سرطان رکتوم یا مقعد را بهتر بشناسید

دکتر حمیدرضا بادلی

view

سرطان رکتوم یا مقعد را بهتر بشناسید

سرطان رکتوم یا مقعد 

علاِئم

  • درد یا ناراحتی
  • مدفوع خونی و یا رنگی
  • یبوست
  • خستگی
  • حرکات روده دردناک
  • از دست دادن وزن (غیر ارادی)

درباره سرطان رکتوم یا مقعد

سرطان رکتوم در ناحیه رکتوم یعنی چند اینچ انتهایی روده بزرگ اتفاق می افتد.مواد دفعی از طریق رکتوم از بدن خارج می شوند.هر کسی می تواند به این سرطان مبتلا شود اما افراد بالای 50 سال که سابقه پلیپ دارند، بیشتر در معرض ابتلا به این نوع سرطان هستند. اگر علایمی مانند وجود خون در مدفوع یا اسهال یا یبوست مداوم دارید، به پزشک مراجعه کنید. اما به یاد داشته باشید که بیماری های دیگر که کم خطرترند نیز علایمی مشابه با سرطان رکتوم دارند.

آیا میدانید افرادی که به سن 50 سال رسیده اند، باید برای غربالگری سرطان کولورکتال کولونوسکوپی شوند. افرادی که در معرض خطر ابتلای بیشتری نسبت به سایرین قرار دارند، باید از سن پایین تر شروع کنند.در نهایت از هر 20 نفر، 1 نفر به این نوع سرطان مبتلا می شوند. هر پند که پزشکان به رعایت رژیم پرفیبر توصیه دارند اما محققان مدرکی که ثابت کند که غذاهای پر فیبر از سرطان روده جلوگیری می کند، ندارند. لازم به ذکر است که از 1985 تعداد مبتلایان به سرطان رکتوم که سن کمتر از 40 داشته اند، رو به افزایش است.

خود مراقبتی در سرطان رکتوم یا مقعد

با انجام کارهای زیر از خودتان مراقبت کنید: خوردن غذاهای سالم و ورزش منظم کاهش استرس با انجام تکنیک ها آرام سازی مانند ورزش های هوازی و مدیتیشن

پزشک چگونه سرطان رکتوم یا مقعد را تشخیص میدهد

با گرفتن شرح حال و معاینه فیزیکی این بیماری قابل تشخیص است.برای تشخیص بهتر ممکن است نیاز به انجام تست های دیگری مانند: معینه رکتوم، سیگموئیدوسکوپی یا کولونوسکوپی، آزمایشات خونی، بیوپسی( نمونه برداری)، عکسبرداری ایکس ری، سی تی اسکن، ام آر آی و دیگر آزمایشات، نیز باشد.

بیشتر بخوانید :

سرطان پستان و علایم آن

عوامل خطر ابتلا به سرطان رکتوم یا مقعد

عوامل خطر این بیماری شامل موارد زیر است: سن بالای 50 سال سابقه فامیلی مثبت برای سرطان روده بزرگ و هم چنین پولیپ های بزرگ آفریقایی-آمریکایی بودن، تبار اروپای شرقی، سابقه پولیپ، سابقه ابتلا به سرطان کولون یا رکتوم، تخمدان ها، اندومتریوم یا سینه التهاب روده یا بیماری کرون رژیم غذایی سرشار از چربی حیوانی و کم فیبر، کم فولات و کم کلسیم سیگار کشیدن بیماری های ژنتیکی که بر روی کولون یا رکتوم اثر می گذارند.

درمان سرطان رکتوم یا مقعد

درمان این بیماری شامل: رادیوتراپی، شیمی درمانی، جراحی، دارودرمانی است.

چه زمان به پزشک مراجعه کنید

اگر علایمی مانند: وجود خون در مدفوع، اسهال یا یبوست مزمن دارید به پزشک مراجعه کنید. هم چنین اگر علاوه بر علایم سرطان رکتوم، درد شدید شکمی و استفراغ نیز دارید، سریعا به پزشک مراجعه کنید.

انتظار میرود در سرطان رکتوم یا مقعد

تقریبا تمامی سرطان های روده ابتدا با پولیپ های روده بزرگ شروع می شوند.اکثر پولیپ ها سرطانی نیستند اما به مرور زمان ممکن است سرطانی شوند. کسانی که علایم سرطان رکتوم را دارند، باید کولونوسکوپی شوند. پزشک از طریق کولونوسکوپ(لوله باریکی که در سر آن دوربینی برای مشاهده روده ها وجود دارد) پولیپ ها را برمیدارد و آنها را برای آزمایشگاه می فرستد تا ببیند آیا سرطانی هستند یا خیر؟ اگر شخصی مبتلا به سرطان باشد، درمان های زیر برایش انجام می شود: جراحی، شیمی درمانی، رادیوتراپی، و دارودرمانی. اگر این سرطان به موقع تشخیص داده شود، در 90 %موارد قابل درمان است.اما درمان سرطان هایی که متاستاز داده اند(پخش شده اند) سخت تر است. از آنجایی که احتمال بازگشت بیماری وجود دارد، بیمارانی که به درمان پاسخ داده اند و بهبود یافته اند باید به طور مداوم تحت نظر پزشک باشند.

میزان ابتلا به سرطان رکتوم یا مقعد

سالانه، از هر 2100 نفر یک نفر به سرطان روده بزرگ مبتلا می شود.اما تعداد دقیقی از تعداد مبتلایان به سرطان رکتوم (به تنهایی) مشخص نیست.

حقایقی درمورد سرطان رکتوم یا مقعد

بیشتر از 90% افراد مبتلا به سرطان روده بزرگ، بالای 50 سال سن دارند

دکتر حمیدرضا بادلی

دکتر حمیدرضا بادلی۶۳۳ مطلب

فوق تخصص کلیه کودکان
بیماری های کلیه مجاری ادرار فشارخون همودیالیز،دیالیزصفاقی اختلالات ادرارکردن(بی اختیاری ادراروشب ادراری) کودکان ونوجوانان
دارای بورد تخصصی از دانشگاه علوم پزشکی ایران و بورد فوق تخصصی ازدانشگاه علوم پزشکی شیراز

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید