جوراب واریس را چگونه انتخاب و استفاده نماییم

دکتر حمیدرضا بادلی

view

چگونه جوراب واریس مناسب را انتخاب کنم؟

 

برای بهتر ورزش کردن و جلوگیری از بیماری های شدید مانند آمبولی ریوی، بعضی از افراد جوراب های فشاری واریس استفاده می کنند. مهمترین عملکرد این جوراب ها بهبود جریان خون است  البته باعث کاهش درد و تورم نیز می شوند.  یکی از مهمترین نقش های این جوراب ها پیشگیری از لخته شدن ورید های عمقی DVT است (در واقع نوعی لخته شدن خون در داخل سیاهرگ های پا گردش خون محسوب می شود)

 جوراب های واریس در طول و سایزهای مختلف وجود دارند  بنابراین پزشک تان باید مناسب ترین سایز را برای تان تجویز انتخاب نماید.

 

بیشتر بخوانید:فیلم تعیین سایز جوراب واریس

چگونه جوراب واریس

 

جوراب واریس چیست؟

 

جورابهای واریس جوراب های چسبانی اند  که در پاهای شما ایجاد  فشار می کنند. جوراب های فشارنده تدریجی جوراب های هستند که بر روی مچ پا محکمتر و هرچه به سمت زانو و بالاتر می آیند فشار کمتری بر پا وارد می‌کنند. اما جورابهای فشاری مانند لوله ای هم هستند که مچ به بالا را در بر می گیرند.

این جوراب ها معمولا در فروشگاههای لوازم طبی قابل دسترسی هستند.  قیمت جوراب های واریس، به نوع، جنس و کیفیت آنها بستگی دارد.

 

بیشتر بخوانید:فیلم تعیین سایز جوراب واریس

 

چه کسانی باید از جورابهای واریس استفاده نمایند؟

 

  • بیمارانی که در معرض بیماری‌های عروقی قرار دارند مانند بیمارانی که ترومبوز ورید عمقی،  وریدهای واریسی و یا دیابت دارند
  • بیمارانی که به تازگی تحت عمل جراحی قرار گرفتند
  •  بیمارانی که بنا به دلایلی برروی تخت بیمارستان مدت‌ها در حالت دراز کشیده قرار می گیرند.
  • افرادی که شغل آنها ایجاب می کند که بیشتر در حالت نشسته و بدون حرکت باشند
  • افرادی که همیشه به صورت ایستاده کار می کنند
  •  ورزشکاران
  •  زنان حامله
  •   افرادی که به مدت طولانی در سفرهای هوایی هستند مانند خلبان ها

 

 جوراب های واریس چگونه کار می کنند؟

 

  •  با فشاری که این جوراب ها ایجاد می کنند باعث می شوند  رگ های پا عملکرد بهتری داشته باشد.  شریان هایی که به پاها خونرسانی می کنند به حالت استراحت بهتری در می آیند  در نتیجه خون رسانی بهتری به پاها خواهد شد. وریدهای پا  با توان بهتری خون را به سمت قلب هدایت خواهند کرد.
  • جوراب ها مانع از خستگی و درد پاها می شوند
  • تورم پاها را کمتر می کنند
  • باعث پیشگیری بهبود عملکرد وریدهای عنکبوتی و واریسی  می شوند
  • چون خون همیشه در سیاهرگ ها در گردش است بنابراین احتمال لخته شدن در آن کمتر است. اهمیت پیشگیری از تشکیل این لخته ها آن است که اگر این لخته ها تشکیل شوند می تواند وارد گردش خون شوند و در ریه ها باعث ایجاد آمبولی ریه شوند
  • وجود لخته در پا باعث ایجاد نوعی انسداد در گردش خون پا می شود که از این طریق باعث تغییر رنگ پوست تورم و مشکلات دیگر می شود.

 

عملکرد جوراب واریس

 

بعضی از قهرمان های دو استقامت، بسکتبال، ورزشکاران سه گانه  از جوراب های واریس برای دستها و پاهای خود استفاده می‌کنند. تئوری که برای استفاده ازاین جوراب ها وجود دارد آن است که باعث بهبود گردش خون به اندام ها و حمایت از آسیب بافتی می  نمایند. به نظر مطالعات پزشکی این اثرات مفید را در ورزشکاران در بررسی ها و مطالعات به طور دقیق استنتاج نکرده اند.

 

چند نوع جوراب واریس وجود دارد؟

 

جوراب ها و ساق ها(اسلیو ها) سایزهای مختلف دارند. بیشتر لخته ها در وریدهای پا و در حوالی ناحیه پایین زانو اتفاق می‌افتد ولی گاهی ممکن است جوراب های بلندتر از ناحیه زانو نیز انتخاب شود.

این جوراب ها بر اساس میزان فشاری که بر اساس میلیمتر جیوه سنجیده می شوند نیز تقسیم بندی می گردند. جوراب هایی که فشارهای کمتر ایجاد می کند برای استفاده و راحت بودن در محل کار تهیه شده‌اند.  برای پیشگیری از ترومبوز ورید عمقی باید جوراب های واریس با شماره های بالاتر انتخاب شود.

 جورابهای ضد آمبولی Thrombo-embolic deterrent (TED) hose برای مواردی ساخته شده‌اند که فرد بیمار برای مدت طولانی مجبور است بر روی تخت به حالت دراز کشیده باقی ماند. اگر شما میتوانید بایستید و یا حرکت کنید از جوراب‌های فشارنده تدریجی می توانید استفاده نمایید.

اگر شما برای مقاصد پزشکی نیاز به استفاده از جوراب واریس دارید معمولاً پزشکان یا پرستاران بهترین سایز مناسب شما را انتخاب خواهند کرد

 

 

مطلبی که در آینده نزدیک ارائه می شود: چگونه جوراب واریس را بپوشیم

 

بیشتر بخوانید:

علت بروز ورید واریسی و عروق عنکبوتی (قسمت اول)

فیلم روش صحیح پوشیدن جوراب واریس

علل ابتلا به واریس و راه پیشگیری از ابتلا به واریس عروق

علت بروز ورید واریسی و عنکبوتی (قسمت دوم)

فیلم آموزشی واریس و رگهای واریسی

سیاهرگ های واریسی و بیماری های وریدی پاها

روشهای درمانی وریدهای واریسی

 

 

منبع: WebMD
دکتر حمیدرضا بادلی

دکتر حمیدرضا بادلی۶۳۱ مطلب

فوق تخصص کلیه کودکان
بیماری های کلیه مجاری ادرار فشارخون همودیالیز،دیالیزصفاقی اختلالات ادرارکردن(بی اختیاری ادراروشب ادراری) کودکان ونوجوانان
دارای بورد تخصصی از دانشگاه علوم پزشکی ایران و بورد فوق تخصصی ازدانشگاه علوم پزشکی شیراز

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید