرند گسترش این انگل و آسیب بافتی مربوطه را محدود کنند، با تضمین اینکه انگل در شکل نهفته اش باقی بماند.

 مکررترین و دایمی ترین عارضه عفونت توکسوپلاسموز

 

التهاب شبکیه چشم مکررترین و دایمی ترین عارضه عفونت توکسوپلاسمیک هستند. در اروپا و آمریکای شمالی، بیش از 1 درصد از افراد دچار عفونت در نهایت چنین ضایعه ای را بروز می دهند.

توکسوپلاسموز دلیل اصلی کوری در آمریکای جنوبی می باشد.

ابتلا به توکسوپلاسموز در بارداری

هنگامی که عفونت توکسوپلاسموز برای اولین بار در دوران حاملگی بروز می کند، عفونت می تواند به جنین منتقل گردد و منجر به توکسوپلاسموز تشخیص داده شده و ضایعات عصبی و چشمی همراه با آن شود.

هرجا گربه باشد اين احتمال وجود دارد که مدفوع گربه باعث آلودگي محيط شود. حتي اگر در منطقه اي گربه نباشد ممکن است سبزيجات و ميوه هايي که از مغازه خريداري مي شود آلوده به مدفوع گربه باشد به همين علت بايد به خانم هاي حامله تاکيد شود که در شستن سبزيجات و ميوه  دقت کنند

بدون خوردن سبزي و ميوه هم ممکن است شخص مبتلا به اين بيماري شود به همين جهت اگر دست با اين مواد آلوده تماس پيدا کند بايد دست ها به دقت شسته شود و سيني و کارد نيز که براي خورد کردن سبزيجات استفاده مي شود بايد شسته شود.

خوردن آب چشمه ها، تخم مرغ نپخته و شير غيرپاستوريزه نيز از راه هاي انتقال بيماري است

درجه حرارت شصت و شش درجه سانتيگراد باعث مرگ  عامل بیماری ميشود در نتيجه مواد گوشتي يا بايد پخته شوند و يا اينکه حداقل يک روز در فريزر نگه داري شود

 خانمهايي که در باغچه کار مي کنند هنگام کار بايد دستکش بپوشند و سپس دست ها را با آب و صابون بشورند.

در مورد غربالگري همه مادران حامله از نظر توکسوپلاسمااختلاف نظروجود دارد با اين وجود در بعضي نقاط دنيا اين کار  انجام مي شود

درمان توکسوپلاسموز

در خانم هاي غير حامله که سيستم ايمني سالمي دارند در اکثريت موارد اين بيماري احتياج به درمان ندارد با اين وجود اگر خانم حامله اي مبتلا به فرم حاد اين بيماري شد بايد بلافاصله درمان شود که براي درمان از داروهاي مختلفي مانند اسپيرامايسين ،پيريمتامين سولفاديازين و آزيترومايسين مي توان استفاده نمود

منبع: uptodate.com

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید