کاهش پتاسیم خون یا هیپوکالمی
دکتر حمیدرضا بادلی
کمبود پتاسیم یا هیپوکالمی چیست؟
کمبود پتاسیم یا هیپوکالمی زمانی رخ می دهد که سطح پتاسیم در خون شما به زیر حد طبیعی برسد که ممکن است موجب کاهش انرژی، گرفتگی عضلات پا، ضعف، سرگیجه، و حالت تهوع شود. سطوح بسیار پایین پتاسیم میتواند تهدید کننده زندگی باشد. سلول های عصبی و عضلانی بدن شما برای عملکرد خود نیاز به پتاسیم دارند عضلات قلب مهمترین آنها هستند. شایع ترین علل آن، استفاده از مدرها یا دیورتیک ها و یا برخی داروهای دیگر، اسهال، مشکلات کلیوی، اختلال در غذا خوردن و سوء استفاده مزمن از مسهل ها است. سطوح پایین پتاسیم برای افراد مبتلا به بیماری های قلبی خطرناک است، چون می تواند باعث ریتم غیر طبیعی قلب یا آریتمی شود.
علاِئم کمبود پتاسیم یا هیپوکالمی
- ضربان قلب نامنظم یا آریتمی
- تپش قلب (لرزش قلب)
- گرفتگی ویا اسپاسم عضلانی
- مشکل شل کردن عضلات بعد از انقباض آنها
آیا میدانید کمبود پتاسیم یا هیپوکالمی
بسیاری از مواد غذایی، از جمله گوشت، انواع خاصی از ماهی، سبزیجات، و میوه ها حاوی پتاسیم هستند. رژیم غذایی ندرتا باعث کمبود پتاسیم می شود. مصرف مکمل های پتاسیم با برخی از داروها، مانند مهار کننده ACE ، می تواند در سطح پتاسیم تاثیر سوء بگذارد. پتاسیم بیش از حد، و یا هیپرکالمی هم مشکل ساز و خطرناک است. افراد مسن تر در معرض خطر بیشتری برای هیپرکالمی می باشند که مهمترین عامل آن کلیه ها هستند که در تنظیم پتاسیم بسیار فعالند.
خود مراقبتی در پتاسیم پایین (هیپوکالمی)
سطوح پایین پتاسیم باید تحت نظارت و تحت درمان توسط پزشک تان قرار گیرد. بدون صحبت کردن با دکتر خود ازمکمل پتاسیم استفاده نکنید. پزشک ممکن است تغییر در رژیم غذایی پیشنهاد کند و شما را به خوردن غذاهای غنی از پتاسیم مانند موز، گوجه فرنگی، پرتقال، طالبی و هلو تشویق کند.
پزشک چگونه پتاسیم پایین (هیپوکالمی) را تشخیص میدهد
پتاسیم پایین اغلب برای اولین بار با یک آزمایش خون معمولی تشخیص داده می شود. اگر شما علائم داشته باشید، پزشک سوابق پزشکی شما را بررسی می کند، یک معاینه فیزیکی انجام می دهد، و درخواست آزمایش برای بررسی میزان سطح پتاسیم شما می دهد. البته به همراه ان ممکن است درخواست تست های دیگر بدهد تا سایر علل احتمالی که علائم مشابه دارند را رد کند.
عوامل خطر ابتلا به پتاسیم پایین (هیپوکالمی)
زن بودن، سوء تغذیه، استفاده از مدرها یا دیورتیک بدون یک مکمل پتاسیم، برخی داروهای دیگر، استفاده بیش از حد از مسهل، تعریق بیش از حد و تقلا، بیماری های کلیوی، اختلالات خوردن
درمان پتاسیم پایین (هیپوکالمی)
درمان بستگی به شدت کمبود پتاسیم دارد:
- برای علائم بسیار شدید، اغلب در بیمارستان صورت می گیرد شامل: نظارت بر قلب، دریافت پتاسیم از طریق قرص، و یا اگر پتاسیم بسیار کم است، از طریق تزریق داخل وریدی می شود.
- درمان هر گونه مشکلات مرتبط
- اگر علائم خفیف هستند و یا شما سطح نسبتا پایین پتاسیم بدون علامت دارید، درمان ممکن است شامل مصرف یک مکمل پتاسیم به صورت یک قرص و یا به صورت مایع شود. از مکمل های پتاسیم بدون نظارت پزشک خود استفاده نکنید. پزشک شما ممکن است داروهای شما را تحت شرایط خاصی تغییر دهید.
چه زمان به پزشک مراجعه کنید
اگر شما متوجه نبض نامنظم، ضعیف شدید و احساس خستگی و ضعف می کنید، برای ارزیابی به دکتر خود مراجعه کنید. سطح بسیار پایین پتاسیم می تواند تهدید کننده زندگی باشد. اگر شما قرص آب مصرف می کنید و احساس ضعف و یا غش می کنید، تپش قلب و یا گرفتگی عضلانی دارید، بلافاصله با دکتر خود تماس بگیرید یا به بخش اورژانس یک بیمارستان مراجعه کنید.
انتظار میرود در پتاسیم پایین (هیپوکالمی)
محدوده طبیعی پتاسیم 3/6 تا 4/8 میلی اکی والان در لیتر یا mEq / L است. بنابراین هیپوکالمی به پتاسیم کمتر 3/6 گفته می شود و کمتراز 2/5 می تواند تهدید کننده زندگی باشد. شما می توانید سطح پتاسیم کمی پایین برای سال ها داشته باشید و تنها خستگی خفیف یا گرفتگی عضلات پا در بعضی وقت ها داشته باشید. اغلب، پتاسیم پایین در طول یک آزمایش خون معمولی کشف می شود. هر چه سطح پتاسیم پایین تر رود، علائم افزایش می یابد. در صورتی که سطح آن پایین تر از 2 mEq/l باشد، ممکن است موجب اختلال شدید و ازبین رفتن عملکرد عضله شود. معمولا، علایم با درمان از بین می رود. .
حقایقی درمورد پتاسیم پایین یا هیپوکالمی
تقریبا تمام پتاسیم بدن در داخل سلول ها موجود است. اما سطوح پتاسیم با مقدار آن در خون اندازه گیری شود.
عوامل تشدید کننده پتاسیم پایین (هیپوکالمی)
برخی داروها، الکل بیش از حد ، کمبود منیزیم، نوشیدن بیش از حد آب
از پزشک خود بپرسید
- کمبود پتاسیم چقدر شدید است؟
- چه آزمایشاتی نیاز دارم؟
- چگونه می توانم این از مشکل در آینده جلوگیری کنم؟
- آیا من نیاز به تغییر هر یک از داروهایم دارم؟
بیشتر بخوانید
دکتر حمیدرضا بادلی۶۳۳ مطلب
متخصصین
مطالب مرتبط
مطالب پيشنهادي
دکتر همه
- فیلم آموزشی چگونه دستگاه فشار خون مناسب خریداری کنیم؟
- سطح قند خون تان را اندازه گیری نمایید
- فیلم آموزشی واریس و رگهای واریسی
- انواع دماسنج یا ترمومتر پزشکی و طرز کار با آنها
- کدام لیزر IPL، دایود یا الکساندایت مناسب است
- تفاوت ونیرها و لمینیت های کامپوزیتی دندان
- رابطه جنسی در دوران بارداری و پس از زایمان
- ۸ دلیل لکه بینی در فاصله دو پریود زنان
دیدگاه ها