همه چیز درباره تخمدان پلی کیستیک
دکتر آفاق حسن زاده راد
تخمدان پلی کیستیک
علاِئم
- دردیاناراحتی
- رشد بیش از حد موهای بدن
درباره تخمدان پلی کیستیک
سندروم تخمدان پلی کسیتیک (PCOS) مهم ترین علت ناباروری در خانم هاست.در اکثر مبتلایان (نه همه آنان) تخمدان ها پر از کیست های کوچک است. تخمک گذاری در مبتلایان یا نامنظم است یا اصلا صورت نمی گیرد.این افراد مشکلاتی در باردار شدن نیز دارند. سایر علایم این بیماری شامل: قاعدگی نامنظم، افزایش موی بدن و صورت، آکنه، و چاقی است. پزشکان علت دقیق این بیماری را نمی دانند اما موضوع آشکار آن است این بیماری زمانی ایجاد می شود که تعادل هورمون های بدن بهم بریزد.در زنان مبتلا به PCOS هورمون های جنسی مردانه ، بیشتر تولید می شوند.تعادل سایر هورمون ها از جمله استروژن، پروژسترون، و انسولین نیز بهم می خورد.به مرور زمان، مخصوصا اگر این بیماری کنترل نشود، خطر بروز مشکلاتی مانند سقط جنین مکرر، دیابت، بیماری های قلبی و سرطان افزایش می یابد.
آیا میدانید تخمدان ها به طور طبیعی مقدار اندکی هورمون جنسی مردانه که به آنها "آندروژن" می گویند، می سازند.از هر دونفری که به سندروم تخمدان پلی کیستیک مبتلا هستند، 1 نفر تا قبل از سن 40 سالگی به دیابت یا پری دیابت( قند خون فرد در مرز دیابت قرار دارد) مبتلا می شوند.در مبتلایان به این سندروم خطر ابتلا به بیماری های قلبی 7 برابر بیشتر از کسانی است که به آن مبتلا نیستند.
بیشتر بخوانید :
ده مشکل رایج بدن زنان که هر زن باید بداندخود مراقبتی در تخمدان پلی کیستیک
برای کنترل این بیماری و پیشگیری از عوارض طولانی مدت آن انجام راهکارهای زیر کمک کننده است: ورزش منظم، داشتن رژیم غذایی سالم، کاهش وزن برای متعادل کردن هورمون ها و منظم کردن سیکل قاعدگی عدم مصرف سیگار داروهای درمان کننده آکنه و مشکلات پوستی از بین بردن موهای زائد با لیزر، استفاده از وکس(جلبک)، موچین و الکترولیز عضویت در گروه هایی حمایت کننده تا بر احساس غم و افسردگی غلبه کنید. برای کنترل این بیماری و پیشگیری از عوارض طولانی مدت آن انجام راهکارهای زیر کمک کننده است: ورزش منظم، داشتن رژیم غذایی سالم، کاهش وزن برای متعادل کردن هورمون ها و منظم کردن سیکل قاعدگی عدم مصرف سیگار داروهای درمان کننده آکنه و مشکلات پوستی از بین بردن موهای زائد با لیزر، استفاده از وکس(جلبک)، موچین و الکترولیز عضویت در گروه هایی حمایت کننده تا بر احساس غم و افسردگی غلبه کنید.
پزشک چگونه تخمدان پلی کیستیک را تشخیص میدهد
برای تشخیص این بیماری پزشک از بیمار شرح حال می گیرد و معاینه فیزیکی شامل معاینه لگنی برای ارزیابی وضعیت تخمدان ها انجام می دهد.هم چنین ممکن است برای تشخیص بهتر نیاز به انجام آزمایشات خونی برای ارزیابی سطح هورمون ها و بررسی دیگرنشانه های این سندروم انجام گیرد. سونوگرافی واژینال نیز می تواند بزرگی تخمدان ها یا تخمک های زیاد مجود در تخمدان ها را نشان دهد.
عوامل خطر ابتلا به تخمدان پلی کیستیک
داشتن سابقه فامیلی مثبت ابتلا به PCO، قاعدگی نامنظم یا دیابت خطر ابتلا به این سندروم را افزایش می دهد.
درمان تخمدان پلی کیستیک
این سندروم درمان قطعی ندارد اما می توان با کنترل علایم و پیشگیری از ابتلا به بیماری های یگر مانند دیابت، بیماری های قلبی و سرطان آن را کنترل کرد. درمان نیز شامل: تغییر سبک زندگی( شامل: ورزش کردن، رژیم غذایی ساالم، و عدم مصرف سیگار)، و هم چنین استفاده از قرص های جلوگیری از بارداری برای منظم کردن سیکل قاعدگی، کاهش سطح هورمون های مردانه، و درمان سایر علایم مانند آکنه است. متفورمین (گلوکوفاژ) برای تنظیم قندخون، کاهش تستوسترون و درمان سایر علایم به کار می رود.داروهای محرک تخمک گذاری نیز برای درمان ناباروری،و ضد آندروژن ها برای کاهش ریزش مو و آکنه به کار می روند.
چه زمان به پزشک مراجعه کنید
اگر علایم این سندروم مثل قاعدگی نامنظم دارید، به پزشک مراجعه کنید.اگر این بیماری برای شما تشخیص داده شده است، ضروری است که همیشه تحت نظر پزشک باشید تا از بروز مشکلات سلامتی وابسته به آن جلوگیری کنید.
انتظار میرود در تخمدان پلی کیستیک
علایم این بیماری طی سالیان به آرامی پیشرفت می کنند و در افراد مختلف متفاوتند.برخی خانم ها علایم متعددی دارند در مقابل برخی دیگر فقط چند علامت از خودشان بروز می دهند. شایع ترین دلایلی که باعث می شوند یک خانم مبتلا به تخمدان پلی کیستیک به پزشک مراجعه کند، اختلالات قاعدگی، ریزش مو، ناباروری و افزایش وزن است. درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد، اما می توان آن را کمترل کرد.اگر بعد از تشخیص این بیماری، فرد به صورت مرتب به پزشک مراجعه کند و غربالگری شود، سبک زندگی سالم را برای خودش انتخاب کند تا از اثرات طولانی مدت جدی آن مانند دیابت و بیماری های قلبی پیشگیری کنند.
میزان ابتلا به تخمدان پلی کیستیک
از هر 10 الی 20 خانمی که در سنین باروری قرار دارند، 1 نفر مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک است.
حقایقی درمورد تخمدان پلی کیستیک
این بیماری اغلب از اوایل سنین نوجوانی شروع می شود و می تواند بر دختران 11 ساله اثر بگذارد.
عوامل تشدید کننده تخمدان پلی کیستیک
اضافه وزن داشتن این بیماری را تشدید می کند.
بیشتر بخوانید :
تشخیص علایم اختلالات هورمونی در زناندکتر آفاق حسن زاده راد۳۹۶ مطلب
مطالب مرتبط
مطالب پيشنهادي
دکتر همه
- فیلم آموزشی چگونه دستگاه فشار خون مناسب خریداری کنیم؟
- سطح قند خون تان را اندازه گیری نمایید
- فیلم آموزشی واریس و رگهای واریسی
- انواع دماسنج یا ترمومتر پزشکی و طرز کار با آنها
- کدام لیزر IPL، دایود یا الکساندایت مناسب است
- تفاوت ونیرها و لمینیت های کامپوزیتی دندان
- رابطه جنسی در دوران بارداری و پس از زایمان
- ۸ دلیل لکه بینی در فاصله دو پریود زنان
دیدگاه ها