خطرات سکته مغزی خاموش را بشناسید

view

 

 

سکته مغزی خاموش وضعیتی است که طی آن بخش‌هایی از مغز خون دریافت نکرده و دچار مرگ سلولی می‌شود. شاخصه سکته خاموش مغزی این است که هیچ نشانه و علامت مشخصی ندارد. این عارضه دراثر کمبود اکسیژن در مغز رخ داده و می‌تواند باعث بروز مشکلات حرکتی یا گفتاری شود. از مهم‌ترین خطرات بروز سکته خاموش امکان تکرار آن و بروز دوباره آن است. تلاش می‌شود با اصلاح سبک زندگی، رژیم غذایی و استفاده از روش‌های درمانی از صدمات سکته مغزی کاسته و از تکرار آن جلوگیری شود.

دلایل سکته مغزی خاموش

زمانی که سکته مغزی رخ می‌دهد؛ بخشی از مغز خون دریافت نمی‌کند. این روند سبب می‌شود که سلول‌های مغزی آسیب دیده و دچار کمبود اکسیژن شوند. به‌این‌ترتیب این سلول‌ها به درستی کار نمی‌کند.

اگر سلول‌های مغز شما برای طولانی مدت اکسیژن دریافت نکنند؛ دچار مرگ می‌شوند. اگر سلول‌های مغز بمیرند؛ مغز دچار آسیب دائمی می‌شود و فرد بخشی از توانایی‌های خود را از دست می‌دهد. خونرسانی دوباره به مغز می‌تواند از بروز بخشی از این آسیب‌ها جلوگیری کند یا از شدت آن کم کند. همین امر سبب می‌شود که پارامتر زمان در کنترل سکته، اهمیت زیادی داشته باشد.

علائم سکته مغزی خاموش

سکته مغزی خاموش به وضعیتی گفته می‌شود که بخشی از مغز خون کافی دریافت نمی‌کند و مغز صدمه می‌بیند؛ اما علائم مشخصی ظاهر نمی‌شود. علائم سکته مغزی خاموش واضح نیست و نشانه‌های مشخصی ندارد. این نوع سکته تنها با آزمایشات پزشکی مانند اسکن mri قابل تشخصی است. سکته مغزی خاموش دراثر تنگ شدن عروق ایجاد می‌شود. این عروق ممکن است به‌خاطر ایجاد لخته یا خونریزی مغزی بسته شوند.

 

تفاوت علائم سکته مغزی خاموش با سکته مغزی

سکته خاموش مغزی علائم مشخصی ندارد. درواقع شاخصه اصلی سکته خاموش مغزی این است که هیچ نشانه و علائم مشخصی ندارد. گاهی فرد حتی متوجه بروز این نوع سکته نمی‌شود. بارزترین تفاوت سکته خاموش مغزی با سکته مغزی در علائم ظاهری آن است. سکته مغزی خاموش هیچ علائم و نشانه ظاهری مشخصی ندارد. درحالی‌که سکته مغزی علائم مشخصی از جمله مشکل در تکلم، بی‌حسی و ضعف عضلات در بخش‌هایی از صورت و اندام و غیره دارد. تشخیص سکته مغزی خاموش با تصویربرداری مغزی مانند MRI انجام می‌شود؛ اما سکته مغزی را می‌توان با تصویربرداری مغزی و همچنین مشاهده علائم بالینی تشخیص داد.

در سکته خاموش مغزی ممکن است مشکلات حافظه، تمرکز، کنترل حرکتی و غیره ایجاد شود؛ اما که مشکلات عملکرد در سکته مغزی شدت بیشتری داشته و ناتوانی، مشکل گفتاری و غیره را در پی دارد. هدف از درمان سکته خاموش مغزی معمولا تکرار و کنترل سکته و جلوگیری از عوارض آن است؛ اما درهدف از درمان سکته مغزی خاموش خونرسانی به مغز و بازگردان آن و جلوگیری از مرگ بیمار است.

عوارض سکته مغزی خاموش

سکته مغزی خاموش وضعیتی است که مغز خون کافی دریافت نکرده و مغز دچار صدمات جدی می‌شود. این صدمات خاموش هستند و علائم مشخصی ندارند. این سکته به‌خاطر نداشتن علائم ظاهری و عملکرد مشخص، معمولا تشخیص داده نمی‌شود و تنها از طریق اسکن MRI قابل تشخیص است. سکته مغزی خاموش می‌تواند ناشی از تنگ و بسته شدن عروق خونی باشد. درصورتی‌که سکته خاموش مغزی مدام تکرار شده و اتفاق بیفتد؛ فرد در معرض آسیب جدی مغزی قرار می‌گیرد.

سکته مغزی خاموش باعث زوال شناختی و زوال عقل می‌شود و تاثیر شدیدی روی حافظه دارد. با گذشت زمان تاثیرات سکته‌های خاموش متعدد درنهایت آسیب بیشتر حافظه و مشکلات مغزی بیشتر را در پی دارد. تاثیرات سکته مغزی خاموش مکرر درنهایت باعث می‌شود که عملکرد صحیح مغز با مشکل مواجه شود. عوارض سکته خاموش مغزی می‌تواند شامل عملکرد و گفتار هم بشود چرا که در این نوع سکته، معمولا سلول‌هایی که مسئول این کارها هستند؛ آسیب دیده و می‌میرند.

 

پیشگیری از سکته مغزی خاموش

برای پیشگیری از سکته خاموش مغزی بهتر است وضعیت سلامتی خود را همواره بررسی و چک کنید. مواردی مانند فشار خون بالا، بیماری‌های قلبی، بیماری‌های عروقی، دیابت یا ضربان قلب نامنظم، احتمال بروز سکته مغزی خاموش را افزایش می‌دهد. با اصلاح سبک زندگی و داشتن لایو استایل سالم به کاهش احتمال بروز سکته قلبی و همچنین بیماری‌های قلبی کمک می‌کند. برای جلوگیری از بروز سکته مغزی خاموش، کارهای زیر را انجام دهید:

  • فشارخون را مرتب چک کرده و از بالا رفتن آن جلوگیری کنید
  • کلسترول خون را مدام چک کنید
  • سطح قند خون را چک کرده و مطمئن شوید که همواره در لول مناسبی قرار داشته باشد.
  • درصورتی‌که سیگار مصرف می‌کنید؛ آن را کاهش دهید
  • رژیم غذایی استفاده کنید که حاوی مقادیر زیادی میوه، سبزیجات تازه و غلات کامل باشد.
  • از مصرف چربی‌های اشباع شده و نمک و شکر بپرهیزید.
  • منظم ورزش کنید.
  • وز‌تان را متعادل نگه دارید.

معمولا سکته مغزی و قلبی با هم مرتبط هستند. چراکه هر دو ناشی از گرفتگی رگ‌ها در ارگان‌های اصلی بدن یعنی قلب و مغز ناشی می‌شوند. سکته خاموش مغزی معمولا در افراد بیشتر از 65 سال بروز می‌کند. به‌خصوص افرادی که بیماری‌های قلبی دارند؛ بیشتر دچار سکته خاموش می‌شوند. عادت‌ها و برنامه‌های غذایی پیشگیرانه باید در طول سال‌های جوانی فرد رعایت شود. می‌توان با ورزش کردن 3 تا 5 با در هفته، رعایت رژیم غذایی مناسب، پایین نگه داشتن فشار خون، ترک سیگار، کاهش مصرف قند، کاهش مصرف الکل و نمک از احتمال بروز سکته خاموش مغزی کاست.

سخن آخر

سکته مغزی خاموش از نرسیدن خون به بخش‌هایی از مغز ناشی می‌شود. این عارضه سبب مرگ سلول‌های مغز شده و باعث از دست رفتن برخی از توانایی‌ها در فرد مانند توانایی گفتاری یا عملکرد می‌شود. سکته خاموش مغزی معمولا نشانه‌های ظاهری مشخصی ندارد و تنها با آزمایش‌ها و MRI قابل تشخیص است. درمان سکته مغزی خاموش برای جلوگیری از بروز دوباره آن و خونرسانی به مغز برای کاهش آسیب‌ها انجام می‌شود. هرچه درمان زودتر شروع شود؛ احتمال اینکه بهبودی صورت گرفته و میزان آسیب کمتر شود؛ بالا می‌رود.

سوالات متداول

علائم اصلی سکته مغزی چقدر است؟

علائم سکته مغزی خاموش شامل مواردی مانند ضعف یا فلج بدن، مشکلات گفتاری، سردردهای ناگهانی و شدید، و نداشتن کنترل روی بخش‌هایی از بدن است. هرچند در سکته خاموش مغزی معمولا این علائم وجود ندارد و سکته تنها از طریق آزمایش مشخص می‌شود.

آیا می‌توان از بروز سکته جلوگیری کرد؟

با مدیریت شرایط فیزیکی و کنترل عواملی مانند فشار خون یا مراقبت از سیستم قلبی و عروقی و داشتن فعالیت بدنی کافی می‌توان از بروز سکته جلوگیری کرد.

مطالب مرتبط

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید