دیابت نوع یک به زبان ساده

دکتر شاهین کوه منایی

view

 

دیابت نوع یک به زبان ساده در کودکان

 

دیابت بیماری است که در اثر کمبود انسولین بوجود می آید. اهمیت این بیماری به علت عوارض دراز مدت و مزمنی است که در اثر عدم کنترل قند خون ایجاد می شود.

به بیان ساده، قند زیاد از حد، در دراز مدت با بسیاری از سلول ها و پروتئین های بدن ترکیب می شود و کارایی آنها را مختل می کند و رفته رفته در رگ های کوچک و بزرگ رسوب می کند و زمینه را برای تنگی و لخته روی این سطوح ناصاف آماده می کند.

درگیری در عروق کوچک و بزرگ در دراز مدت باعث درگیری کلیه ها، چشم، قلب، مغز، اعصاب و اندام ها می گردد. کنترل درست دیابت می تواند از این عوارض جلوگیری کرده و شخص، زندگی طبیعی و بدون عارضه داشته باشد. انسولین هورمون بسیار مفید و لازمی است که از لوزالمعده ترشح می شود.  وجود این هورمون علاوه بر تنظیم قند خون، برای رشد و نمو، قد کشیدن، به بلوغ رسیدن و سوخت و ساز چربی ها و پروتئین های بدن لازم است.

 

 

دیابت نوع یک به زبان ساده

 

دیابت بچه ها عمدتاً دیابت نوع یک است که احتمالاً در اثر ورود یک ویروس به بدن ایجاد می شود. البته خود بدن هم باید وضعیت پیش زمینه ای را داشته باشد که طی این اتفاقات سلول های دفاعی خود فرد اشتباهاً به سلول های ترشح کننده انسولین حمله می کند و آنها را از بین می برند و وقتی بیش از 80% سلول های مولد انسولین از بین رفت بیماری خودش را نشان می دهد.

 پس علت اصلی بیماری نبود یا کمبود انسولین است و لذا حتماً برای درمان باید از انسولین استفاده نمود.

دیابت بزرگسالان که دیابت نوع 2 نامیده می شود، به علت دیگری ایجاد می شود و چون فرد مبتلا نیازی به رشد کردن ندارد، لذا در همه موارد انسولین لازم نیست. ولی در تیپ یک حتما باید انسولین زد. دیابت تیپ 2 به علت افزایش سن، چاقی، عدم تحرک فیزیکی و مقاومت به انسولین ایجاد می گردد. اما دیابت بچه ها یا تیپ یک در اثر نبود انسولین است.

 وقتی انسولین نباشد، قند خون بالا می رود و وقتی قند خون به 180 رسید، از راه ادرار دفع می شود و لذا ادرار کردن زیاد و آب خوردن یکی از علائم آن است. چون فرد مبتلا به دیابت نوع یک تمام انرژی موجود در بدن را به شکل ادرار از دست می دهد، لذا سریعاً لاغر می شود، احساس گرسنگی دارد، زیاد می خورد، ولی همچنان لاغرتر می شود.

پس در مجموع علامت های دیابت نوع یک عبارتند از:

 تشنگی

 گرسنگی،

 زیاد خوردن

 لاغر شدن

 زیاد ادرار کردن

 

 

دیابت نوع یک به زبان ساده

 

 این نوع دیابت خیلی سریع اتفاق می افتد و از زمان شروع تا تشخیص بیماری، 2-1 ماه بیشتر طول نمی کشد.

وقتی قند خون ناشتا بیشتر از 125 باشد و یا قند 2 ساعت پس از غذا 200 یا بیشتر باشد، شخص مبتلا به دیابت است.

بیماران دیابتی باید قند خونشان را مرتب کنترل نمایند، تا با راهنمایی پزشک بتوانند کنترل خوبی داشته باشند. بهتر است قبل از هر وعده غذا و 2 ساعت پس از غذا و بسته به نیاز در ساعت های دیگری هم چک شود.

ماه عسل دیابتی چیست؟

گاهی بعد از شروع دیابت (حدود 1 ماه بعد)، نیاز به انسولین کم می شود و مرتب قند بیمار افت می کند، در اینجا اصطلاحاً می گویند که دیابت به ماه عسل رفته است. در این زمان باید انسولین کمتری استفاده شود تا کودک دچار افت قند خون نشود.

فریب این دوران را نباید خورد، چون پس از اتمام این دوره مجدداً قند خون شدیداً زیاد خواهد شد.

افت قند خون یا هیپوگلیسمی

وقتی قند خون دیابتی ها به زیر 70 برسد، آن را هیپوگلیسمی می گویند که خیلی خطرناک است.

 علامت های قند خون پایین عبارتند از:

 رنگ پریدگی

عرق سرد

لرزش دست

 طپش قلب

اختلال حواس

 رفتار غیر طبیعی

 تغییر خلق و خو

خیره شدن به یک جا و احساس گرسنگی شدید

 درد معده

 سر درد

 دو بینی یا سیاهی رفتن چشم

 احساس تکان خوردن عضله

 ضعف عضلات

 فلج و شل شدن

نابینایی و حرکات غیر طبیعی چشم ها

کابوس شبانه و خواب های بد

سر درد صبحگاهی

گریه و جیغ بی مورد در بچه های کوچک

 

دیابت نوع یک به زبان ساده

 

توجه داشته باشید که گاهی ممکن است قند خون پایین هیچ علامتی نداشته باشد.

در صورت بروز این علایم و یا قند خون زیر 70، باید فوراً به بیمار یک مایع قندی مانند آب قند، عسل، نوشابه و یا پودر گلوکز داد تا سریع قندش بالا برود.

ولی اگر بیمار هشیار نیست و نمی تواند بخورد، نباید چیزی داد زیرا خطرناک است. در اینگونه موارد از آمپول گلوکاگون استفاده می شود که سریع قند بیمار را بالا می آورد و سپس باید به بیمارستان مراجعه کرد.

هیچوقت به کودکی که در خواب است انسولین نزنید.

 

دیابت نوع یک به زبان ساده

 

آیا دیابت خوب می شود؟

تحقیقات زیادی بر روی دیابت در حال انجام است که حتماً موفق خواهد شد و دیابت درمان قطعی خواهد شد. اما در حال حاضر بهترین درمان استفاده از انسولین است و به همین دلیل تا آن موقع به فکر کنترل خوب دیابت باشید و در جلوی کودک خود از کاربرد کلمات و جملات نا امید کننده پرهیز کنید، چون روحیه کودک خراب می شود. دیابت اگر خوب کنترل شود از عوارض طولانی مدت آن جلوگیری می شود و فرزند شما عمر طبیعی با کیفیت عالی خواهد داشت.

بعد از مدتی متوجه می شوید که تنظیم و کنترل قند خون خیلی هم سخت نیست و او زندگی راحتی خواهد داشت.

دکتر شاهین کوه منایی

دکتر شاهین کوه منایی۸ مطلب

غدد کودکان
غدد و متابولیسم کودکان و نوجوانان - رشد و تکامل کودکان و نوجوانان

متخصصین

شاهین کوه منایی

شاهین کوه منایی

غدد کودکان

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید