روش علمی ضدعفونی سبزیجات برای پیشگیری از بیماری انگلی فاسیولا

دکتر حمیدرضا بادلی

view

ضدعفونی کردن سبزیجات را در بیماری فاسیولا جدی بگیرید.

یکی از بیماریهایی که اخیرا شایع شده و موج نگرانی را در خانواده ها ایجاد کرده فاسیولاست. یکی از منابع انتقال آن مصرف سبزیجات آلوده به انگل است. به همین خاطر این روزها بسیاری از بیمارانی که به مطب من مراجعه می کنند تمایل دارند در مورد این بیماری بیشتر بدانند.

خیلی از والدین نگرانند که چطور سبزیجات مصرفی شان را ضدعفونی کنند؟

و خیلی از آنها می پرسند که آیا روش خاصی برای پیشگیری و یا از بین رفتن فاسیولا وجود دارد؟

همین سئوالات و نگرانی ها باعث شد من در خصوص این بیماری بیشتر مطالعه کنم. چون در استان گیلان که یکی از استانهای درگیر با فاسیولاست سبزیجات محلی خاصی مانند چوچاق و خالیواش مورد استفاده قرار می گیرد که می تواند به شیوع بیشتر فاسیولا دامن بزند. در بررسی هایی که از منابع معتبر انجام دادم، به مطلب جامعی از معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان برخوردم که با همکاری دکتر کیهان اشرفی استاد انگل شناسی دانشگاه تهیه شده بود. این مطلب خوشبختانه بسیاری از سئوالات و نگرانی ها را برطرف می کند. در ادامه بخشی از این مطلب را که درخصوص چگونگی ضد عفونی کردن سبزیجات خام است می توانید بخوانید

 با توجه به آن که در اکثر نقاط آندمیک جهان گیاهان آبزی و سبزیجات خام نقش اصلی را در آلودگی انسان دارند، بنابراین در ایران نیز مصرف سبزیجات محلی خام همچون چوچاق، خالیواش، نعنا، بولاغ اوتی و هر سبزی خودروِ دیگری که از طبیعت جمع آوری و در بازارهای محلی به فروش می رسند، در ابتلا مردم به فاسیولیازیس نقش اساسی دارند. این سبزیجات گاهی به صورت خام در تهیه غذاهای محلی مانند دِلار و زیتون پرورده نیز به کار می روند که در صورت آلودگی به انگل، می توانند در انتقال بیماری نقش داشته باشند. از آنجائی که ضد عفونی این سبزیجات مشکل می باشد بهتر است که از خوردن آنها به صورت خام پرهیز شود.

افرادی که علاقه به مصرف دِلار دارند توجه داشته باشند که نمک موجود در آن قادر به از بین بردن انگل حداقل به مدت یکماه نمی باشد. قرار دادن دِلار در فریزر خانگی به مدت 5 روز قبل از مصرف، انگل را از بین می برد بنابراین مصرف آن پس از فریز کردن مانعی ندارد. از آنجائی که چوچاق معمولاً به عنوان سبزی خوردن مصرف نمی شود و بیشتر برای طعم دادن و معطر کردن مواد غذائی به آنها افزوده می شود، در صورت نیاز به استفاده از چوچاق خام در زیتون پرورده و سایر مواد غذائی، بهتر است ابتدا آن را به خوبی شسته و سپس با مولینکس یا هر وسیله دیگری خرد و به مدت 5 روز فریز کنیم.

کاربرد چوچاق فریز شده خام در هر نوع ماده غذائی مشکلی ندارد.

در صورتی که تمایل به خوردن خالیواش، نعنا و سایر سبزیجات محلی به صورت خام داشته باشیم، ابتدا آن را با آب و مایع شوینده به خوبی شسته و به مدت 15 دقیقه در محلول سرکه سفید (یک لیوان سرکه در 4 لیوان آب) قرار می دهیم. سپس سبزی را از محلول سرکه خارج کرده و با آب زیاد شسته و مصرف می کنیم. چوچاق را نیز با همین روش میتوان ضدعفونی و مصرف کرد ولی فریز کردن چوچاقِ مولینکس شده با اطمینان بیشتری انگل را از بین می برد. در موقع پاک کردن سبزیجات از دستکش استفاده شود و در موقع تمیز کردن سبزی از بردن دست به دهان خودداری گردد.

با توجه به این که متاسرکر فاسیولا گاهی به صورت معلق در آب تشکیل می شود از نوشیدن آبهای سطحی و چشمه های رو بازِ نواحیِ ییلاقی پرهیز شود. جوشاندن و مصرف آن مشکلی ایجاد نمی کند. برای ضد عفونی کردن توت فرنگی ابتدا آن را به خوبی با آب شسته و سپس به مدت 5-3 ثانیه ظرف آب جوش وارد می کنیم و در ادامه آن را سریعاً از آب جوش خارج کرده و در آب سرد قرار می دهیم. در صورتی که کیفیت توت فرنگی خوب باشد این فرایند تاثیر زیادی بر تازگی آن نخواهد داشت. بهتر است توت فرنگی به مقداری ضد عفونی شود که در یک وعده به مصرف برسد.

مناسب ترین راه برای جلوگیری از آلودگی سبزیجات محلی، پرورش آنها در محل های عاری از حلزون و دام است. برای این منظور بهتر است ریشه آنها را از طبیعت تهیه و در محیط مناسب مانند باغچه منازل و یا گلدانهای بزرگ کشت دهیم. عدم وجود دام و حلزون های میزبان واسط در این محیط ها از آلوده شدن آنها جلوگیری می کند و مصرف آنها مانعی ندارد.

دکتر حمیدرضا بادلی

دکتر حمیدرضا بادلی۶۳۱ مطلب

فوق تخصص کلیه کودکان
بیماری های کلیه مجاری ادرار فشارخون همودیالیز،دیالیزصفاقی اختلالات ادرارکردن(بی اختیاری ادراروشب ادراری) کودکان ونوجوانان
دارای بورد تخصصی از دانشگاه علوم پزشکی ایران و بورد فوق تخصصی ازدانشگاه علوم پزشکی شیراز

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید