علل، علائم و درمان بلوغ

دکتر ستیلا دلیلی

view

علل، علائم و درمان بلوغ

بلوغ

علاِئم

  • پریشان حالی
  • برآمدگی
  • تغییرات شخصیتی
  • خُلق متغیر
  • به سختی تمرکزکردن
  • خشم

سن بلوغ به زمانی اطلاق می شود که نوجوان از نظر جنسی بالغ می شود.که این سن در دختران در سنین 8الی 14 سال و در پسران از 12 تا 16 سالگی است.در این دوران، مغز هورمون هایی را به هدف تغییراتی در بدن آزاد می کند.این تغییرات در دختران شامل: رشد سینه ها، رویش مو بر روی اندام تناسلی و زیر بغل ها، جوش زدن،بوی بدن، شروع قاعدگی و در پسران شامل: بزرگ شدن بیضه ها و آلت تناسلی،رویش موها در ناحیه تناسلی و زیربغل ها، بوی بدن، کلفت شدن صداها، بزرگ شدن عضلات،جوش زدن و رویش موهای صورت است. بسیاری از نوجوانان نسبت به تغییرات جسمی شان احساس خجالت می کنند.در این دوره تحولات عاطفی اتفاق می افتند و فرد از خردسالی به بزرگسالی منتقل می شود. درک اینکه چه تغییراتی در این دوران اتفاق می افتند، گذر از این دوره را آسان تر خواهد کرد.

بلوغ زودرس زمانی اتفاق می افتد که نشانه های بلوغ،زودتر از موعد در کودک ظاهر شوند. در دختران بین اضافه وزن و بلوغ زودرس ارتباط وجود دارد . بلوغ زودرس معمولا در پسران کمتر اتفاق می افتد. این نوع بلوغ معمولا به علت یک مشکل سلامتی اتفاق می افتد.و کودکانی که به آن مبتلا می شوند، رشد قدی شان خیلی زود قطع می شود که باعث کوتاه قدی شان در بزرگسالی می شود.

خود مراقبتی در بلوغ

برای مراقبت از خود در دوران بلوغ موارد زیر را رعایت کنید: پوستتان را دو بار در روز با یک صابون نرم و ملایم بشویید. برای درمان جوش صورت از داروهای ضدجوش استفاده کنید. از خوششبو کننده های بدن و عرق گیرها برای از بین بردن بوی بدن استفاده کنید. برای کاهش درد قاعدگی از مسکن ها استفاده کنید. از مصرف آسپیرین خودداری کنید زیرا باعث سندروم "ری" می شود.بیماری نادر اما کشنده در کودکان کمتر از 18 سال.

پزشک چگونه بلوغ را تشخیص میدهد

پزشک با انجام معاینه فیزیکی و گرفتن شرح حال متوجه می شود که کودک در دوران بلوغ قرار دارد یا نه؟ برای کودکانی که زودتر یا دیرتر از موعد بلوغ می شوند، انجام آزمایشات خونی،عکسبرداری با اشعه X، سی تی اسکن یا ام آر آی برای یافتن علت این موضوع انجام می گیرد.

عوامل خطر ابتلا به بلوغ

بلوغ زودرس یا دیررس می تواند ریشه فامیلی داشته باشد.

درمان بلوغ

کودکانی که تاخیر در بلوغ دارند، ممکن است احتیاج به هورمون درمانی داشته باشند.

چه زمان به پزشک مراجعه کنید

اگر فرزندتان در سن بلوغ است و سوالاتی درباره این دوران دارید، از پزشکتان بپرسید. هم چنین اگر دخترتان قبل از سن 7سالگی، سینه اش رشد کرد و رویش موی ناحیه تناسیلی اش شروع شد،یا پسرتان قبل از سن 9 سالگی آلت تناسلی و بیضه هایش بزرگ شدند، این موضوع را به پزشک اطلاع دهید. اگر نشانه های بلوغ تا سن 14 سالگی ظاهر نشدند نیز به پزشک مراجعه کنید.

انتظار میرود در بلوغ

اکثر دختران در سنین 10 الی 14 سالگی دچار بلوغ می شوند.البته تعدای از دختران نیز در سن 8 سالگی دوران بلوغشان شروع می شود. پسران کمی دیرتر از دختران به دوران بلوغ می رسند.یعنی بین سال های 12 تا 16 زندگی شان. نکته قابل گفتن این است که همه کودکان در یک سن مشخص به سن بلوغ نمی رسند.بنابراین ممکن است اینکه دو فرد هم سن ، در دو مرحله مختلف از دوران بلوغشان قرار داشته باشند. انحنای بدن دختران بیشتر می شود و چرببی دور ران ها، سینه و باسن بیشتر می شود.حدود 13 سالگی، جوش ها بروز می کنند.قاعدگی نیز 6ماه پس از شروع دوران بلوغ، آغاز می شود. علاوه بر علایمی که برای بلوغ پسران گفته شد، نعوظ آلت جنسی نیز در آنان بروز می کند ممکن است زمانی که در شب خوابیده اند، انزال کنند. پسران در شب زمانی که خوابند دچار انزال می شوند که به این وضعیت "رویای خیس" گفته می شود. هم دختران و هم پسران در این دوران ،رشد میکنند.هم قدشان بلندتر و هم وزنشان بیشتر می شود و اغلب ئر پایان دوران بلوغ به قد نهایی شان در بزرگسالی می رسند.

میزان ابتلا به بلوغ

هر فردی در طی رشد خود، دوران بلوغ را نیز خواهد داشت.

بیشتر بخوانید :

بلوغ زودرس چیست؟

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید