سندروم متابولیک چیست
دکتر ستیلا دلیلی
درباره سندروم متابولیک
سندروم متابولیک مجموعه ای از 5 عامل خطر است که در کنار هم خطر بیماری قلبی، سکته مغزی، دیابت، و دیگر مشکلات سلامتی را باعث می شوند. این عواملل خطر عبارتند از:
- چاقی شکمی
- تری گلیسیرید، کلسترول و HDL بالا
- کلسترول خوب پایین
- پرفشاری خون
- قندخون بالا.
معمولا این عوامل خطر باهم بروز می کنند و سندروم متابولیک به وضعیتی گفته می شود که حداقل 3 عامل خطر یا بیشتر با هم اتفاق بیفتند. برخی افراد با ورزش کردن، داشتن رژیم غذایی سالم و کاهش وزن( درکسانی که اضافه وزن دارند) می توانند از دست این عوامل خطر رها شوند. اما بقیه افرادباید دارو مصرف کنند. داورهای مانند تنظیم کننده کلسترول، فشار خون و قندخون.
اسامی دیگر سندروم متابومیک: سندروم مقاومت به انسولین، سندروم X، سندروم نقص متابولیک و سندروم چاقی نیز گفته می شود.
علاِئم
- افزایش وزن
- فشار خون بالا
- اضافه وزن
آیا میدانید
دور کمر 35 اینچ یا بیشتر در خانم ها و 40 اینچ در مردان خطر ابتلا به سندروم متابولیک را افزایش می دهد. (هر اینچ = 2.54 سانتی متر) رژیم مدیترانه ای که شامل سبزیجات تازه فراوان، غلات سبوس دار و چربی های غیراشباع است، خطر ابتلا به این سندروم را کاهش می دهد. اگر اضافه وزن دارید، کاهش تنها 5 الی 10 % وزنتان می تواند باعث افزایش حساسیت انسولین و کاهش خطر دیابت شود.
خود مراقبتی در سندروم متابولیک
حداقل 20 دقیقه ورزش منظم در4 یا 5 روز در هفته داشتن رژیم غذایی غنی از میوه و سبزیجات، حاوی مقدار کمی نمک و چربی اشباع شده و محدود کردن مصرف الکل و ترک سیگار
پزشک چگونه سندروم متابولیک را تشخیص میدهد
برای تشخیص این سندروم فشار خون بیمار اندازه گیری و تست های آزمایشگاهی برای ارزیابی سطح کلسترول، تری گلیسیرید، و قندخون انجام می شود.
عوامل خطر ابتلا به سندروم متابولیک
عوامل خطر این بیماری عبارتند از: چاقی، داشتن سابقه فامیلی مثبت ابتلا به بیماری های قلبی، فعالیت نداشتن، مقاومت به انسولین، سابقه ابتلا به کیست های تخمدانی( سندروم تخمدان پلی کیستیک)، لکه های تیره در بدن، روی پوست کمر و گردن یا زیربغل (که آکانتوزیس نیگریکنز نامیده می شود.این بیماری بیماری نادر پوستی است که پوست میانی باصطلاح ضخیم تر یا هیپرتروفی و پررنگتر یا پیگمانتاسیون پیدا می کند.
درمان سندروم متابولیک
اگر تغییر سبک زندگی، تاثیری در روند بهبودی بیمار نداشت، پزشک دارو درمانی را برای او آغاز می کند. این داروها برای افزایش سطح کلسترول خوب و کاهش فشار خون و نیز کاهش قند خونی که به سبب بیماری افزایش یافته بود می شوند. داروهای ضد پلاکت هم ممکن است برای جلوگیری از لخته شدن خون نیز تجویز می شود.
بیشتر بخوانید:
انتظار میرود در سندروم متابولیک
سندروم متابولیک معمولا علایمی ندارد اما فرد را در معرض خطر بالای ابتلا به:
- سکته مغزی
- بیماری قلبی
- دیابت قرار
می دهد. اما تغییر سبک زندگی و تبدیل آن به سبک زندگی سالم در کاهش این عوامل خطرزا بسیار موثر است. این تغییرات شامل کاهش وزن( در صورت داشتن اضافه وزن)، افزایش فعالیت بدنی، داشتن رژیم غذایی کم نمک همراه با افزایش مصرف میوه ها و سبزیجات، و مقدار خیلی کمی چربی اشباع شده، ترک سیگار، زیرا سیگار کشیدن خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سکته مغزی را به افزایش می دهد.
میزان ابتلا به سندروم متابولیک
در آمریکا از هر 5 نفر بیشتر از 1 نفر به سندوم متابولیک مبتلا هستند. خطر ابتلا به این سندروم با افزایش سن، افزایش می یابد. به طوری که افراد 60 تا80 ساله بیشتر دگیر این سندروم می شوند. متاسفانه در کشور ما آماری برای آن نداریم.
حقایقی درمورد سندروم متابولیک
سندروم متابولیک خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی که یکی از عوامل مرگ و میر در دنیا شناخته شده اند را دوبرابر می کند.
عوامل تشدید کننده سندروم متابولیک
عدم درمان باعث تشدید این بیماری می شود.
دکتر ستیلا دلیلی۳۲ مطلب
مطالب مرتبط
مطالب پيشنهادي
دکتر همه
- فیلم آموزشی چگونه دستگاه فشار خون مناسب خریداری کنیم؟
- سطح قند خون تان را اندازه گیری نمایید
- فیلم آموزشی واریس و رگهای واریسی
- انواع دماسنج یا ترمومتر پزشکی و طرز کار با آنها
- کدام لیزر IPL، دایود یا الکساندایت مناسب است
- تفاوت ونیرها و لمینیت های کامپوزیتی دندان
- رابطه جنسی در دوران بارداری و پس از زایمان
- ۸ دلیل لکه بینی در فاصله دو پریود زنان
دیدگاه ها