تاثیر هورمونها در خشکی چشم ها

دکتر حمیدرضا بادلی

view

خشکی چشمان و هورمون‌ها

چنان چه خشکی چشمانتان شما را آزار می‌دهد، علت آن ممکن است هورمون‌ها باشد. این پیام‌رسان‌‎های شیمیایی در سر تا سر بدن‌تان سفر می‌کند، و به همین دلیل جای تعجب ندارد که چشمان‌تان را هم تحت تاثیر قرار می‌دهد.

موارد اصلی، هورمون تیروئید، انسولین و هورمون‌های جنسی مانند استروژن است. اگر برای مشکل هورمونی خود درمان شوید، خشکی چشمان‌تان هم تسکین خواهد یافت.

نقش هورمون‌های جنسی بر خشکی چشم چیست؟

اگر شما زن هستید، احتمال این که به خشکی چشم مبتلا شوید بیشتر است، به ویژه با بیشتر شدن سن‌تان. علت این است که سطح استروژن و هورمون‌های جنسی دیگر در طول زندگی‌تان تغییرات بسیاری می‌کند.

برای مثال، زمانی که یائسه می‌شوید احتمال خشک شدن چشم در شما افزایش می‌یاید. یائسگی زمانی است که سطح هورمون‌ها، به ویژه استروژن، بالا و پایین می‌رود.

اگر باردار هستید نیز ممکن است به خشکی چشم دچار شوید، زیرا هورمون‌‎ها تغییر می‌کند. این شرایط شامل زنانی که قرص ضدبارداری مصرف می‌کنند و یا از لنز استفاده می‌کنند نیز می‌شود.

به یاد داشته باشید که چشمان برخی از خانم‌ها در زمان‌های خاصی از چرخه قاعدگی‌شان خشک‌تر می‌شود، عموماً زمانی که سطح استروژن بالا می‌رود.

هورمون‌های جنسی چگونه باعث خشکی چشم می‌شوند؟

محققان به درستی نمی‌دانند چرا تغییرات هورومونی باعث خشکی چشم می‌شود. برخی تحقیقات نشان می‌دهد که هورمون درمانی (HRT) برای رفع علایم یائسگی خشکی چشم را تشدید می‌کند، در حالی که برخی دیگر نشان می‌دهد آن را بهبود می‌بخشد. چنین به نظر می‌رسد احتمال خشکی چشم در زنانی که تنها استروژن دریافت می‌کنند بیشتر است، در حالی که زنانی که ترکیب استروژن و پروژسترون (یک هورمون جنسی زنانه دیگر) را دریافت می‌کنند کمتر دچار خشکی چشم می‌شوند.

آندروژن‌ها، یعنی هورمون‌های مردانه‌ای مانند تستسترون، که هم در بدن مردان تولید می‌شود و هم در بدن زنان، می‌تواند خشکی چشم را تعدیل یا تشدید کند. به طور مثال خشکی چشم در زنانی که سندرم پلی‌سیستیک تخمدان دارند (PCOS) رایج است. این سندرم منجر به تشکیل کیست و مشکلات تخمک‌گذاری می‌شود و در اثر سطح بالای آندروژن ایجاد می‎‌شود.

شما چه مرد باشید و چه زن، سطوح پایین آندروژن در شما می‌تواند بر نحوه‌ی عملکرد غددی تاثیرگذار باشد که اشک و یا لایه چربی را تولید می‌کند که سطح چشم‌تان را مرطوب نگه می‌دارد.

نقش هورمون‌های تیروئیدی بر خشکی چشم چیست؟

تغییرات سطوح هورمون تیروئیدی، که توسط غده تیروئید در گردن شما تولید می‌شود، نیز می‎‌تواند باعث خشکی چشم شود. این تغییرات می‌تواند در اثر بیماری خودایمنی ایجاد شود. اگر به این بیماری مبتلا هستید، سیستم ایمنی شما، که از بدن‌تان در مقابل عوامل بیماری‌زا دفاع می‌کند، به اشتباه غده تیروئید را دشمن شما تشخیص می‌دهد و به آن حمله می‌کند.

برای مثال، بیماری گریوز یک اختلال خودایمنی است که در مراحل ابتدایی با سطوح بالای هورمون‌های تیروئیدی همراه است، اما طی زمان یا پس از درمان ممکن است سطوح هورمون‌ها کاهش یابد. افرادی که به این بیماری مبتلا هستند ممکن است در بستن پلک‌هایشان دچار مشکل باشند، به اندازه کافی پلک نزنند، و میزان اشک کافی نداشته باشند. در واقع ممکن است چشم‌شان به جلو برجسته شود. تمام این مشکلات می‌تواند منجر به خشکی چشم شود.

بیماری هاشیموتو اختلال خودایمنی دیگری است که می‌تواند منجر به کاهش هورمون تیروئیدی و خشکی چشم شود.

نقش انسولین بر خشکی چشم چیست؟

اگر به دیابت مبتلا هستید، چه نوع 1 و چه نوع 2، احتمال زیادی وجود دارد که به خشکی چشم مبتلا شوید. علت آن می‌تواند میزان انسولین در بدن شما باشد.

سطح پایین انسولین کار تولید اشک را برای غدد اشکی دچار مشکل می‌کند. دریافت انسولین شاید برخی از این عوارض را رفع کند.

دکتر حمیدرضا بادلی

دکتر حمیدرضا بادلی۶۳۲ مطلب

فوق تخصص کلیه کودکان
بیماری های کلیه مجاری ادرار فشارخون همودیالیز،دیالیزصفاقی اختلالات ادرارکردن(بی اختیاری ادراروشب ادراری) کودکان ونوجوانان
دارای بورد تخصصی از دانشگاه علوم پزشکی ایران و بورد فوق تخصصی ازدانشگاه علوم پزشکی شیراز

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید