دیابت حالتی است که در آن توانایی بدن در استفاده از گلوکز بهعنوان منبع انرژی تحت تاثیر قرار میگیرد. گلوکز شکلی از کربوهیدرات است که از غذاهایی چون نان، پاستا، برنج، سیبزمینی، میوهها و برخی سبزیجات به دست میآید.
گلوکز در کبد سنتز میشود و از طریق خوان برای انجام فرآیندهای سلولی، سراسر بدن منتقل میشود. برای استفاده از گلوکز بهعنوان منبع انرژی، انسولین برای رساندن گلوکز به سلولها لازم است. انسولین یک هورمون است که در سلولهای خاصی در پانکراس ساخته میشود. انسولین باعث تنظیم میزان گلوکز خون بهوسیلهی تحریک حذف گلوکز از خون و دریافت آن در ماهیچهها، کبد و سلولهای چربی و جاهایی که میتواند در آنجا ذخیره گردد میشود.
گاهی بدن به مقدار کافی انسولین تولید نمیکند و یا سلولها به درستی در برابر انسولین پاسخ نمیدهند؛ و در این هنگام سطح گلوکز خون میتواند بالا رود چون سلولها محروم از انرژی هستند. وقتی سطح گلوکز خون خیلی بالا رود می تواند باعث تخریب رگهای خونی کوچک در چشم، کلیه، قلب، سیستم عصبی شود و به این علت است که دیابت همراه با افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، بیماریهای کلیوی، کاهش قدرت بینایی و مشکلات عصبی است.
انواع دیابت
تفاوتهای عدیدهای بین انواع دیابت وجود دارد.
دیابت نوع یک زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن به اشتباه سلولهای بتای پانکراس را مسیول تولید انسولین است را مورد هجوم قرار میدهد، در نتیجه بدن قادر به تولید انسولین کافی برای تنظیم سطح گلوکز خون نیست. تنها 5 درصد دیابتیها از دیابت نوع 1 رنج میبرند که عواملی چون وراثت، عوامل محیطی و … عامل بروز این نوع از دیابت هستند.
دیابت نوع 2 وقتی است که بدن توانایی تولید انسولین کافی را ندارد و باعث گرسنگی بیش از حد سلولها میشود. این نوع دیابت وابسته به انسولین نیست و در بزرگسالان شایع است. اما این روزها به شکل روزافزونی در کودکان نیز بیشتر شده است. بدن انسولین ترشح می کند اما به اندازهی کافی نیست.
دیابت بارداری: در دوران بارداری رخ می دهد و پس از تولد کودک از بین میرود. کسانی که دیابت بارداری را تجربه میکنند، احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 در سالهای بعد در آنها بیشتر است. 1/29 میلیون نفر در آمریکا یعنی چیزی حدود 3/9 درصد از جمعیت آمریکا مبتلا به دیابت هستند. در 7/1 میلیون نفر از افراد بیست ساله و بالاتر دیابت تشخیص داده شده است.
دیابت نوع 2 شامل 95 درصد از کل دیابتیهاست و معمولاً همراه چاقی، عدم فعالیت بدنی و … است.
با انتخاب غذاهای سالم، فعالیتهای بدنی و کنترل وزن خود از بروز دیابت جلوگیری نمایید.
مطالب مرتبط
مطالب پيشنهادي
دکتر همه
- فیلم آموزشی چگونه دستگاه فشار خون مناسب خریداری کنیم؟
- سطح قند خون تان را اندازه گیری نمایید
- فیلم آموزشی واریس و رگهای واریسی
- انواع دماسنج یا ترمومتر پزشکی و طرز کار با آنها
- کدام لیزر IPL، دایود یا الکساندایت مناسب است
- تفاوت ونیرها و لمینیت های کامپوزیتی دندان
- رابطه جنسی در دوران بارداری و پس از زایمان
- ۸ دلیل لکه بینی در فاصله دو پریود زنان
دیدگاه ها