بیماری کلیه پلی کیستیک چیست؟
دکتر حمیدرضا بادلی
همه چیز در مورد کلیه های پلی کیستیک
به دلیل ایجاد تعداد بسیار زیادی کیست در کلیه ها، اندازه کلیه ها بزرگتر از حد طبیعی میشود و با گذشت زمان کارکرد کلیه ها به تدریج کاهش مییابد. کیستها حالت بدخیمی ندارند به دلیل وجود تعداد زیادی کیست در حال تشکیل و افزایش سایز آن ها کلیه ها به تدریج فعالیت طبیعی خود را از دست میدهند.
در بیماری کلیه پلی کیستیک ممکن است کیست ها در ارگان های دیگر مانند کبد و تخمدان هم ایجاد شوند. از شدیدترین عوارض این بیماری فشار خون بالا و نارسایی مزمن کلیه میباشد.
شدت درگیری این بیماری در افراد مختلف متفاوت است بعضی از عوارض این بیماری قابل پیشگیری میباشد با تغییر روش زندگی میتوان تا حدی از شدت عوارص کاست.
علائم بیماری کلیه پلی کیستیک
- بیماری پرفشاری خون
- دردهای پهلو یا ناحیه کمر
- سردرد
- احساس پری در ناحیه شکم
- افزایش سایز شکم به دلیل وجود کلیه های بزرگتر از حد طبیعی
- خون در ادرار یا هماچوری
- سنگ کلیه ها
- نارسایی کلیه ها
- عفونتهای دستگاه ادراری
علت بیماری کلیه پولی کیستیک چیست؟
این بیماری به دلیل ژن معیوب ایجاد میشود که معمولاً از افراد خانواده به فرد مبتلا به ارث میرسد. ندرتا ممکن است در خانواده این ژن وجود نداشته باشد و به اصطلاح موتاسیون باعث ایجاد بیماری کلیه پلی کیستیک گردد.
چند نوع بیماری کلیه پلی کیستیک وجود دارد؟
- نوع اتوزومال غالب ADPKD این بیماری معمولاً در دهه سوم و چهارم زندگی علائم آن بروز خواهد کرد. در این بیماری تنها وجود یک پدر یا مادر مبتلا به بیماری یا حامل ژن برای بیمار کردن فرزند خود کافیست. اگر کسی مبتلا به این بیماری باشد در ۵۰ درصد بچه ها ممکن است این ژن باعث بیماری در آنها گردد. تقریباً ۹۰ درصد بیماری های کلیه پلی کیستیک از این نوع می باشند.
- نوع اتوزومال مغلوب کلیه پلی کیستیک ARPKD : این نوع نسبت به نوع قبلی شیوع کمتری دارد و معمولاً بلافاصله بعد از زمان تولد علائم آن بروز می نماید. برای ابتلاء این بیماری پدر و مادر باید حامل ژن این بیماری باشند.
مهمترین عوارض کلیه پلی کیستیک کدام است؟
- فشار خون بالا که اگر به درستی درمان نشود میتواند باعث شد سرعت در پیشرفت نارسایی کلیه شود.
- کاهش عملکرد کلیه ها رشد بیشتر کیست ها از یک طرف و عوارضی مانند فشار خون بالا کارکرد کلیه ها را به تدریج کاهش پیدا می دهند. تقریباً نیمی از افراد مبتلا به کلیه پلی کیستیک در سن بالای ۶۰ سالگی ممکن است نیاز به دیالیز یا پیوند کلیه داشته باشند.
- حاملگی و کلیه پلی کیستیک: تعدادی از زنان حامله ممکن است با بیماری کلیه پلی کیستیک دچار مشکل نشوند اما در عده ای از بخصوص آنهایی که در گذشته فشار خون بالاتر از حد نرمال داشته اند ممکن است دچار عارضه ی شدید به نام پره کلامپسی شوند.
- گاهی ممکن است کیست در کبد هم رشد نباید و در کبد نیز باعث ایجاد مشکلاتی گردد
- آنوریسم مغزی در بیماران مبتلا به کلیه پلی کیستیک: بیماران مبتلا به این بیماری در ریسک بالای آنوریسم مغزی هستند بنابراین این بیماران به صورت دوره ای باید توسط پزشک مورد معاینه قرار گیرند
- بیماری دریچه قلب در بیماران مبتلا به کلیه پلی کیستیک: از هر چهار بیمار مبتلا به کلیه پلی کیستیک یک نفر از آنها ممکن است دچار پرولاپس دریچه میترال گردد
- درگیری روده بزرگ یا کلون در بیماری پلی کیستیک کلیه: در تعدادی از این بیماران ممکن است کیسه ها یا تودهایی بنام دیورتیکول ایجاد شود.
- دردهای مبهم شکمی یا درپهاوها ممکن است به دلیل رشد بیش از اندازه کیست ها و فشار به بافتهای مجاور ایجاد شود.
روش های تشخیص بیماری کلیه پلی کیستیک:
- سونوگرافی از دستگاه کلیه ها و مجاری ادراری
- سی تی اسکن شکم و لگن
- ام آر آی MRI
پیشگیری از بیماری کلیه پلی کیستیک:
اگر شما مبتلا به بیماری کلیه پلی کیستیک هستید ممکن است فرزندتان نیز دچار این بیماری شود از این رو لازم است قبل از اقدام به بارداری مشاوره ژنتیک به عمل آورید.
اما اگر مبتلا به بیماری کلیه پلی کیستیک هستید بارعایت نکات زیر میتوانید از پیشرفت بیماریتان جلوگیری نمایید. اقدامات لازم شامل:
- کنترل فشار خون
- مصرف نمک کمتر و رژیم غذایی مملو از میوه و سبزیجات و غلات
- کنترل وزن
- ترک سیگار
- ورزش های منظم روزانه
- کاهش مصرف الکل
امیدوارم با رعایت نکات یاد شده بتوانید از پیشرفت بیماری نارسایی کلیه تا حد امکان جلوگیری نمایید.
دکتر حمیدرضا بادلی۶۳۲ مطلب
متخصصین
مطالب مرتبط
مطالب پيشنهادي
دکتر همه
- فیلم آموزشی چگونه دستگاه فشار خون مناسب خریداری کنیم؟
- سطح قند خون تان را اندازه گیری نمایید
- فیلم آموزشی واریس و رگهای واریسی
- انواع دماسنج یا ترمومتر پزشکی و طرز کار با آنها
- کدام لیزر IPL، دایود یا الکساندایت مناسب است
- تفاوت ونیرها و لمینیت های کامپوزیتی دندان
- رابطه جنسی در دوران بارداری و پس از زایمان
- ۸ دلیل لکه بینی در فاصله دو پریود زنان
دیدگاه ها