کمبود گلوکز-6-فسفات دِهیدروژناز یا همان «کمبودG6PD» به مدت کوتاه، وضعیتی است که سلولهای قرمز خون را درگیر مینماید. G6PD، پروتیینی موجود در سلولهای خون است که به آنها در عملکرد طبیعیشان کمک میکند. در افراد دارای کمبودG6PD، مقدار بسیار کمی از این پروتیین داخل سلول های قرمز خونی موجود می باشد.
تخریب سلول های قرمز خون توسط بدن «همولیز« نامیده می شود. همولیز می تواند منجر به حالتی به نام کم خونی شود که در آن میزان سلول های قرمز خونی بدن بسیار پایین می باشد.
کمبود G6PD، بیماری مادرزادی است که افراد با ابتلا به آن متولد می شوند. این کمبود به دلیل نبود یک ژن طبیعی ایجاد می گردد. انواع مختلفی از کمبود G6PD وجود دارد.
کمبود G6PD در برخی گروه های مردمی نسبت به دیگر گروه ها، رایج تر است. این حالت در افراد آفریقایی- آمریکایی و افرادی که دارای منشا خانوادگی مدیترانه ای یا خاورمیانه ای هستند، معمول تر می باشد.
در رایج ترین نوع کمبود G6PD، همولیز در تمام طول عمر رخ نمی دهد. بخش هایی از همولیز تنها هنگامی که آنها با برخی موارد دیگر همراه شوند، پدیدار می گردد. مکمل های رایج عبارتند از:
- عفونت های خاص
- داروهای ویژه مانند آنتی بیوتیک «سولفا» و داروهایی برای درمان مالاریا
- غذاهای خاص مانند باقالا
- استنشاق یا لمس مواد شیمیایی خاص مانند آنهایی که در قرص نفتالین موجود هستند.
علایم کمبود G6PD چیست؟
- علایم به نوع کمبود G6PD که فرد به آن مبتلا است، بستگی دارد. اکثر افراد تا زمانی که یک قسمت از همولیز با 1 مورد دیگر آمده در بالا، همراه نشود، علایمی نشان نمی دهند. این علایم می تواند شامل موارد زیر باشند:
- زردی، که در هنگام زرد شدن پوست یا سفیدی چشم آشکار می شود
- رنگ پریدگی پوست یا لب، زبان، یا قسمت داخل پلک
- درد کمر یا شکم
نادرترین انواع کمبود G6PD می توانند با علایم دیگر بروز نماید. بطور مثال، نوع 1 منجر به ایجاد زردی در نوزادان تازه متولد شده می شود. انواع دیگر منجر به ایجاد علایم کم خونی که شامل سردرد و احساس خستگی یا ضعف است، می گردد.
بیشتر بخوانید
مطالب مرتبط
مطالب پيشنهادي
دکتر همه
- فیلم آموزشی چگونه دستگاه فشار خون مناسب خریداری کنیم؟
- سطح قند خون تان را اندازه گیری نمایید
- فیلم آموزشی واریس و رگهای واریسی
- انواع دماسنج یا ترمومتر پزشکی و طرز کار با آنها
- کدام لیزر IPL، دایود یا الکساندایت مناسب است
- تفاوت ونیرها و لمینیت های کامپوزیتی دندان
- رابطه جنسی در دوران بارداری و پس از زایمان
- ۸ دلیل لکه بینی در فاصله دو پریود زنان
دیدگاه ها