کیمیا علیزاده به بیماری به نام گیلن باره مبتلاست

دکتر حمیدرضا بادلی

view

 در خبر اخیر ایسنا پزشک کیمیا علیزاده درباره آخرین وضعیت او بعد از بازگشت از مسابقات جهانی کره جنوبی، گفت:علیزاده دچار نوعی سندرم (گیلن باره) است

سارا جمهوری اظهار کرد: علیزاده در همان کره جنوبی دچار سرگیجه، بیهوشی و عدم تعادل شده بود. به طوری که بعد از بازگشت از کره جنوبی به مدت ۲۴ ساعت بیهوش شده بود که بعد از بستری شدن در بیمارستان و انجام آزمایش‌های مختلف پزشک معالجش روز گذشته (شنبه) این تشخیص را داد که او مبتلا به سندرم "گیلن باره" است.

سوزش و خواب رفتگی ناگهانی در پا و پیشرفت آن در نقاط مختلف بدن  از علایم بارز این بیماری است که با بی حسی در پا و  ضعف عضلانی بدن همراه است.

بیشتر در سنین ۳۰ تا ۴۰ سالگی دیده شده است، ولی در هر سنی هم  اتفاق بیفتد

بیماری مزمن نیست و با یک دوره دارویی قابل درمان است در صورت درمان نشدن به موقع ممکن است مشکل تنفسی ایجاد کرده و بدن را بسیار ضعیف کند.

 

علل گیلن باره

علت گیلن باره هنوز به روشنی مشخص نیست، ولی عموما بعد از یک عفونت ویروسی مانند سرماخوردگی و یا آنفلوانزا اتفاق می افتد.

شاید بددلیل لینکه سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با عفونت به شدت فعال شده  و ممکن است که در این میان به اشتباه به سلول‌های عصبی خودی حمله کند.

ممکن است عفونت با کامپیلوباکتر که  بعد از خوردن آب آلوده یا غذای نپخته (مخصوصا مرغ  و ماهی و…) ایجاد شود رخ دهد.

بعضی موارد ممکن است علایم گیلن باره بعد از اعمال جراحی اتفاق بیفتد.

بعضی از اوقات هیچ گونه عامل شناخته شده ای وجود ندارد، اما در همه موارد ذکر شده به طور حتم اختلال در عملکرد سیستم ایمنی بدن وجود دارد.

در موارد شدید بیمار اصلا قادر به راه رفتن نیست و ممکن است به فلجی کامل بدن منجر شود.

 

 

علایم گیلن باره

گیلن باره معمولا با بی حسی و ضعف در پاها شروع می شود (ممکن است شما احساس گزگز شدن داشته باشید).

علایم اغلب در عرض مدت کمی حدود چند روز یا چند هفته به قسمت های بالایی بدن کشیده می شود و بازوها و اندام فوقانی ضعیف و بی حس می شوند.

گاهی اوقات ضعف آن قدر شدید است که بیمار اصلا قادر به راه رفتن نیست و همچنین ممکن است به فلجی کامل بدن منجر شود.

بیمارممکن است بیمار در نفس کشیدن دچار مشکل شود.

تشخیص گیلن باره

پزشک با دیدن علایمی مثل ضعف یا مورمور شدن پاها به بیماری گیلن باره شک می‌کند.

آزمایشاتی مانند گرفتن مایع مغزی- نخاعی از قمست پشت برای تشخیص لازم است.

دو آزمایش دیگر هم انجام می‌شود که شامل نوارعضله و آزمایش سرعت هدایت عصب است. این آزمایش‌ها برای بررسی نحوه ارسال پیغام از طریق اعصاب به دست‌ها و پاها انجام می‌شوند.

درمان گیلن باره

گلین باره درمان قطعی ندارد، ولی راه هایی وجود دارد که علایم را تخفیف داد

الف) ایمنوگلوبولین درمانی: این دارو از جنس پروتیین است و از سیستم ایمنی در برابر حملات آنتی بادی های مهاجم محافظت می کند.

ب) پلاسما فرزیس: دستگاهی به بدن شما وصل می شود که خون به درون آن کشیده می شود و آنتی بادی های حمله کننده به اعصاب بدینوسیله از خون جدا می شوند. این آنتی بادی ها، پروتیین هایی هستند که در خون وجود دارند و باعث حمله به سیستم ایمنی بدن می شوند.

بیمار مبتلا به سندروم گیلن باره ممکن است چند روز تا چند هفته در بیمارستان بماند. زمان بستری ماندن در بیمارستان به شدت بیماری و مقدار مراقبت‌هایی که بیمار احتیاج دارد، بستگی دارد.

موارد پیشرفته بیماری ممکن است خوردن از راه دهان با مشکل مواجه می شود. دراین مواقع از لوله بینی – معدی به بیمار غذا می دهند.

رژیم غذایی بیمار باید پرکالری و پر پروتیین باشد تا قدرت عضلاتی او حفظ و بازسازی شود. غذا با حجم کم و در دفعات زیاد برای بیمار تجویز شود.

اگر ضعف عضلات تنفسی موجب اختلال تنفس در فرد شود، ممکن است از دستگاه تنفس مصنوعی استفاده شود

برای حفظ قدرت و انعطاف پذیری عضلات، فیزیوتراپی برای فرد انجام شود.

سیر بیماری گیلن باره

این بیماری سه مرحله حاد، نقاهت و بهبودی دارد.

مبتلایان به گیلن باره اغلب بهبود می یابند، اما ممکن است زمان زیادی طول بکشد.

در اکثر افراد، ضعف در طی ۲ تا ۳ هفته بدتر شده و سپس شروع به بهتر شدن می کند و بعد از مدتی به طور کامل از بین می رود. اگرچه بهبودی کامل ممکن است تا دو سال طول بکشد.

بعضی افراد تا ماه ها ضعف دارند و در مواردی، این ضعف تا سال ها باقی می ماند، بعضی دیگر هم هرگز قدرت عضلاتشان بر نمی گردد.

گاهی اوقات گیلن باره با عود نیز همراه است.

فیزیوتراپی می‌تواند در قوی شدن عضلات و یادگیری دوباره راه رفتن و حرکت دادن ماهیچه‌های بدن به بیمار کمک کند. فیزیوتراپیست برنامه‌ای برای تمرین و ورزش به شخص بیمار آموزش می‌دهد تا در به دست آوردن دوباره سلامتی به او کمک کند.
احساس غمگینی، عصبانیت، بیهودگی ممکن است درکودکی در دوره درمان سندروم گیلن باره  اتفاق بیافتد. مشورت با یک درمانگر یا مشاور می‌تواند در کنترل احساسات و خشم‌های روحی به کودک کمک کند.



برای این ورزشکار سرافراز کشورمان آرزوی سلامت و سعادت داریم  

دکتر حمیدرضا بادلی

دکتر حمیدرضا بادلی۶۳۳ مطلب

فوق تخصص کلیه کودکان
بیماری های کلیه مجاری ادرار فشارخون همودیالیز،دیالیزصفاقی اختلالات ادرارکردن(بی اختیاری ادراروشب ادراری) کودکان ونوجوانان
دارای بورد تخصصی از دانشگاه علوم پزشکی ایران و بورد فوق تخصصی ازدانشگاه علوم پزشکی شیراز

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ورود به سایت

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید