مثانه تحریک پذیردر کودکان و نوجوانان را بهتر بشناسید

دکتر حمیدرضا بادلی

view

مثانه تحریک پذیر نوعی بی اختیاری ادرار است که به دلیل دفع ناگهانی و بدون کنترل ادرار اتفاق می افتد.

 

مهمترین علامت مثانه تحریک پذیر چیست؟

 

این کودکان اغلب تکرر ادرار ( نیاز به دفع ادرار بیش از اندازه در روز) دارند. اغلب قبل از رسیدن به دستشویی خود را خیس می نمایند.

 

مهمترین علت مثانه تحریک پذیرچیست؟

 

اغلب این کودکان تکرر ادرار ( دفعات ادرار بیش از اندازه در روز) دارند. عضله مثانه آنها دچار اسپاسم های غیر قابل کنترل می شوند. گاهی عضلاتی که اطراف مجرای خروجی ادرار را می گیرند درگیر می شوند. این عضلات نقش مهمی در جلوگیری از دفع ادرار دارند. گاهی اوقات توانایی مقابله با اسپاسم های عضلات مثانه ندارند بنابراین ادرار بدون کنترل فرد دفع و یا به اصطلاح بیمار، دچار بی اختیاری می شود.

از مهمترین عواملی که در این ناحیه ایجاد این نوع انقباضات غیر ارادی می نماید، عفونت ادراری است البته گاهی اوقات کودکان ممکن است بدلیل مشکلات عصبی ، (آسیب دستگاه عصبی- عضلانی) دچار این مشکل شوند.

گاهی اوقات کودکان تکرر ادرار بیش از اندازه مثلا 10 تا 20 بار حتی گاهی تکرر ادرار بیش از این اندازه پیدا می کنند و نکته جالب آن است که این کودکان در طی شب ، چنین مشکلی ندارند به این حالت در گذشته پولاکی اوری Pollakiuria  می گفتند که امروز به نام مثانه تحریک پذیر معرفی می گردد و اغلب ناشی از استرس است.

 

 

از علل دیگر مثانه تحریک پذیر

 

  • مصرف کافیین Caffeine که باعث دفع بیش از اندازه ادرار و اسپاسم عضلات مثانه می شود.
  • مصرف موادی که برای کودک آلرژن هستند
  • موقعیت های استرس زا
  • ظرفیت کم مثانه
  • اختلالات ساختمانی مثانه و مجرای خروجی ادرار
  • یبوست

 

روش درمان مثانه تحریک پذیر

 

اغلب این کودکان با گذشت زمان بهبود می یابند. طبق آمارها کودکان بالاتر از 5 سال بازاء هر سال افزایش سن حدود 15 درصد از آنها بهبود می یابند. بعضی از کودکان با زمان بندی کردن ادرار (فواصل کوتاهتر رفتن به دستشویی) از بی اختیاری ادرار جلوگیری می کنند گروهی هم با پیشگیری از عوامل استرس زا در واقع به درمان خود کمک می کنند اما اگر کودک نتوانست آن را مدیریت نماید شاید نیاز به آموزش مثانه ای و دارو داشته باشد.

در آموزش مثانه ای (Bladder Training) به کودک تمرین های آموزشی داده می شود که باعث هماهنگی بین عضلات مثانه (دترسور) شوند. این آموزش ها باعث می شوند که کودک بیاموزد چگونه در مواقعی که در نزدیک دستشویی قرار ندارد ادرار خود را کنترل نمایند و یا فوریت ادرار کردن را پیش بینی نمایند.

 

 

تکنیک ها دیگر شامل :

 

  • از مصرف کافیین یا عواملی که باعث تحریک پذیری مثانه می شود بپرهیزند.
  • ادرار کردن در زمان بندی مشخص
  • در زمان ادرار کردن سعی نمایند که کمی وقت بیشتری در توالت برای هماهنگی عضله و مجرای خروجی ادرار صرف نمایند.

 

چه داروهایی در درمان مثانه تحریک پذیر استفاده می شود.

 

قرص اکسی بوتینین (Oxybutynin) دارویی است که برای فوریت ادرارکردن، تکرر ادرار، عدم کنترل ادرار و دیگر بیماری هایی که عضلات مثانه را درگیر می کنند استفاده می شود. این دارو با کاهش اسپاسم عضلات مثانه دردرمان بیماران موثر واقع می شود. اما داروهای جدیدتری هم وجود دارند که عارضه بسیار کمتری دارند. اگر کودک دچار عفونت شد باید برای عفونت ادراری هم آنتی بیوتیک مناسب تجویز شود.

 

آیا شب ادراری به مثانه تحریک پذیر ارتباط دارد؟

 

بعضی از این عواملی که باعث شب ادراری می شوند به همراه تاخیر طولانی در ادرار کردن می توانند باعث بی اختیاری ادرار در روز شوند. این حالات که در بالا در مورد آن صحبت شد به همراه مدفوع بسیار سفت باعث تشدید آن می شوند.

برای یادآوری باید گفت اگرچه در بسیاری از مواقع بی اختیاری های ادرار ناشی از مثانه تحریک پذیر با گذر زمان بهبود می یابند اما اگر باعث بر هم خوردن آرامش خانواده و یا کاهش اعتماد به نفس کودک می شود حتما به پزشک با تجربه در این زمینه مراجعه نمایید.

 

 

بیشتربخوانید:

دکتر حمیدرضا بادلی

دکتر حمیدرضا بادلی۶۳۲ مطلب

فوق تخصص کلیه کودکان
بیماری های کلیه مجاری ادرار فشارخون همودیالیز،دیالیزصفاقی اختلالات ادرارکردن(بی اختیاری ادراروشب ادراری) کودکان ونوجوانان
دارای بورد تخصصی از دانشگاه علوم پزشکی ایران و بورد فوق تخصصی ازدانشگاه علوم پزشکی شیراز

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید